Naslovnica / NOVICE / Žalna seja v spomin na Marjana Schnabla
Marjan Schnabl (1943-2023)

Žalna seja v spomin na Marjana Schnabla

Danes pozno popoldne se je, v organizaciji veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik, v sejni sobi Občine Kamnik odvila žalna seja v spomin na nedavno preminulega Marjana Schnabla, katerega nepričakovano in nenadno slovo ni pretreslo zgolj njegove družine ter sorodnikov, ampak pustilo globoko vrzel tudi v številnih kamniških združenjih in organizacijah ter nenazadnje tudi v kamniškem družabnem življenju.

Od Marjana Schnabla so se veterani osamosvojitvene vojne in častniki s Kamniškega nocoj, ob prisotnosti Marjanove družine in sorodnikov ter predstavnikov drugih organizacij, katerih član je bil, z minuto molka simbolično poslovili na žalni seji ter se vpisali v žalno knjigo, v besedah slovesa pa zapisali:

“Danes se od Marjana Schnabla poslavljamo v imenu Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik, ki združuje: Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik – Komenda, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Društvo general Maister Kamnik in Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik.

Dragi Marjan ni zapustil le svojih najdražjih, zapustil je tudi nas, prijatelje in stanovske kolege. Nenadoma, kot bi se usoda grdo poigrala. O njej je nekdo zapisal: “Usoda je neprijetna, ker je tako nevljudna, vstopa, ne da bi potrkala.”

V življenju je bil aktiven na mnogih področjih, mi smo z njim sodelovali in ga poznali predvsem po dolžnostih in nalogah, ki jih je opravljal v omenjenih organizacijah, spominjali pa se ga bomo predvsem po njegovih osebnostnih lastnostih in značaju.

Ni dolgo tega, ko je v Kamničanu objavil članek o trideseti obletnici delovanja častniške organizacije v Kamniku. Tej je dolga leta predsedoval, pred tem pa je  opravljal tudi naloge sekretarja. Organizacije brez Marjana si ne znamo predstavljati, saj je pripravljal mnoge aktivnosti, na katerih smo se spoznavali in družili. Naj omenimo le nekatere vsakoletne aktivnosti: vojaško strokovna usposabljanja, predavanja, izvajanje streljanj, obiski vojaških enot, sodelovanje pri državnih in občinskih svečanostih, sodelovanje na spominskih slovesnostih v čast Rudolfu Maistru in borcem za severno mejo ter padlim borcem NOB v drugi vojni, izvedba letnih zborov in srečanj častnikov Kamnika in Komende.

Najbolj se ga bomo spominjali po organizacijskih sposobnostih ter doslednem in vestnem dokumentiranju fotografij in ostalih zapisov, ki bodo ostali v našem trajnem spominu na neke drugačne, lepe čase. S svojimi fotografijami in zapisi je objavljal članke in sodeloval pri publikacijah, ki jih je izdalo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik- Komenda NE POZABIMO in HVALA VAM.

Leta 1998 je sodeloval v iniciativnemu odboru za ustanovitev Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik in tudi postal član prvega predsedstva. Član predsedstva je bil 18 let. Za svoje aktivnosti v vrstah veteranov in tudi za delo v drugih veteranskih in domoljubnih organizacijah je prejel vrsto visokih odlikovanj in priznanj.

Kot predsednik Kamniških častnikov je bil tudi član Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik, kjer je bil zelo aktiven in je s svojimi pogledi na vrednote osamosvojitvene vojne veliko pripomogel k ugledu teh organizacij.

V obdobju osamosvajanja Slovenije je deloval v upravnih zvezah občine Kamnik. S tem sistemom so bile zagotovljene povezave med republiko Slovenijo in občinami, tudi z Občino Kamnik. Šlo je za povezave med državnimi organi, organi zaščite in reševanja v občinah, organizacijami posebnega pomena za obrambo in zaščito, službo za opazovanje in obveščanje in sodelovanje s poveljstvi Teritorialne obrambe. Sistem je zagotavljal kriptografsko in proti elektronsko varovanje podatkov ter relejne kurirske zveze. Organizacijsko je bil to Občinski center zvez, ki je deloval v okviru Teritorialne obrambe. Za izvajanje teh nalog je bila potrebna visoka usposobljenost. Povezave so morale delovati dan in noč in tako je tudi bilo. Pripadniki te enote so naloge opravljali že v letu 1990 in tudi po odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Veterani in častniki, tudi drugi, zelo cenimo Marjanov prispevek v času osamosvajanja Slovenije, predvsem pa, da se je brez zadržkov ali izgovorov odzval klicu domovine Slovenije, oblekel vojaško uniformo, kljub temu, da je doma imel družino: ženo in odraščajoča otroka.

Skupaj s pripadniki svoje enote, ostalimi pripadniki teritorialne obrambe in drugimi strukturami zaščite in reševanja je soustvarjal temelje obrambe organiziranosti v občini Kamnik in na tej osnovi uspehe v času osamosvajanja. Marjanu bomo za njegov prispevek in korektno opravljene naloge, vedno hvaležni.

 

Osebnostno je Marjan veljal za dobrohotnega, srčnega, spoštljivega, poštenega, odgovornega in delovnega človeka. Pri njem smo posebej cenili lastnost, da o ljudeh nikoli ni govoril slabo. Do nas je imel vedno pozitiven odnos, nas razumel in nam izkazoval spoštovanje. Enako smo občutili tudi sami. Zaradi njegovega dela, dejanj in medsebojnih odnosov ga cenimo in tudi danes izkazujemo izraze našega spoštovanja.

Marjan je bil zalo odgovoren in natančen. Zadev in nalog se je loteval z vso resnostjo in jih dosledno izvrševal. Pri tem se ni spraševal, kaj bo zato dobil in koliko časa bo za to potrebno. Bil je tudi človek z občutkom za socialno pravičnost, razumel je  probleme ljudi in jih skušal reševati.

Veliko zanimanja je kazal tudi za druga področja, predvsem šport in lovstvo. O tem vedo povedati veliko dobrega prijatelji in kolegi iz teh organizacij.

Ob izgubi spoštovanega in dragega Marjana, poleg najbližjih, občutimo bolečino tudi mnogi drugi, ki smo hodili skupaj na delih življenjskih poti in doživeli mnoge lepe stvari in dogodke, ki si jih bomo spominjali. Marjana bomo ohranili v pomenljivem in hvaležnem spominu.

William Shakespeare (Viljem Šekspir) je že davno tega zapisal: »Kar živi – umre, da se iz časnosti prelije v večnost.«

V imenu veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik, družini in svojcem izrekamo iskreno sožalje.”

Pogreb Marjana Schnabla bo na kamniških Žalah v soboto, 4. februarja 2023, ob 14. uri.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve