Naslovnica / POUDARJENO / Zakaj imajo otroci v zasebnem vrtcu s koncesijo Sonček občutno slabšo prehrano, kot otroci v ostalih vrtcih kamniške občine?
Simbolična fotografija

Zakaj imajo otroci v zasebnem vrtcu s koncesijo Sonček občutno slabšo prehrano, kot otroci v ostalih vrtcih kamniške občine?

Občinski svetnik Cene Lap (SD) je, v imenu staršev otrok, ki obiskujejo zasebni vrtec Sonček, na občinsko upravo Občine Kamnik naslovil vprašanje glede problematike prehrane otrok v omenjenem zasebnem vrtcu.

Cene Lap (SD): Na nas so se obrnili zaskrbljeni starši vrtčevskih otrok, ki obiskujejo zasebni vrtec Sonček, kateri ima občinsko koncesijo in sicer glede problematike prehrane naših najmlajših, zato sledi vprašanje:

Zakaj imajo otroci v zasebnem vrtcu s koncesijo Sonček občutno slabšo prehrano, kot otroci v ostalih vrtcih Kamniške občine? Kdo je odgovorna strokovno usposobljena oseba, ki skrbi za pripravo jedilnikov v vrtcu Sonček in odgovarja, da so jedilniki v skladu s Smernicami za prehranjevanje v vzgojnoizobraževalnih zavodih, ki so sicer opredeljene v Zakonu o šolski prehrani, kateri je osnova za prehrano v šolah in tudi v vrtcih? Starši otrok iz Sončka so poslali tudi vprašanje našemu županu, g. Slaparju, kateri jim doslej še ni odgovoril glede problematike prehrane v vrtcu Sonček. Vprašanje so starši naslovili tudi na direktorja zavoda, od katerega prav tako, ni bilo odgovora.

Prosimo za ureditev problematike, saj bomo s tem izboljšali kvaliteto bivanja v vrtcu naših najmlajših Kamničanov.

Odgovor v imenu občinske uprave je pripravila Pepca Podgoršek, višja svetovalka za področje družbenih dejavnosti:

Zasebni vrtec Sonček d.o.o., Fužine 5, 1241 Kamnik, opravlja javno službo programa predšolske vzgoje in varstva v občini Kamnik na podlagi koncesijske pogodbe iz leta 2011. Zavedamo se, da je prehrana v vrtcu bistvenega pomena, saj se v tem obdobju oblikujejo prehranske navade, poleg tega se strokovni delavci v vrtcih trudijo, da otrokom že v najzgodnejših letih privzgojijo pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja. Na Občini Kamnik smo takoj pristopili k preverjanju dejstev glede prehrane v dotičnem vrtcu.

Direktor vrtca gospod Matjaž Škabar je zagotovil, da je prehrana v vrtcu kakovostna in količinsko zadostna. Poleg tega je občina za pisna pojasnila zaprosila tudi ravnateljico Zasebnega vrtca Sonček d.o.o. gospo Anito Salčnik. Njen odgovor povzemam v nadaljevanju.

Zasebni vrtec Sonček je prekinil sodelovanje s prejšnjim dobaviteljem zaradi upada kakovosti prehrane, prav tako pa je bil k temu pozvan s strani Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v letu 2022.

Vrtec je novega dobavitelja prehrane iskal tudi v lokalnem okolju. S strani Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra je vrtec prejel negativen odgovor po skupnem sodelovanju, saj se tudi Gimnazija sooča s pomanjkanjem kadra in ustreznih kapacitet.

Tako je vrtec s 1. januarjem 2023 zamenjal dobavitelja prehrane. Izbrano je bilo podjetje Mediklin d.o.o, ki ima dolgoletne izkušnje na področju zagotavljanja prehrane za različne odjemalce, predvsem pa imajo izkušnje s pripravo dietne prehrane, kar je pri številčnih alergijah za vrtec bistvenega pomena. Vodja prehrane pri omenjenem izvajalcu je za to usposobljena oseba, dipl. živ. teh. Iz odgovora vrtca je razvidno, da vrtec z novo izbranim dobaviteljem prehrane zagotavlja boljšo in bolj raznoliko prehrano, saj zagotavljajo dietno, vegetarijansko in vegansko prehrano.

Vrtec je na pritožbo takoj odreagiral in skupaj z dobaviteljem prehrane skrbno preučil prejete pripombe ter že uvedel določene spremembe v jedilniku. Prav tako poskuša vrtec v največji možni meri upoštevati sprotne pripombe, ki jih starši podajo osebno upravi vrtca. Izkušnje vrtca so, da sedaj otroci pojedo bistveno več hrane kot pri prejšnjem dobavitelju. Otroci za zajtrk dobijo tudi mleko in grški jogurt, maslo, skutin namaz in enkrat tedensko mlečni zajtrk. Čokolino so z jedilnika umaknili. Otroci dobijo poleg belega kruha tudi koruzni, črni, ovseni, polbeli in pisani kruh. Prav tako imajo otroci na jedilniku domače paštete in namaze, kot na primer brokolijev namaz. Za popoldansko malico je v vrtcu običajno sadje in kruh. Takšna praksa je tudi v ostalih vrtcih.

Iz jedilnika, objavljenega na spletni strani vrtca, je razvidno, da je prehrana za otroke v skladu s smernicami in normativi. Prav tako je razvidno, da je poskrbljeno za vse diete, vegetarijansko in vegansko prehrano. Zasebni vrtec Sonček je celo edini vrtec v občini Kamnik, ki zagotavlja vegansko prehrano.

Želimo si, da bi bili zaskrbljeni starši pripravljeni na osebno srečanje z vodstvom vrtca, ki je staršem vedno na voljo za konstruktiven pogovor in skupno iskanje rešitev. Iz vrtca pa so tudi sporočili, da bodo izvedli anketo, ki jo bodo starši lahko izpolnili anonimno. Vsi si namreč želimo, da bi bili otroci v Zasebnem vrtcu Sonček deležni najboljših možnih storitev na področju prehrane in predšolskega varstva.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve