Naslovnica / NOVICE / Začel se je Kamfest 2017

Začel se je Kamfest 2017

Program Kamfesta 2017 se letos povečini odvija v Keršmančevem parku, ki se je že prvi dan kamniškega mestnega festivala izkazal za izvrstno prizorišče. Se pa središču Kamnika močno pozna, da letošnji festival poteka na mestnem obrobju, saj ni tako preplavljeno z obiskovalci, kot smo bili vajeni v preteklih letih. Ampak zaradi tega ni prav nič manj luštno, prej nasprotno, saj ima centralno prizorišče v parku zagotovo tudi številne prednosti.

Brez kake posebne ceremonije, rezanja trakov, ognjemetov in kdo bi še vedel česa, kar je marsikdaj in marsikje tudi povsem po nepotrebnem v navadi, se je včeraj popoldne začel mestni festival Kamfest, ki pa je oz. bo letos, že zaradi spremenjenih prizorišč, zagotovo nekaj posebnega.

Glavnina letošnjega festivalskega dogajanja je namreč, spričo številnih gradbenih in obnovitvenih del, ki potekajo  v središču mesta, postavljena v Keršmančev park, kjer so postavljeni kar trije osrednji odri, in sicer Otroški, Glavni in Večerni oder, že danes pa bosta kot prizorišči zaživela tudi Katzenberg in mekinjski samostan.

Morebitni pomisleki organizatorjev in obiskovalcev, da letošnji Kamfest zaradi novega osrednjega prizorišča morda ne bo imel takšnega čara, kot ga ponuja slikovita kulisa Malega gradu, so se razblinili že prvo festivalsko popoldne, še posebej pa zvečer, ko je nastopil čas za nastop glasbenih skupin.

Obilje prostora, ki ga, za razliko od Malega gradu, ponuja Keršmančev park, namreč omogoča, da si vsak izmed obiskovalcev lahko najde svoj kotiček, obenem pa, hote ali nehote, vseeno prisostvuje pripravljenemu programu, skoncentrirano, prostorno in lažje dostopno prizorišče letošnjega Kamfesta, pa s sproščeno mešanico dogajanja dobiva pečat pravega družinskega festivala za vse generacije.

V popoldanskih urah prvega festivalskega dne so travnike parka preplavili predvsem najmlajši obiskovalci, ki so, v spremstvu staršev in starih staršev, lahko uživali v različnih dejavnostih, predvsem pa v predstavi, ki se je odvila na otroškem odru, medtem ko si njihovi starši, brez skrbi, da se bo kdo zgubil ali kam padel, posvetili ogledu živopisnega sejma najrazličnejših, največkrat ročno izdelanih izdelkov ter hrani in pijači, katere ponudba je zadovoljivo pestra in raznolika.

Na stojnicah, ki so smiselno razporejene po celem prizorišču, si je moč privoščiti od neobhodnega sladoleda in lizik, do palačink, šmorna in še kake druge sladice, ki gredo še posebej v slast otrokom, medtem ko si ljubitelji konkretnejših okusov lahko na prizorišču privoščijo tudi kaj manj cukrenega.

Hrana je povečini sveže pripravljena, zaradi česar je občasno potrebno tudi malce počakati v vrsti, kar pa ni nič hudega, saj je lakota navsezadnje le najboljši kuhar, ponudba jedi pa je v precejšnji meri podobna tisti, ki so se jo Kamničani dodobra navadili na dobro obiskanih petkovih kulinaričnih večerih, ki so v juliju in začetku avgusta odvijali v parku Evropa.

Razen različnih in znova zelo popularnih burgerjev, ki jih peče že dodobra poznana ekipa iz dupliškega kioska 7 Burger, ima svojo stojnico s šavormo in falaflom ter drugimi arabskimi jedmi tudi Rami, še posebej zanimiva ter s kamniškimi okusi popestrena pa je stojnica Pr’ Mojc, kjer je moč prigrizniti tudi zares odlično hrustljavo tuhinjsko postrv, kamniško kajžarico, različne polente in še kaj bi se našlo.

Čast odprtja glavnega odra je sinoči pripadla petčlanski slovenski, indie-rock zasedbi Jardier, ki je konkretno, vendar vseeno ne preveč razgrajaško – bližnji sosedje prizorišča se morajo vsaj nekoliko aklimatizirati na nekoliko bučnejše večere – odprla sezono značilno kamniško sramežljivega predodrskega festivalskega pozibavanja.

Nasploh utegnejo biti sosedje Kršmančevega parka prav zadovoljni, da se letos festival odvija prav v »njihovem« parku, varnostniki pa bodo, zaradi ozvočenja in drugih festivalskih pritiklin, v parku prisotni celo noč, tako da bodo sosedje, kljub nekoliko bučnejšim večerom, lahko ponoči spali mirno in brez skrbi, ne da bi jih ob tem skrbelo kaj se dogaja v parku, ki je v običajnih nočeh kar (pre)pogosto tudi prizorišče nenadzorovanega popivanja in razgrajanja. Nasploh pa se nameravajo organizatorji festivala, tako kot že prvi dan, dosledno držati predvidenega voznega reda, tako da se bo uradni program že kako uro pred polnočjo končal in bo park najkasneje okrog polnoči povečini že prazen, kajti navsezadnje gre za festival, ne pa za veselico.

Za dobršen del obiskovalcev je to skorajda nekoliko prezgodaj, še posebej, ker nihče izmed lokalnih oz. mestnih gostincev ne kaže volje, da bi na primernem kraju organiziral kak kamfestovski »after party«, ampak obiskovalci, predvsem mladi, ki jih pred polnočjo še nič kaj ne vleče domov, se na poti domov znajde po svoje, nekateri med njimi pa žal tudi na napačen način, denimo s pregrobim objemanjem in poljubljanjem prometnih znakov, prevračanjem posod za smeti in druge mestne opreme, kar pa zagotovo ni težava mestnega festivala, ampak predvsem posledica slabe vzgoje.

Sinočnji, prvi večer Kamfesta je s svojim zaključil Daniel Vezoja, ki je pred večerni oder uspel zvabiti večino obiskovalcev, ki so prisostvovali koncertu skupine Jardier, kar je zagotovo še ena izmed prednosti, ki jih  prinaša prizorišče v Keršmančevem parku.

Zanimiv in programsko še bolj pester festivalski dan, pa se obeta že danes, ko bosta, razen Keršmančevega parka, zaživeli še dve prizorišči, in sicer dvorec Katzenberg in nekdanji samostan v Mekinjah. Zato nikar ne ždite doma pred televizorji ali monitorji, ampak pridite na Kamfest tudi vi.

Program Kamfesta v soboto, 12. avgusta 2017
  • ob 10. uri v Keršmančevem parku: Knjižnica pod krošnjami
  • ob 17. uri v Keršmančevem parku: Diversity in KUFR sejem
  • ob 18. uri na Otroškem odru: Gledališče Fru-Fru: Krtek Zlatko
  • ob 18. uri na Gradu Zaprice – MMK: Muzejska delavnica: Veščine iz pradavnine
  • ob 20. uri na Glavnem odru: Silence
  • ob 20. uri na Gradu Zaprice: Javno vodstvo po razstavi Na planincah luštno biti …
  • ob 21. uri v Mekinjskem samostanu: Pod gladino
  • ob 21. uri v Katzenbergu: Veliki večer swinga
  • ob 21.30 na Večernem odru: Container Doxa