Naslovnica / NOVICE / Vse o čemažu

Vse o čemažu

V Termah Snovik se je včeraj začel prvi slovenski Festival čemaža, nadvse okusne, na kateri obiskovalci številnih festivalskih dogodkov izvedo vse o nabiranju, koristih in uporabi te okusne, uporabne in tudi zdravilne zeli.

V luči nedavnih, žal pa tudi nadvse tragičnega dogodka, ko sta življenje, zaradi zamenjave čemaža s strupenim podleskom, življenje zaradi zastrupitve izgubili že dve osebi, je snoviški Festival čemaža še toliko bolj dobrodošla in aktualna prireditev.

Čemaža ob poznavanju osnovnih značilnosti rastline ter nekaj previdnosti pri ne preveč naglem in hlastnem nabiranju, domala ni mogoče zamenjati s strupenimi podleskom, čemeriko in šmarnico, ali pegastim kačnikom, ki pa ni tako nevaren, saj bi ga, zaradi pekoče-grenkega okusa, bržkone že prej izpljunili.

Obiskovalci včerajšnjega festivalskega dogajanja v Snoviku so se lahko z vsemi podrobnosti in nevarnosti v zvezi z nabiranjem čemaža seznanili včeraj, ko je bilo, pod vodstvom poznavalca samoniklih užitnih rastlin in avtorja več knjig Daria Corteseja, organizirano poučno predavanje v naravi.

Pohod po Snovičkovi poti in nabiranje čemaža, skupaj s spoznavanjem drugih rastlin, ki so mu podobne, je bilo nadvse poučno in zanimivo, obiskovalci, ki so se ga udeležili, pa odslej pri nabiranju čemaža bržkone ne bodo nič več v dvomih ali so zeleni listi v njihovi košarici res čemaževi.

 

Razen omenjenega nabiranja, je bilo moč v Snoviku včeraj poskusiti tudi številne čemaževe jedi domačih kuharskih mojstric, o zdravilnih lastnostih in uporabi čemaža je predavala magistrica holtikulture Martina Klodič, obenem pa je bilo, kot način razstrupljanja, v sklopu festivala predstavljeno tudi knajpanje.

Pestro in zabavno festivalsko doganjanje v Snoviku se bo nadaljevalo tudi danes, ko bo med 10. in 16. uro Marija Merljak, strokovnjakinja za zdrav način prehranjevanja, predstavila zdravilne lastnosti in različne načine rabe čemaža.

O 11. uri se bo, pod vodstvom Jožice Bajc Pivec, začela kulinarična delavnica z nabiranjem čemaža ter izdelava čemaževega pesta ter čemaževe tinkture.

Domala športno obarvan pa bo dogodek ob 13. uri, ko bo na vrsti nagradno tekmovanje oz. Čemaževa štafeta, na katerem se bodo tričlanske ekipe pomerile v nabiranju čemaža in pripravi čemaževega pesta, kar bo zagotovo zelo zabavno in nenazadnje tudi okusno.

 

X