Naslovnica / NOVICE / Vozniki pozor: Previdno na novem krožišču na kamniški obvoznici

Vozniki pozor: Previdno na novem krožišču na kamniški obvoznici

Dan pred božičem je bilo na kamniški obvoznici, pri odcepu za Volčji Potok, postavljeno in dokončano novo montažno krožišče, ki pa, kot nam sporočajo bralci, že povzroča prve težave, saj vozniki premalo upoštevajo nov vozni režim, zato vam priporočamo veliko mero previdnosti.

Kamniška obvoznica, ki je bila pred nekaj desetletji zgrajena z namenom večje prometne pretočnosti, se vse bolj spreminja v eno izmed navadnih mestnih ulic, saj, spričo številnih semaforiziranih križišč in krožišč, vse bolj izgublja svoj prvotni namen. Namesto tekočega prometa smo ob prometnih konicah na njej skoraj vsakodnevno priča prometnim zamaškom, težave pa naj bi, kot nas opozarjajo bralci, že povzročalo tudi novozgrajeno montažno krožišče.

Pred dvema dnevoma, 24. decembra 2015, so se namreč zaključila gradbena dela ob postavitvi montažnega krožišča na kamniški obvoznici, in sicer na izvozu za Volčji Potok. Le-to naj bi na mestu, kjer je že večkrat prišlo tudi do hujših prometnih nezgod, zagotavljalo večjo varnost ter lažje vključevanje v promet za prebivalce Volčjega Potoka. Izgradnjo manjšega montažnega krožišča sta sofinancirali Občina Kamnik in Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, kot opozarjajo bralci, ki se vsakodnevno vozijo med Kamnikom in Volčjim Potokom, pa naj bi bilo novo krožišče postavljeno precej neposrečeno ter celo nevarno.

Eden izmed bralcev nam je namreč poslal pismo v katerem je zapisal:

»Želim opozoriti na novo montažno krožišče pri Volčjem Potoku na kamniški obvoznici, ki je glede na nekajdnevne vozniške izkušnje postavljeno zelo neposrečeno.

Vozniki, ki pridejo s smeri Qlandije proti Kamniku, očitno pogosto “pozabljajo” na prometna pravila v krožišču. Le svoji prisebnosti se lahko zahvalita ožja družinska člana, da samo v dveh dneh nista postala žrtvi nesreč. Še več – po pripovedi se voznika, ki sta izsilila prednost niti nista zavedala zmote. Iz smeri Qlandia – Kamnik v krožišču cesta skorajda nič ne “zaokroži”, zato vozniki očitno spregledajo vsa prometna opozorila. Hkrati je hitrost teh udeležencev praviloma visoka, zato so posledice lahko temu primerne.

Drugič – krožišče je preozko. Če voziš iz smeri Kamnika in v krožišču zaviješ proti Arboretumu je zavijanje preveč sunkovito. Še posebej, ko se prvič znajdeš v prometnem krogu, te navedena ureditev lahko zmede do te mere, da odreagiraš napačno.«

krozisce vp 10

Navedbe bralca smo na novem krožišču preverili tudi sami in moramo reči, da se z ugotovitvami bralca lahko v dobršni meri strinjamo, čeprav težava najbrž ni toliko v krožišču samem, kot v voznikih, ki v krožišče, najbrž iz navajenosti, povečini pripeljejo s precej preveliko hitrostjo.

Zato bi bilo dobro novo krožišče, vsaj začasno, dokler se ga uporabniki dodobra ne navadijo, dodatno označiti ter po možnosti vhode v krožišče iz smeri Kamnika in Šmarce  opremiti tudi s talnimi zvočnimi ovirami, ki voznike zanesljivo opozorijo na nujnost zmanjšanja hitrosti. Opaziti je namreč, da novo krožišče med vozniki in voznicami povzroča kar nekaj negotovosti, saj se marsikateri, predvsem starejši voznik, pri uvozu v krožišče domala povsem zmede, nekateri pa se celo povsem ustavijo, medtem ko drugi skozi krožišče zdrvijo z domala povsem nezmanjšano hitrostjo.

Nadejamo se, da se bomo kamniške prometne novosti navadili še preden pride do kake hujše nezgode, vsem voznikom pa priporočamo, naj bodo na novem krožišču še bolj previdni kot sicer, predvsem pa, da dosledno upoštevajo prometne predpise, ki urejajo vožnjo v krožiščih.