Naslovnica / NOVICE / Zanimiva razstava gob je požela veliko zanimanje obiskovalcev in gobarjev

Zanimiva razstava gob je požela veliko zanimanje obiskovalcev in gobarjev

V osrednjem kamniškem nakupovalnem središču Qlandia je minuli vikend potekala nadvse zanimiva razstava gob oz. gliv, ki jo je pripravilo Gobarsko mikološko društvo Ljubljana, razstavo pa so si jo z veseljem in zanimanjem ogledali tudi številni kamniški gobarji.

Obsežna in raznolika razstava, na kateri je bilo predstavljenih in razstavljenih prek 200 različnih gob in gliv, ki rastejo na območju Slovenije, so pripravili člani in članice Gobarsko mikološkega društva Ljubljana, razstavljene gobe pa so med obiskovalci Qlandie vzbudile nemalo zanimanja in pozornosti.

Kako bi je tudi ne, saj je letošnje leto postreglo z zares obilno gobjo letino, gobarska sezona pa še zdaleč ni končana, zato so si razstavo gob ogledali tudi številni kamniški gobarski navdušenci, ki so obenem izkoristili tudi priložnost za poglobitev svojega gobarskega znanja. Marsikdo izmed njih je gobe, za katere ni bil povsem prepričan, če so užitne ali ne, prinesel tudi s seboj.

Kot nam je povedala Metka Bertoncelj, predsednica Gobarskega mikološkega društva Ljubljana, je bil odziv obiskovalcev razstave zelo dober in zanimiv, obiskovalci pa je najbolj zanimalo razlikovanje med posameznimi vrstami gob, predvsem med užitnimi in neužitnimi, ki si znajo biti med seboj tudi precej podobne.

Večina obiskovalcev je bilo obenem precej začudena tudi nad raznoliko pestrostjo gob oz. gliv, kajti  pozna zgolj lisičke, jurčke, marele, nekaj vrst golobic in podobne najbolj poznane oz. popularne vrste gob, ki pa predstavljajo zgolj drobec izmed več kot 3000 različnih vrst gob oz. gliv, ki rastejo na območju Slovenije.

Na posvet z gobarskimi strokovnjaki so obiskovalci s seboj prinašali različne gobe, največ pa je bilo lističark, predvsem golobic, kar pa ni nič nenavadnega, saj so si golobice, med približno 140-imi različnimi vrstami, ki rastejo pri nas, medsebojno zelo podobne.

 

K sreči med prinesenimi gobami tokrat ni bilo strupenih, so pa vsakemu izmed obiskovalcev razstave, ki so pokazali zanimanje za različne vrste gob, člani Gobarskega mikološkega društva Ljubljana postregli z neobhodnim nasvetom, da naj nabirajo zgolj gobe, ki jih zares poznajo in za katere so zares povsem prepričani, da so užitne.

So pa obiskovalci spraševali tudi po gobah, ki v tem času ne rastejo, denimo po spomladanskih smrčkih oz. mavrahih, ter tudi po zaščitenih gobjih vrstah, denimo po knežji mušnici oz. karžlju, ki pa jih ozaveščeni člani gobarskih društev ne nabirajo in ne razstavljajo.

Metka Bertoncelj je zato poudarila, da obiskovalce njihovih gobarskih razstav vedno opozorijo tudi na to, da ne gre potrgati oz. nabrati vseh gob, ki jih gobarji najdejo, niti se jih ne sme brcati, prav tako pa je bolje (pre)mlade oz. nezrele gobe pustiti v gozdu.

Namen tovrstnih gobarskih razstav namreč ni, kot bi si kdo morda zmotno predstavljal, v še bolj množičnem nabiranju gob, ampak predvsem v ozaveščanju, bodisi v smislu preprečevanja zastrupitev, bodisi o pomenu gliv v naravnem okolju, varstva narave in ohranjanja gobjih vrst.

Skratka, v nakupovalnem središču Qlandia Kamnik, ki ni zgolj nakupovalno, ampak vse bolj tudi pomembno družabno središče, so nam, v sodelovanju z Gobarskim mikološkim društvom Ljubljana, minuli vikend znova postregli z še enimi privlačnim in poučnim dogodkom, kakršnih se zagotovo lahko samo razveselimo.