Naslovnica / NOVICE / Zaključeno slikanje žensk v programu DORA v Kamniku

Zaključeno slikanje žensk v programu DORA v Kamniku

V Kamniku se je spomladi zaključil že šesti krog slikanja žensk v mobilni enoti presejalnega programa za raka dojk DORA. Zaradi organizacije dela so del žensk od septembra do novembra 2021 vabili na slikanje v Zdravstveni dom Domžale, ostale pa od decembra dalje v mobilno enoto v Kamnik. Na slikanje je prišlo 78,4 odstotka vabljenih žensk. Mobilna enota programa DORA se bo v Kamnik ponovno vrnila čez dve leti (2023).

Mobilna enota programa DORA je stala ob Domu kulture v Kamniku. V pol leta (od septembra 2021 do marca 2022) so na mamografijo povabili 3.665 žensk med 50. in 69. letom iz občine Kamnik, nekatere med njimi že v šesti krog. Mamografije se je udeležilo dobrih 78 odstotkov povabljenih žensk, kar je zelo dober rezultat, in presega 70 odstotkov, kolikor je pogoj, da lahko v programu zgodnjega odkrivanja raka dojk uspešno dosežejo ključni cilj, t. j. zmanjšanje umrljivosti žensk v ciljni populaciji za tretjino. Od vseh slikanih žensk so jih 99 povabili na nadaljnjo diagnostično obravnavo na Onkološki inštitut Ljubljana.

Majhni raki dojk lahko pomenijo večjo verjetnost ozdravitve

DORA je državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk, kjer omogočajo vsem ženskam med 50. in 69. letom  v Sloveniji pregled z mamografijo na vsaki dve leti. Po 50. letu je verjetnost, da zboli za rakom dojk največja. S preventivno mamografijo odkrivajo bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi si jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju. Odkrivanje majhnih in na dojko omejenih rakov lahko bistveno izboljša verjetnost ozdravite, tudi samo zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na kakovost življenja bolnic. Sodelavci programa DORA zato ženske spodbujajo, da se udeležijo preventivne mamografijo, ko dobijo vabilo.

Naročanje žensk

Ženskam iz občine Kamnik, pri katerih je preteklo od zadnje mamografije več kot 24 mesecev in se v tem krogu niso udeležile preventivne mamografije, svetujejo, da pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali pišejo na elektronski naslov dora@onko-i.si ali izpolnijo obrazec za naročanje na spletni strani programa DORA (https://dora.onko-i.si/prenarocanje) in se naročijo na mamografijo v programu DORA v kateremkoli od presejalnih centrov (Onkološki inštitut Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana, Zdravstveni dom Domžale ali drugi). Seznam presejalnih centrov je dosegljiv na https://dora.onko-i.si/presejalni-centri.

Vesna Škrbec
Foto: DORA