Naslovnica / Napovedi in obvestila / Kmetovalci in vrtičkarji pozor: Zaradi sajenja rastlin v bližini cest ste lahko kaznovani tudi s 1.000 evri globe

Kmetovalci in vrtičkarji pozor: Zaradi sajenja rastlin v bližini cest ste lahko kaznovani tudi s 1.000 evri globe

Na območju Policijske postaje Kamnik v zadnjem obdobju zaznavamo kršitve Zakona o cestah (Zces-1), saj kmetijski posevki ob občinskih cestah segajo v cestni svet oziroma zmanjšujejo preglednost in dodatno zmanjšujejo varnost prometa na cestah.

Do največ kršitev in nepravilnosti prihaja sicer predvsem v času jesenskega in pomladanskega oranja, ker pa sam prekršek ne pomeni samo, da je kmetijski posevek tako zrasel (npr. koruza, pšenica), da zmanjšuje preglednost, vam z namenom preventivnega delovanja predstavljamo kršitve zakonskih določb, posledice takega ravnanja in pravilen pristop k temu opravilu.

Zakon o cestah (ZCes-1 s spremembami in dopolnitvami) v 4. točki drugega odstavka 5. člena določa: »Prepovedano je orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto.« Kršitev zgornjega člena pomeni prekršek, ki je sankcioniran v 7. odstavku 5. člena ZCes-1 (posameznik se kaznuje z globo 1.000 evrov) in 8. odstavku 5. člena ZCes-1 (pravna oseba se kaznuje z globo 4.000 evrov in odgovorna oseba z globo 1.000 evrov).

Pomen posameznih izrazov je določen v 2. členu ZCes-1:

 • Cestni svet je zemljišče, katerega mejo na podlagi predpisov o projektiranju javnih cest določajo linije med skrajnimi točkami prečnega in vzdolžnega profila cestnega telesa, vključno z napravami za odvodnjavanje. Meja cestnega sveta poteka največ 2 metra od linij skrajnih točk, vključno z napravami za odvodnjavanje.
 • Cestno telo je del javne ceste, ki ga sestavlja cestišče z nasipi in vkopi.
 • Cestišče je del javne ceste, ki ga sestavljajo vozišče, odstavni in ločilni pasovi, kolesarske steze, pločniki, bankine, naprave za odvodnjavanje, če so tik ob vozišču, ter zračni prostor v višini 7 metrov, merjeno od točke na osi vozišča.
 • Bankina je utrjen vzdolžni del cestišča ob zunanjem robu vozišča, ki zagotavlja bočno stabilnost vozišča in brežine ter omogoča namestitev prometne signalizacije in opreme.
 • Vozišče je del cestišča, ki ima eno ali več smernih vozišč, namenjeno prometu vozil pod pogoji, določenimi s predpisi o pravilih cestnega prometa, pa tudi pešcem in drugim udeležencem cestnega prometa, če s prometno signalizacijo ni določeno drugače.

kmetijske_1-001

Za lažje razumevanje, kaj v praksi pomenijo pravilni odmiki pri oranju od cestnega sveta, si oglejte spodnji skici.

Poleg zmanjšanja prometne varnosti zaradi neupoštevanja pravilnih odmikov prihaja pri oranju kmetijskih površin do poškodb spodnjega nosilnega ustroja ceste. Posledica oranja preblizu bankine ali celo v cestišče je razpokanost asfalta, posedki robu prometnega pasu, spreminja se trdnost bankin in s tem tudi stabilnost samih cest, kar precej skrajšuje življenjsko dobo cest. Škoda, ki nastane je velika, Občina pa je prisiljena namenjati sredstva za popravilo obstoječih cest, namesto, da bi denar namenjali za nove ceste in celovite prenove.

Nemalokrat prihaja tudi do onesnaženja cestišča z nanosom blata in zemlje. Orač oziroma voznik delovnega stroja je dolžan, preden se vključi na javno cesto, pnevmatike očistiti blata, zemlje in drugih snovi ter tako očiščen zapeljati na javno cesto. Zakon o cestah namreč v prvi alineji 5. točke drugega odstavka 5. člena določa, da je na cestišče javne ceste prepovedano nanašati blato ali jo kako drugače onesnaževati. Za omenjeni prekršek je predpisana tudi globa (posameznika se kaznuje z globo 1. 000 evrov, pravno osebo se kaznuje z globo 4.000 evrov in odgovorno osebo z globo 1.000 evrov).

V primeru, da kmetijskih del nikakor ni mogoče izvesti tako, da ne bi ovirali in ogrožali prometa, poškodovali cesto ali povečali stroškov njenega vzdrževanja, Zakon o cestah v 27. členu dopušča tudi možnost, da izvajalec del pred pričetkom izvajanja del upravljavca cest (Občino) zaprosi za soglasje teh del. S tem soglasjem se določijo pogoji, pod katerimi se ta dela lahko opravijo, po potrebi se določi začasna označitev ovire na ali ob cesti z začasno prometno signalizacijo ter dolžno ravnanje izvajalca del po tem, ko je z deli zaključil.

Zaradi preprečevanja kršitev Zakona o cestah oziroma kršitev zmanjševanja preglednosti in  dodatnega zmanjševanja varnosti prometa na cestah pozivamo občanke in občane, da so v primeru kršitev odgovorni za svoja ravnanja, še posebej, če je zaradi tovrstnih posegov ogrožena varnost v cestnem prometu.

Zato povzemamo na kratko, kaj je prepovedano:

 • na in v cestno telo javne ceste odvajati meteorno vodo, odplake in druge tekočine;
 • po brežinah ceste spuščati kamenje, les in drug material ali predmete;
 • na cestnem svetu javne ceste
  puščati živali brez nadzorstva, napajati živali v obcestnih jarkih, pasti živino ali graditi napajališča za živali;
  nameščati in uporabljati luči ali druge svetlobne naprave, ki bi lahko zmanjšale varnost prometa;
  postavljati ograje, stebričke, zasaditi živo mejo, drevje, trto ali druge visoke nasade ali poljščine, nameščati ali odlagati les, opeko, zemljo, drug material ali predmete;
  nasipati zemljišča ali nameščati kakršnekoli predmete, ki bi lahko ovirali ali onemogočali nemoteno in varno odvijanje cestnega prometa;
  postavljati nagrobne plošče in druga spominska znamenja;
  namerno zažigati travo, les ali druge odpadne snovi;
  odvajati odplake in druge tekočine;
  ovirati odtekanje vode;
 • orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega sveta v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto;
 • na cestišču javne ceste:
  razsipati sipek material, razen posipnih materialov v času izvajanja zimske službe, nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati;
  puščati sneg ali led, ki pade ali zdrsne nanj;
  onesnažiti cestišče z olji in mazili ali drugimi snovmi;
  vlačiti hlode, veje, skale in podobne predmete kot tudi pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ter druge dele tovora.

Naj bo vaša vožnja varna.

Policijska postaja Kamnik
Vir skic: Cestno podjetje Nova Gorica in Ministrstvo RS za infrastrukturo in prostor

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve