Naslovnica / ŠPORT / Za Klub gorskih tekačev Papež organizacijsko in tekmovalno izjemno uspešno leto 2015

Za Klub gorskih tekačev Papež organizacijsko in tekmovalno izjemno uspešno leto 2015

KGT Papež je bil uspešen organizator dveh znanih tekem: jubilejnega 20. teka k sv. Primožu in ekstremnega teka svetovnega pokala – 17. teka na Grintovec, zaključne prireditve Tekaškega pokala Občine Kamnik, 6. zimske lige k sv. Primožu s tematskimi vsebinami od dobrodelnosti, praznovanja kulturnega praznika, teka v maskah, do teka v počastitev žensk. KGT Papež je od AZS (Združenja za gorske teke) prejel priznanje za 1. mesto v ekipnem prvenstvu Slovenije, Dušan in Mira Papež pa priznanje za organizacijo teka na Grintovec, odmevne tekme svetovnega pokala.

kgt papez mala planina 4

Klub je poskrbel za priprave mladih tekačev na taboru na Vojskem in Mali planini, kjer so bili zelo zadovoljni.

Preko 50 aktivnih tekačev je dosegalo izjemne rezultate posamično in ekipno na lokalnem, državnem in svetovnem nivoju tako v gorskem teku, maratonu, atletskih stezah, krosih. Naslov državnih prvakov ekipno-štafete so dosegle 3 ekipe (deklice: Hana Dobovšek, Tjaša Uršič in Viktorija Dolinšek; mladinke: Karmen in Suzana Orehek ter Manca Krt; člani Sebastjan Zarnik, Gašper Bregar, Jošt Lapajne).

kgt papez mala planina

Na državnem prvenstvu v gorskih tekih za učence je naslov državnega prvaka pripadel Mihi Podbregarju in Roku Sušniku, državna prvakinja med dijakinjami je bila Karmen Orehek, Izak Poljanšek je bil državni podprvak, bron je pritekel Aleš Prelovšek.

Tekli pa so tudi na atletskih stezah Neja Kršinar, državna prvakinja na 5000 m, krosih – Lucija Pevec, državna prvakinja med mladinkami.

os stranje maraton

 Na 20. ljubljanskem maratonu je naslov državnega prvaka v  maratonu pripadel Mitji Kosovelju, kar pet tekačev KGT Papež je bilo v prvi dvajseterici najboljših (Zarnik, Janjatovič, M. Bregar, Teraž, Ambrožič), mladinec Božič pa med najboljšimi polmaratonci. Odlično sta se odrezala tudi dečka Aleš Prelovšek in Rok Sušnik kot državna podprvaka. Tudi na maratonu Treh src v Radencih je kot prvi Slovenec pritekel na cilj Mitja Kosovelj.

Na gorskem maratonu v Podbrdu na 42 km je naslov državnega prvaka pripadel Marjanu Zupančiču, podprvaka Roku Bratina, Urša Trobec je bila tretja. Odlična sta bila tudi Metod Bregar in Franci Teraž.

Za svoje izjemne dosežke so tekači prejeli priznanja AZS – Združenja za gorske teke, in sicer je bilo kar 15 tekačev med najboljšimi tremi v Pokalu Slovenije, za katero je štelo 7 uvrstitev na tekmah. Zmagovalci Pokala Slovenije v različnih kategorijah so: Maša Viriant, Izak Poljanšek, Aleš Prelovšek, Petra Mikloša, Miran Cvet, Franci Teraž, Ana Čufer, Aljaž Božič. Na odlično drugo mesto so se povzpeli: Hana Dobovšek, Rok Sušnik in Gašper Bregar, tretjeuvrščeni pa so: Maj Križnar, Urška Trobec, Bojan Kožuh in Rok Bratina.

KGT Papež je tudi državni prvak med ekipami za leto 2015.

Gašper Bregar je prejel odličje za 15 reprezentančnih nastopov (osemkrat na EP in sedemkrat na SP). Miran Cvet je bil proglašen za naj gorskega tekača: kot zmagovalec Pokala Slovenije med ml. veterani, državni prvak, reprezentant na EP in SP, beleži odlične uvrstitve na tekmah svetovnega pokala.

Miran Cvet - najboljši med Slovenci.

Miran Cvet – najboljši med Slovenci.

Nadvse uspešno so se udeleževali tudi tekem kot so vertikal km, sky race, ultra trail, tekov po stopnicah, na skakalnice velikanke tako doma kot v tujini. Tudi v teh disciplinah so bili v samem vrhu najboljših, tudi kot zmagovalci, tekači Mikloša, Novak, Zarnik, Cvet, Zupančič, Triler, Erjavšek, Kožuh, Božič, med ženskami Petra Mikloša in mladinka Ana Čufer.

https://www.kamnik.info/wp-content/uploads/2015/09/marjan-zupancic-spp.jpg

Marjan Zupančič in Klemen Triler sta tekla po Slovenski planinski transverzali. Zupančič je postavil nov rekord: 599 kilometrov dolgo pot z 49 kilometri višinske razlike je premagal v 7 dneh 8 urah in 10 minutah .

Tekači KGT Papež so bili tudi reprezentanti na evropskem in svetovnem prvenstvu v gorskih tekih. Na EP na Madeiri je bil Miran Cvet v prvi tretjini, mladinka Ana Čufer pa v prvi polovici najboljših. Zahtevna proga gor–dol na SP v Wellsu je bila uspešna tudi za slovenske reprezentante, ki jih je vodil Dušan Papež. Miran Cvet in Gašper Bregar sta se uvrstila v prvo polovico najboljših tekačev sveta. Aljaž Božič je bil najboljši slovenski mladinec.
Na 17. teku na Grintovec – tekmi za svetovni pokal je Nejc Kuhar kot prvi Slovenec osvojil vrh.

Cvet naslovu državnega prvaka nasproti

Na SP v gorskem maratonu v ekstremnih razmerah v Ameriki Mitja Kosovelj s šestim mestom ohranja status enega najuspešnejših gorskih maratoncev. Ekstremnega maratona sta se uspešno udeležila tudi Bojan Ambrožič in Urša Trobec.

Kategorizacije od svetovnega (1), državnega (13) in mladinskega razreda (3) je do oktobra doseglo 17 tekačev.

papezevi

Ponosni smo na izjemne dosežke naših tekačev, na uspešno trenersko delo z mladimi, ponosni na somišljenike in številne prostovoljce, ki pomagajo pri organizaciji odmevnih prireditev.

Mira Papež