Naslovnica / NOVICE / Za 1.000 knjig odvetniških storitev v kamniški knjižnici

Za 1.000 knjig odvetniških storitev v kamniški knjižnici

V kamniški knjižnici so v zadnjem letu za potrebe odvetniških oz. pravnih storitev porabili že več kot 20.000 evrov, kar je znesek s katerimi bi lahko nabavili kakih 1.000 novih knjig, razen tega pa so v preteklosti precej sredstev namenili tudi za različna svetovanja. Notranja revizija, ki je bila v knjižnici opravljena letos, ni odkrila večjih nepravilnosti.

Iz podatkov spletne aplikacije Supervizor je moč razbrati, da so v kamniški knjižnici od lanskega decembra, do letošnjega septembra, za odvetniške oz. pravne storitve, ki so jih naročili v Odvetniški pisarni Hladin iz Škofje Loke, porabili že več kot 20.000 evrov, oz. natančno 20.398,20 €.

mkk-hadalin

Vir: http://supervizor.kpk-rs.si

Razen omenjenih odvetniških storitev v oči zbode tudi podatek, da Knjižnica Kamnik že nekaj let plačuje storitve Svetovalni hiši Gominšek iz Griž v Savinjski dolini, in sicer v skupni višini 54.610,82 €.

 

mkk-gominsek

Vir: http://supervizor.kpk-rs.si

Nedvomno gre za omembe vredne vsote denarja, saj bi denimo knjižnica lahko samo s sredstvi, ki jih je namenila za odvetniške storitve, nabavila kakih 1.000 novih knjig (povprečna cena prodane knjige v letu 2012 je znašala 19,29 €).

Spričo tega smo na vodstvo knjižnice naslovili nekaj vprašanj in zaprosili za podrobno pojasnilo o potrebah in vzrokih, ki so pripeljali do naročila tovrstnih (pravnih in svetovalnih) storitev, s kakšnim namenom so bile te storitve naročene ter kakšen je njihov izplen in učinek na delovanje javnega zavoda, razen tega pa nas je zanimalo, ali je kamniška knjižnica kot javni zavod, morda naročila in plačala še kaka druga svetovanja.

V imenu knjižnice nam je odgovorila direktorica mag. Breda Podberžnik Vukmir, ki je v odgovoru (objavljamo ga v celoti) zapisala:

Odgovor na vprašanje portala Kamnik.info v zvezi s storitvami Op Marija Hladin in Svetovalna hiša Gominšek

 

  1. Pojasnilo glede storitev OP Marije Hladin

Leto 2015 je bilo za KFBK pomembno leto. Izvedli smo volitve predstavnikov zaposlenih v svet zavoda in konstituirali nov svet zavoda, sprejet je bil nov ustanovitveni akt, ki je prinesel kar nekaj sprememb in zahtev za ureditev vseh notranjih aktov zavoda, med katerimi so bili nekateri že zastareli in tudi sicer potrebni popravkov.

Zato smo z odvetniško pisarno skladno Zakonom o javnih naročilih 2.2.2015 sklenili pogodbo za izvajanje pravnih storitev. Pogodba je bila odpovedana dne 31.8.2015, saj je bilo delo iz pogodbe pretežno opravljeno.

Pravne storitve so tako obsegale pomoč pri organizaciji in izvedbi volitev, pregledu ustreznosti vseh aktov, usklajevanje s sindikatom, predstavitvi aktov na sejah sveta in odgovarjanje na vprašanja članov. Prav tako smo pregledali vse pogodbe in sprejeli ukrepe za morebitna izboljšanja stanja, storitve pa so obsegale še pripravo dokumentov, naročilnice, obrazcev, ki v celoti ustrezajo spremenjenim zahtevam poslovanja. Poleg tega je odvetnica nudila vso strokovno pomoč svetu zavoda in zaposlenim v zavodu v zvezi z vprašanji iz njihovega delovnega področja in tudi druga opravila.

V vseh letih delovanja smo prvič uporabili temeljito pravno svetovanje za pregled vseh aktov, pogodb in izvedbo volitev ter konstituiranja sveta, to pomeni, da so ti stroški izjema v poslovanju in imajo dolgoročni vpliv, saj so temeljni akti urejeni in bodo vplivali na zakonito delovanje v prihodnje.

Na podlagi pogodbe iz februarja 2015 je bilo izdanih 7 računov, skupaj 17.400 evrov brez DDV, kar je skladno z določbami Zakona o javnih naročilih.

 

  1. Pojasnila glede storitev Svetovalne hiše Gominšek

Kljub prizadevanjem v preteklosti nismo dobili ustreznih soglasij za zaposlitev usposobljenega računovodja, zato že ves čas te storitve opravlja zunanji izvajalec. Od leta 2007 smo sklepali pogodbe za opravljanje računovodskih storitev s Svetovalno hišo Gominšek. Gospa Majda Gominšek je finančna svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami predvsem iz javnega sektorja in z delom s posrednimi in neposrednimi proračunskimi uporabniki, je tudi predavateljica za računovodske vsebine. Prejšnja leta smo imeli z zunanjimi izvajalci slabe izkušnje, zato so se zaradi obilice dela in zahtevnega poročanja ter postopkov hitro menjavali, kar pa za stabilno poslovanje zavoda ni bilo pozitivno. Sodelovanje z omenjeno svetovalno hišo je hitro, kakovostno in učinkovito, izbor pa je popolnoma skladen z zakonodajo.

