Naslovnica / KULTURA / Za uvod v skorajšnjo revijo pevskih zborov: Kakšno raven dosegajo kamniški pevski zbori

Za uvod v skorajšnjo revijo pevskih zborov: Kakšno raven dosegajo kamniški pevski zbori

Kamničani že od nekdaj radi pojemo, saj se, med drugim, s ponosom ponašamo tudi s prvim slovenskim pevskim društvom Lira, zato najbrž ni prav nič nenavadnega, da na Kamniškem deluje lepo število različnih pevskih zborov, ki se bodo, no, vsaj nekateri izmed njih, v soboto, 3. marca 2018, v Domu kulture Kamnik znova srečali na 39. Območni reviji pevskih zborov občin Kamnik in Komenda.

Tradicionalna kamniška revija pevskih zborov, pa ni zgolj zanimiv kulturni oz. glasbeni dogodek, ampak ima vsako leto tudi vsaj nekoliko tekmovalnega, oziroma bolje rečeno, ocenjevalnega pridiha.

Na reviji je namreč vsakokrat prisoten tudi strokovni ocenjevalec, ki nastope posameznih zborov, predvsem z namenom spodbude h kakovostnemu napredku, oceni ter poda neobvezne pisne ocene nastopa s pripombami in priporočili, s katerimi so po koncu revije seznanjeni strokovni vodje oz. zborovodje pevskih zborov, ki se revije udeležijo, ocena nastopa pa pevovodjem zagotovo dobrodošlo koristi pri nadaljnjem delu.

Laičnim ušesom, ki prepevanju prisluhnejo zgolj iz veselja in ljubezni do zborovskega petja, se sicer zdi, da vsi kamniški zbori enako lepo prepevajo, ampak med posameznimi zbori so kar precejšnje razlike. V nekaterih zborih prepevajo nekako bolj iz veselja do petja in druženja, medtem ko se v drugih zborih petja in nastopanja, kljub vsem težavam, ki (zaradi mačehovskega občinskega odnosa do kulture in kulturnih dejavnosti) bržkone pestijo vse kamniške zbore, lotevajo na zavidljivi, domala profesionalni ravni, s svojimi nastopi pa žanjejo pozornost in nagrade ne le v Sloveniji, ampak tudi v tujini.

Ker je bila v preteklih letih praksa, da so bile strokovne ocene in kategorizacija pevskih zborov bolj internega značaja, saj v vseh teh letih niso bile nikjer javno objavljene, smo območno enoto Javni sklada  za kulturne dejavnosti, ki revijo organizira, zaprosili za »rezultate« ocenjevanja zborov v zadnjih nekaj letih.

Sodeč po posredovanih rezultatih, med kamniškimi pevskimi zbori izstopata predvsem Mešani pevski zbor Odmev in Mešani pevski zbor Cantemus, saj sta bila v zadnjih dveh letih (Odmev celo v zadnjih štirih letih) oba zbora uvrščena v kategorijo pevskih zborov na državni ravni.

Zelo solidne ocene je v zadnjih letih prejel tudi Ženski komorni zbor Vox Annae, ki ga ocenjevalci že nekaj let zapored uvrščajo med pevske zbore regijske ravni, je pa tunjiškim pevkam predlanskim uspelo dobiti celo kategorizacijo zbora na državni ravni.

Med zbore regijske ravni se uvršča tudi KPZ Šutna, medtem ko preostali zbori, ki se udeležujejo revije, z izjemo MoPZ Lira, ki je bila predlani kategorizirana na regijsko raven, vsaj v očeh ocenjevalcev ne kažejo kakega posebnega napredka in se redno uvrščajo med pevske zbore na območni ravni.

Podatke o ocenah, ki so jih dobili sodelujoči zbori na reviji pevskih zborov v zadnjih štirih letih, si lahko ogledate v spodnji tabeli.

KATEGORIZACIJA KAMNIŠKI PEVSKIH ZBOROV
NA REVIJAH V ZADNJIH ŠTIRIH LETIH

Pevski zbor

2014

2015

2016

2017

         
MePZ CANTEMUS REGIJSKA
raven
REGIJSKA
raven
DRŽAVNA
raven
DRŽAVNA
raven
ŽePZ DKD SOLIDARNOST OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
MePZ ODMEV DRŽAVNA
raven
DRŽAVNA
raven
DRŽAVNA
raven
DRŽAVNA
raven
MePZ DU Kamnik OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
KPZ ŠUTNA REGIJSKA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
REGIJSKA
raven
MePZ DU Komenda OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
MoPZ DKD SOLIDARNOST OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
MePZ MAVRICA OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
/
MoPZ LIRA Kamnik OBMOČNA
raven
OBMOČNA
raven
REGIJSKA
raven
OBMOČNA
raven
ŽKZ VOX ANNAE Tunjice REGIJSKA
raven
REGIJSKA
raven
DRŽAVNA
raven
REGIJSKA
raven
PD  TUNJIŠKI OKTET / OBMOČNA
raven
/ /

Vir podatkov: JSKD

Kot že rečeno, se bodo pevski zbori s Kamniškega na tradicionalni, že 39. reviji pevskih zborov občin Kamnik in Komenda, v Domu kulture Kamnik znova srečali v soboto 3. marca 2018.

Na dogodek, katerega program in seznam sodelujočih si lahko ogledate spodaj, ste seveda vljudno vabljeni, poročilo s prireditve ter rezultate ocenjevanja, pa si boste zagotovo lahko ogledali in prebrali tudi na našem portalu.

Fotografija: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve