Naslovnica / NOVICE / Z 11. Maistrovim pohodom sklenjen niz prireditev ob prazniku Občine Kamnik

Z 11. Maistrovim pohodom sklenjen niz prireditev ob prazniku Občine Kamnik

Dopoldan smo s tradicionalnim 11. Maistrovim pohodom sklenili niz prireditev ob prazniku Občine Kamnik ter se tako poklonili izjemni osebnosti in pogumu generala Rudolfa Maistra – Vojanova. Pohodnice in pohodnike je pri Maistrovem spomeniku na Trgu talcev v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Igor Žavbi ter se z njimi odpravil po letošnji poti tradicionalnega pohoda.   

Prireditve v sklopu praznovanja Občine Kamnik so se odvijale od sredine meseca marca, natančneje od 14. marca. V vsem tem času smo častili in se spominjali dediščine generala Rudolfa Maistra – Vojanova in vseh tistih, ki so nam omogočili, da smo Slovenci danes svobodni in neodvisni. Spomnili smo se na to, da je Maistrov duh, duh, ki ne razdvaja, temveč združuje. Združuje vse nas, ki častimo njegov pogum, častna in državotvorna dejanja, ljubezen do slovenske zemlje, do umetnosti, odnos do sočloveka in dragoceno dediščino vseh njegovih dejanj.

maistrov pohod 2016 4

V torek, 29. marca 2016, smo se z osrednjo slovesnostjo in s podelitvijo priznanj Občine Kamnik poklonili rojaku, častnemu občanu, pesniku, borcu za severno mejo Rudolfu Maistru – Vojanovu. Spoštovanje in občudovanje smo izkazali s položitvijo venca v preddverju občinske stavbe, s proslavo pri Maistrovem spomeniku in z osrednjo slovesnostjo v Domu kulture Kamnik. Slednja je bila namenjena dobitnikom priznanj Občine Kamnik, hkrati pa smo slavili Maistrov prispevek kot izraz njegove velike ljubezni do domovine, na kar smo Kamničanke in Kamničani še kako ponosni.

maistrov pohod 2016 3

Kot rečeno, smo danes z 11. Maistrovim pohodom sklenili niz prireditev ob letošnjem prazniku Občine Kamnik. Navkljub slabemu vreme, se je pohoda udeležilo 60  pohodnic in pohodnikov, v organizaciji Društva general Maister Kamnik. Sprehodili so se mimo točk, ki so v občini Kamnik povezane z Maistrom. Start in cilj sta bila pri spomeniku generala Rudolfa Maistra na Trgu talcev, pohod pa je potekal mimo njegove rojstne hišeGimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, na Stari grad in nazaj v Kamnik. Udeleženci se letos niso povzpeli na Špico, kot je to že tradicionalno, saj jim vreme ni bilo naklonjeno in so se organizatorji zaradi njihove varnosti odločili za skrajšani program pohoda oziroma vzpon na Stari grad. Po Maistrovi poti so jih vodili izkušeni planinski vodniki Planinskega društva Kamnik in člani Društva general Maister Kamnik.

maistrov pohod 2016 1

Pohodnice in pohodnike je na začetni točki v imenu organizatorjev pozdravil predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik, ki je ob tej priložnosti med drugim povedal: »Lepo pozdravljeni pohodniki, podžupan Igor Žavbi in otroci Osnovne šole Marije Vere, ki ste se nam letos pridružili. General Maister, naš rojak je poznan po celi Sloveniji. S svojimi dejanji in z dejanji njegovih soborcev je obranil severno mejo«, pohodnice in pohodnike pa povabil tudi na ogled Vojnega muzeja Triglav z edinstveno ohranjeno vojaško industrijo.

Podžupan Igor Žavbi, ki se je v imenu Občine Kamnik zahvalil organizatorjem in udeležencem za to, da ohranjajo in prenašajo sporočilnost Maistrovih dejanj tudi na mlajše rodove, je zbranim dejal: »Hvala vsem, ki ste danes prišli in se bomo tako skupaj podali na Maistrov pohod. Prav lepo pozdravljam tudi nove, pridružene člane Maistrovih pohodov učence Osnovne šole Marije Vere. Hvala, ker častite Rudolfa Maistra ter skupaj z nami praznujete praznik Občine Kamnik, ki ga s tem današnjim dejanjem tudi zaključujemo. Slovesnosti in prireditve so se odvijale v spomin na našega častnega občana. Naj ob tej priložnosti povem, da se je Občina Kamnik začela intenzivno pogovarjati o pridobitvi dodatnih prostorov v Maistrovi rojstni hiši na Šutni in srčno upam, da bo v naslednjem letu tudi že kaj realiziranega. Obujali smo lik Maistra, se spominjali njegovega domoljubja in junaških dejanj. Ne samo, da smo se imeli lepo, če smo vzgojili vsaj enega mladega Maistra, pridobili vsaj enega domoljuba, smo naredili ogromno. « Tehnična navodila je podal Jože Arko.

maistrov pohod 2016 5

Podžupan se je skupaj z udeleženci pohoda odpravil do Maistrove rojstne hiše na Šutni, kjer so z minuto molka in s spoštovanjem počastili spomin na velikega kamniškega rojaka, nato pa z obilico dobre volje nadaljevali pot proti cilju in zaključku občinskega praznika.

maistrov pohod 2016 6

Ob tej priložnosti velja izraziti zahvalo vsem, ki ste na kakršenkoli način sodelovali pri pripravi ali izvedbi več kot tridesetih dogodkov ob občinskem prazniku. Skupaj smo znova dokazali, da se s ponosom imenujemo Maistrovo mesto, ko se Kamničanke in Kamničani spominjamo rojstnega dne našega velikega rojaka. Uresničil je hrepenenje Slovenk in Slovencev po svobodi rodne grude. Prav po zaslugi nam tako ljubega Rudolfa Maistra – Vojanova pomen domoljubja postane in ostane globoko ter neizbrisno zapisano v zgodovinskem spominu slehernega Slovenca tudi v prihodnje.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik