Naslovnica / NOVICE / Vredno ogleda: Jaslice Antona Podjeda iz Godiča

Vredno ogleda: Jaslice Antona Podjeda iz Godiča

Že res, da so božično-novoletni prazniki že za nami, ampak to še ni razlog, da bi si tudi letos ne ogledali zanimivih jaslic, ki jih je postavil Anton oz. Tone Podjed iz Godiča.

Najbrž so Podjedove jaslice ene izmed največjih in najzanimivejših jaslic na Kamniškem, njihova posebnost pa je v tem, da jih, poleg običajne Božje družine, pastircev in ovac, krasijo ročno izdelane lesene makete okoliških znamenitosti, cerkva in velikoplaninskih koč, vključno s sedežnico in nihalko. Makete so izdelane v merilu 1:25 oz., v primeru večjih objektov, kot sta cerkev sv. Benedikta v Stranjah in cerkev na Svetem Primožu, v merilu 1:50.

podjedove jaslice 2

Tonetu Podjedu, ki jaslice, z obilo veselja in truda postavlja že osmo leto zapored, pri postavljanju pomaga sin, jaslice pa vsako leto dopolni s kako novostjo, zaradi česar si je ob hiši pred leti omislil poseben nadstrešek, medtem ko nekaj kubikov skal, ki jih je pripeljal od vsepovsod, tudi s Pohorja, prek leta shranjuje kar v servisnem kanalu v garaži.

Tone Podjed je jaslice začel izdelovati pred leti, ko je šel v pokoj, glede na to, da jih vsako leto dopolni s čim novim, pa se, ob vprašanju, če jih namerava v prihodnje še razširiti, rad pošali, da ima sklenjeno najemno pogodbo za uporabo zemljišča vse do Zduše.

Podjedove jaslice, ki se razprostirajo na kakih petdesetih kvadratnih metrih, so zaslovele že daleč naokoli in v Godič vsako leto privabijo precejšnje število obiskovalcev, med rednimi obiskovalci, ki si pridejo jaslice ogledat vsako leto, pa so postali tudi šolski razredi.

podjedove jaslice 7

Jaslice pri Podjedovih v Godiču so na ogled do 2. februarja oz. svečnice, za obisk pa ni potrebna kaka predhodna najava. Podjedovi ogleda jaslic ne zaračunavajo, prav nič pa ne bo narobe, če trud in delo Toneta Podjeda, ki je prijazen gospod in jaslice z veseljem razkaže vsakomur, nagradite z morebitnim prostovoljnim prispevkom, ki ga lahko pustite v leseni pušici ob jaslicah.

Hiša Podjedovih v Godiču ima hišno številko 81 C, najdete pa jo ob tamkajšnji drevesnici. Hišo lahko prepoznate tudi po lični tabli z napisom jaslice, če pa jih slučajno vseeno zgrešite, za pot povprašajte katerega izmed domačinov, ki vas bodo zagotovo z veseljem usmerili do jaslic.

Večerne fotografije jaslic so delo Petra Uršiča in Vesne Molek Leben.