Naslovnica / NOVICE / Volkulja Bela je bila ustreljena pod Veliko planino

Volkulja Bela je bila ustreljena pod Veliko planino

Volkulja Bela, ki je bila, po eni strani »strah in trepet živinorejcev Zgornje Savinjske doline«, po drugi strani pa je postala kamniški naravovarstveni simbol, je bila v začetku tega meseca ustreljena pod Veliko planino.

Po poročanju portala Svet24 je bila volkulja Bela, ki naj bi v naše kraje, predvidoma iz območja Srbije, prišla leta 2017, 6. marca 2021 ustreljena pod Veliko planino. Volkuljo, ki je ob pomankanju ustreznih volčjih snubcev, imela dve legli mladičev s spuščenimi psi neodgovornih lastnikov naj bi, po navedbah Blaža Presečnika in Mateja Bartola z Zavoda za gozdove Slovenije, v treh letih, skupaj s svojim naraščajem in domačo pasjo druščino »proste reje«, pokončala 98 glav drobnice in povzročila za nekaj več kot 18.000 evrov škode.

Odločba za njen odstrel je bila izdana konec leta 2020, v začetku tega meseca pa jo je pod Veliko planino ustrelil Kozorogov poklicni revirni lovec Boštjan Pahovnik, ki je Belo in njeno vedenje aktivno spremljal že dlje časa.

Uplenitev volkulje Bele so kmetovalci oz. lastniki drobnice Zgornje Savinjske doline so pozdravili s precejšnjim olajšanjem in hvaležnostjo oziroma, kot je, 8. marca 2021, ob sliki ustreljene Bele na družabnem omrežju zapisal Dominik Pečovnik, eden izmed tamkajšnjih živinorejcev: »Na hladno sobotno dopoldne nas je vse živinorejce na območju Zgornje Savinjske doline razveselila vest, da je po treh letih nejevolje, straha in jeze končno padla volkulja. Po oceni rejcev je v tem času skupaj s psi in križanci “pospravila” okoli 80-100 ovc in še nekaj toliko divjadi. Iskrena zahvala predvsem lovcu LPN Kozorog za vse neprespane noči in vso vloženo energijo ter ostalim okoliškim lovcem za neutrudno pomoč pri medsebojnem obveščanju gibanja volkulje. Po lanski obupni pašni sezoni se letos z malo večjim zagonom živali vračajo na pašnike, da jih ohranimo obdelane. V slogi je moč in to je dokaz tega.«

Foto: Zaslonski posnetek objave na FB

Novica o ustrelitvi volkulje Bele, prvega volka oz. volkulje, ki se je po dolgih desetletjih pojavila oz. ustalila v naših krajih, pa zagotovo, ne glede na okoliščine, ne bo razveselila lokalnih naravovarstvenikov, saj je volkulja Bela služila tudi kot navdih za nastanek okoljevarstveno naravnanega stripa avtorja Ivana Mitrevskega. S tem je postala tudi osrednja kamniška naravovarstvena junakinja ter simbol ohranjanja narave in prizadevanj za sožitje ljudi in narave na Kamniškem.

Ne glede na to, da se volkulja Bela že od začetka tega meseca sprehaja po večnih loviščih svojega čarobnega gozda, pa bo svojo naravovarstveno vlogo, kot simbol kamniških naravovarstvenikov, zagotovo opravljala tudi po svoji smrti.

Tudi zaradi tega, ker njena smrt ni bila, kot je moč razbrati iz obširnega prispevka na portalu Svet24, zgolj posledica njene divje volčje narave, ampak v večji meri predvsem posledica človeške neodgovornosti in neozaveščenosti.

Ampak ljudje imamo, vsaj zaenkrat, še to srečo, da zavoljo naših neumnosti, nesprejemljivih posegov v naravo, njenega uničevanja, onesnaževanja in podobnih zadev ter povzročanja škode, še nihče ne izdaja odločb o našem odstrelu.

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve