Naslovnica / NOVICE / Za materinski dan na skupinsko čiščenje čevljev

Za materinski dan na skupinsko čiščenje čevljev

Ni naključje, da je ena in edina slovenska čistilka čevljev Miša Gams za naslednjo akcijo izbrala prav zadnjo sredo v marcu in da je za svojo lokacijo ponovno izbrala kamniški zavod za zaposlovanje – po seriji poskusov, da bi prišla vsaj do javnih del v kamniških ustanovah, kjer je delala tudi kot prostovoljka, in po tem, ko so ji že celo na zavodu samem namignili, da jo bodo potisnili v ustanove preko “internih vez”, je znova pristala na cesti. Z eno izkušnjo več, da se mali človek ne more zanesti na državne organe in birokratske procedure, ki so same sebi namen. Zato se je odločila, da pozove vse Kamničane, ki imajo z Zavodom za zaposlovanje nerešene račune in ki bi želeli na enem mestu izraziti svoje ogorčenje in nestrinjanje z državnim reševanjem brezposelnosti, da se ji pridružijo na skupinskem čiščenju čevljev, ki bo potekalo v sredo, 25. 3. 2015, med 10.00 in 12.00 pred borzo dela na Kajuhovi 11.

39-letna magistra znanosti, gospodinja in mamica šestletne hčerke na skupinsko čiščenje čevljev še posebej poziva mamice, ki so pri iskanju zaposlitve in začasnega dela še posebej prikrajšane: “Med lanskoletnim čiščenjem čevljev sem spoznala ogromno žensk, ki so mi zatrjevale, da so izgubile pogodbo o zaposlitvi še isti trenutek, ko so povedale, da so zanosile. Namesto da bi njihovi delodajalci odpustili delavce, ki so bili že zreli za penzijo, so po hitrem postopku odpustili bodoče mamice, ki so bile pred novim življenjskim obdobjem tako še pod večjim stresom.” Miša Gams dodaja: “Doba porodniške je postala nič kaj veselo, temveč izjemno stresno obdobje za vsako žensko, saj se zaveda, da bo morala iskati zaposlitev ali vsaj začasne vrste dela skupaj s številnimi prekvalificiranimi samskimi ljudmi, ki bodo na trgu dela bolj fleksibilni že zaradi tega, ker ne bodo vezani na obratovalni čas vrtca in številne bolniške, ki se v prvih letih po rojstvu vrstijo kot po tekočem traku.” Tudi sama neuspešno išče zaposlitev že več kot petnajst let, v obdobju po porodu pa je bila hvaležna za vsak dan sezonskega dela v kakšni od bližnjih tovarn. Vendar pa Gamsova priznava, da tudi do tovrstnega dela za starejše od 27 let ni lahko priti: “Včasih je še nekako šlo čez s fiktivnim vpisom na fakulteto in “posojanjem” študentskih napotnic, zdaj pa se vsakemu delodajalcu bolj splača najeti nekoga, ki že ima odprt s. p., saj ga tudi študent dosti stane, obenem pa veliko riskira, če zaposli nekoga “na črno”. Vendar pa si matere ob vseh stroških, ki jih imajo z otrokom in družino, ne morejo privoščiti investirati še štiristo evrov na mesec za prispevke in vodenje računovodstva.”

Gamsova, ki pozna stiske vseh družbenih slojev, saj je nenazadnje dodobra spoznala umazanijo z njihovih čevljev, se je odločila, da bo v tokratnem protestnem performansu čiščenja čevljev posebno pozornost namenila predvsem tistim, ki ne spadajo v nobeno od birokratskih rubrik in ki zaradi lovljenja lukenj v zakonu tudi sami počasi že dobivajo luknje v svojih nogavicah in obuvalih … Med njimi se poleg mamic, ki morajo obrniti vsak evro, da nahranijo svoje družine, nahajajo tudi tisti, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov prisiljeno v opravljenje dela na črno: “Takšnih je v naši državi tudi največ. Kaj pa boš naredil drugega, če ti država, ki ima že v ustavi zapisano, da ima vsak državljan pravico do dostojnega dela, tega ne omogoči in pred tvojimi očmi prav perverzno deli pogačo le po liniji sorodstvenih vez in poznanstev? Spoznala sem ogromno ljudi, ki delajo že mesece in leta “na črno”, a jim delodajalci ne izplačujejo dohodkov, saj nimajo sklenjene nikakršne pogodbe. Prav v tem vidim največjo nevarnost za popolno razvrednotenje dela, saj bo tak delodajalec vedno računal na zastonj delovno silo in jo bo zaradi naivnosti ljudi tudi vsakič znova dobil. Ljudje – naučite se ceniti sebe, svoje delo in vsak trenutek svojega časa ter podučite svoje delodajalce o svojih delavskih pravicah”, nam polaga na srce antropologinja, ki opozarja delavce in brezposelne na številne kršitve, ki se jim na njihovi odisejadi med Scilo izkoriščanja in Karibdo brezposelnosti lahko pripetijo. Čistilka čevljev obljublja, da bo vsakemu, ki se ji bo pridružil pri skupinskem čiščenju čevljev in bo s seboj prinesel svojo “ščetino” in transparent s sloganom, poleg pogovora in pomoči pri urejanju zadev na Zavodu, nudila tudi svetovanje iz starodavnih run – “Nenazadnje vam bodo rune, ki v sebi držijo zdravo ljudsko pamet, povedale več koristnega za vaše življenje kot vsi državni svetovalci skupaj”, dodaja še Gamsova, ki vas v sredo ob 10 h pričakuje pred kamniškim Zavodom za zaposlovanje …

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve