Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Vprašanja in pobude svetnikov: Struga potoka Blatnica* in cesta na Klemenčevo
Sanacija potoka Blatnica. Foto: Občina Kamnik

Vprašanja in pobude svetnikov: Struga potoka Blatnica* in cesta na Klemenčevo

Potok Blatnica ob močnejšem deževju postane močan hudournik, ki dere ob južnem pobočju kmetije Andreje Kuhar, na Klemenčevem 4. Ob vsej tej silni moči voda spodjeda pobočje na levi in desni strani struge. Zaradi tega se pobočja usipajo v strugo, s čimer se povzroča zamašitev struge. To lahko privede do hudih posledic, kot smo jim bili lahko priča novembra 1990, ko je bila uničena dolina Bistričice. V letu 2010 so se naredile pregrade, s čimer se je v spodnjem delu potoka Blatnica stanje bistveno izboljšalo, čeprav imajo tudi te pregrade narejene napake, saj voda spodjeda brežino med pregradami. Sprašujem ali je predvideno čiščenje struge tega potoka ter nadaljnja sanacija?  – Vprašanje je, na 2. redni seji Sveta občine Kamnik, zastavil Dušan Papež – Lista Dušana Papeža.

Odgovor, ki ga je pripravil mag. Matjaž SRŠA, vodja Oddelka za gospodarske javne službe v Občini Kamnik:
Na vodotoku Blatnica je bilo izgrajenih pet novih vodnih pregrad, ki imajo stabilizacijsko funkcijo, saj je pobočje nad vodotokom izredno plazovito. Iz tega razloga se čiščenje plavja ne izvaja, saj le-ta zagotavlja stabilizacijo plazeče brežine, po kateri poteka cesta do domačije Kuhar. Najpomembnejša pregrada dol vodno, ki ima funkcijo zadrževanja plavja, se vsakoletno redno čisti v okviru vzdrževanja vodotokov, kar občina tudi ustrezno spremlja in opozarja pristojne službe na ARSO. Glede nadaljevanja sanacije se bosta v letu 2015 na vodotoku Blatnica izvedla še dva ukrepa, in sicer zaščita brežine ter dodatna pregrada (po sistemu kranjske stene), za kar so že zagotovljena finančna sredstva.

klemencevo 2

Znak ob začetku poti, ki vodi do kmetije Kuhar.

Duško Papež – LDP, pa je v zvezi s težavami Kuharjevih s Klemenčevega, občinski upravi zastavil še eno vprašanje: V letu 2009 je bila narejena sanacija tretjega ovinka na omenjeni cesti in je bila cesta normalno prevozna. V letu 2012 pa je prišlo do močnega deževja in se je del travnika pod podpornim zidom premaknil po pobočju (Slika 1). Zato so pristojne službe postavile znak kateri je prikazan na sliki 2. Ta znak pa sedaj onemogoča normalno kmetovanje na kar precej veliki kmetiji. Saj je vsak kmetijski traktor s priključkom težji od 2,5 tone. V letošnjem letu pa je prizadel kmetijo Kuhar tudi žledolom in imajo pripravljenega za odvoz približno 500 kubičnih metrov lesa. Ampak ob omenjeni dovoljeni masi je to skoraj nemogoče.

Plaz ogroža daljnovod in vodovod.

Plaz ogroža daljnovod in vodovod.

V tem trenutku ta drseča zemlja predstavlja nevarnost za sanirani del ceste, električno napeljavo, vodovod do bližnje kmetije in hkrati otežuje kmetovanje na hribovski kmetiji. Zato sprašujem ali je možno pod saniranim narediti drenažo in se po ceveh (pribl:150m) spelje do cevi katere so že položene oziroma ali obstaja kakšna druga rešitev za sanacijo plazu, ki jo predvideva Občina Kamnik?

 

Odgovor je pripravil mag. Matjaž SRŠA, vodja Oddelka za gospodarske javne službe Občine Kamnik:
Komisija za plazove Občine Kamnik skupaj z gradbenimi inženirji redno spremlja stanje štirih plazov na pobočju, kjer poteka cesta do kmetije Kuhar. Po izvedbi petih novih stabilizacijskih pregrad v vodotoku Blatnica se stanje delno izboljšuje. Zadnje poplave v mesecu novembru so tako kot deževje v preteklem letu povzročile plazenje voziščne konstrukcije. Iz tega razloga so bili izvedeni terenski ogledi komisije za plazove in gradbenih inženirjev, ki bodo pripravili ustrezno rešitev za prevoznost ceste do domačije Kuhar. Glede na plazovito območje in nosilnost ceste je bila izključno zaradi varnosti postavljena prometna signalizacija, s katero je določena največja dovoljena obremenitev. Največja težava glede obremenitve se pojavlja v deževnem obdobju. Z izvedbo dodatne stabilizacijske pregrade in stabilizacijo brežine, ki je predvidena v letu 2015, se bo stanje izboljšalo. Vsekakor pa bo prioriteta občine še naprej zagotavljati prevoznost ceste do domačije Kuhar, kar se je v zadnjih letih tudi dejansko izvajalo.

 

* Blatnica je gorski potok, ki izvira vzhodno od Ambroža pod Krvavcem. Pri vasi Klemenčevo se s potokom Korošak združi v Bistričico, ki se v Stahovici izliva v reko Kamniško Bistrico.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve