Naslovnica / NOVICE / Zaključeno slikanje žensk v programu DORA v Kamniku

Zaključeno slikanje žensk v programu DORA v Kamniku

V Kamniku se je spomladi zaključil že šesti krog slikanja žensk v mobilni enoti presejalnega programa za raka dojk DORA. Zaradi organizacije dela so del žensk od septembra do novembra 2021 vabili na slikanje v Zdravstveni dom Domžale, ostale pa od decembra dalje v mobilno enoto v Kamnik. Na slikanje je prišlo 78,4 odstotka vabljenih žensk. Mobilna enota programa DORA se bo v Kamnik ponovno vrnila čez dve leti (2023).

Mobilna enota programa DORA je stala ob Domu kulture v Kamniku. V pol leta (od septembra 2021 do marca 2022) so na mamografijo povabili 3.665 žensk med 50. in 69. letom iz občine Kamnik, nekatere med njimi že v šesti krog. Mamografije se je udeležilo dobrih 78 odstotkov povabljenih žensk, kar je zelo dober rezultat, in presega 70 odstotkov, kolikor je pogoj, da lahko v programu zgodnjega odkrivanja raka dojk uspešno dosežejo ključni cilj, t. j. zmanjšanje umrljivosti žensk v ciljni populaciji za tretjino. Od vseh slikanih žensk so jih 99 povabili na nadaljnjo diagnostično obravnavo na Onkološki inštitut Ljubljana.

Majhni raki dojk lahko pomenijo večjo verjetnost ozdravitve

DORA je državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk, kjer omogočajo vsem ženskam med 50. in 69. letom  v Sloveniji pregled z mamografijo na vsaki dve leti. Po 50. letu je verjetnost, da zboli za rakom dojk največja. S preventivno mamografijo odkrivajo bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi si jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju. Odkrivanje majhnih in na dojko omejenih rakov lahko bistveno izboljša verjetnost ozdravite, tudi samo zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na kakovost življenja bolnic. Sodelavci programa DORA zato ženske spodbujajo, da se udeležijo preventivne mamografijo, ko dobijo vabilo.

Naročanje žensk

Ženskam iz občine Kamnik, pri katerih je preteklo od zadnje mamografije več kot 24 mesecev in se v tem krogu niso udeležile preventivne mamografije, svetujejo, da pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali pišejo na elektronski naslov dora@onko-i.si ali izpolnijo obrazec za naročanje na spletni strani programa DORA (https://dora.onko-i.si/prenarocanje) in se naročijo na mamografijo v programu DORA v kateremkoli od presejalnih centrov (Onkološki inštitut Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana, Zdravstveni dom Domžale ali drugi). Seznam presejalnih centrov je dosegljiv na https://dora.onko-i.si/presejalni-centri.

Vesna Škrbec
Foto: DORA

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve