Naslovnica / NOVICE / Z gnojem pognojene zimske radosti

Z gnojem pognojene zimske radosti

Prebivalci Črne so jezni na pretirano vnetega kmetovalca, ki je njihovim otrokom „zagnojil“ zimske radosti.

Otroci iz Črne pri Kamniku, ki v svojem domačem kraju nimajo ravno velike izbire prostočasnih dejavnosti, so se nadvse razveselili snega in si, na manjši vzpetini pod bloki, nekako nasproti znamenitega bifeja Spotika, uredili priročno sankališče in smučišče, kjer so se še do nedavnega veselo dričali.

Žal pa njihovo veselje, kljub temu, da snega še nekaj časa ne bo pobralo, ni trajalo prav dolgo, saj se je najemnik zemljišča, v vrtičkarski vnemi odločil, da iztek zasilnega vaškega otroškega dričališča, ki je sicer v zasebni lasti, na debelo pognoji z gnojem.

Črnjanskemu gnojitelju sicer nihče izmed tamkajšnjih prebivalcev najbrž ne more nihče očitati nepripravljenosti na novo kmetijsko sezono, kljub vsemu pa so nanj preklemansko jezni, saj so mnenja, da je njegovo zavzeto gnojenje, ki bi ga po njihovem mnenju zagotovo lahko brez večjih težav prestavil na čas, ko bo skopnel sneg, bolj posledica neuvidevnosti, nagajanja ali celo zlobe, kot pa dobrega gospodarjenja.

Nenazadnje tudi zaradi tega, ker vnos z dušikom bogatih gnojil, ki lahko z nitrati onesnažijo vodotoke in podtalnico, na kmetijskih zemljiščih, med 15. novembrom in 15. februarjem, oz na zemljiščih, ki so zmrznjena ali pokrita z več kot 10 centimetrov debelo snežno odejo, ni priporočljivo oz. dovoljeno.