Pogodba je bila del revizijskega pregleda iz leta 2012 in nanjo ni bilo pripomb.

Problema izvajanja računovodskih storitev izven zavoda se zaveda tudi občina Kamnik, na oddelku za družbene dejavnosti smo se o tem pogovarjali in potekajo določene aktivnosti, da bi vprašanje rešili v korist zavoda, kar je pozitivno in se lahko občini zahvalimo za posluh za reševanje dolgoletnega problema in za vso konstruktivno držo pri tem.

V letu 2014 so stroški pogodbe znašali 4.245, 60 evrov.

  1. Druge storitve

V letu 2014 smo potrebovali tudi storitve komunikacijskega podjetja Urednica, odnosi z javnostmi, d.o.o. na področju strateškega komuniciranja in varovanja ugleda javne ustanove. Stroški te pogodbe so znašali 5.000 evrov brez DDV.

Pravna (in druga) pomoč občine

Ker kamniška knjižnica najbrž ni edini javni zavod, ki utegne potrebovati redno ali občasno pravno pomoč, smo glede na to, da ima svojo pravno službo in pravnike tudi Občina Kamnik, ki je ustanoviteljica oz. lastnica omenjenih zavodov, za pojasnilo zaprosili tudi Občino Kamnik, in sicer z vprašanjem, ali se lahko vodstva javnih zavodov v primeru, da potrebujejo pravno pomoč, obrnejo tudi na Občino oziroma, ali Občina Kamnik svojim javnim zavodom lahko, vsaj v neki meri, pomaga tudi s tovrstnimi storitvami, kar bi nedvomno lahko pripomoglo k smotrnejši, predvsem pa manjši porabi sredstev.

Odgovor nam je v imenu Občine Kamnik posredovala predstavnica za stike z javnostmi Janja Zorman Macura: »Kar zadeva pravno (pa tudi drugo strokovno) pomoč, se javni zavodi seveda lahko kadarkoli obrnejo na zaposlene v občinski upravi. To dejansko tudi izvajajo – nekateri bolj, nekateri manj pogosto. Je pa res, da je situacija v zvezi s pravnimi storitvami tudi pri javnih zavodih zelo podobna situaciji v sami Občini Kamnik: večino pravnih zadev vodijo zaposleni sami, dejstvo pa je, da je v določenih primerih smotrneje za izvedbo določenih opravil pooblastiti odvetniško firmo, ki je specializirana za konkretne zadeve, v katerih se izda pooblastilo. Porabo sredstev za odvetniške storitve v občinski upravi je pred leti že obravnaval tudi Nadzorni odbor občine, ki je ocenil, da občinska uprava pri porabi teh sredstev ravna racionalno.

Kar zadeva opravljanje računovodskih storitev, je zadeva podobna – v vsaki konkretni zadevi mora vodstvo oceniti, ali nalogo lahko opravi v okviru izvajanja nalog svojih zaposlenih, ali pa je za to potrebno angažirati zunanjega izvajalca.

V vsakem primeru je seveda direktor zavoda v celoti odgovoren, da se sredstva porabljajo zakonito in racionalno. Ob tem pa mu v okviru možnosti seveda pomaga tudi občinska uprava.«

Notranja revizija v knjižnici

revizija knjiznica

Poročilo o notranji reviziji v MKK za leto 2014

Med sedmimi javnimi zavodi v občini Kamnik, v katerih je bila v letošnjem letu opravljena notranja revizija, je tudi kamniška knjižnica. Revizija, ki je bila usmerjena na področje javnega naročanja in izplačil pogodbenega, avtorskega ter študentskega dela, pri poslovanju knjižnice ni odkrila večjih nepravilnosti, je pa bilo ugotovljenih kar nekaj manjših, ki so jih v knjižnici morali odpraviti.

Pri študentskem delu in avtorskih honorarjih je bilo nekaj nepravilnosti ugotovljenih pri plačevanju študentskega dela in pri izplačevanju avtorskih honorarjev, kjer so bili pogodbeni zneski izplačani v neto namesto bruto znesku, knjižnica pa ni imela soglasja Občine k finančnemu načrtu knjižnice, kar pa je pravzaprav zgolj administrativen nesporazum med občinama ustanoviteljicama in knjižnico.

V zvezi z javnimi naročili je revizorka priporočila izdelavo preglednejše evidence naročil ter prekinitev nekaterih pogodb z dobavitelji, ki so bile sklenjene za nedoločen čas.

Celotno poročilo notranje revizije, ki je bila opravljena v Matični knjižnici Kamnik, si lahko ogledate v priponki – Poročilo o notranji reviziji v MKK za leto 2014

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve