Naslovnica / NOVICE / Zavožen projekt “mamutsko” drage OŠ Frana Albrehta

Zavožen projekt “mamutsko” drage OŠ Frana Albrehta

Na jutrišnji, 13. seji Občinskega sveta Občine Kamnik bo župan Matej Slapar kamniške svetnice in svetnike poskusil prepričati, da potrdijo investicijski program, občutno predrage in, po mnenju Ministrstva za šolstvo, za 52% predimenzionirane, nove Osnovne šole Frana Albrehta, katere izgradnja naj bi, po trenutnih izračunih, predvidoma stala okoli 18 milijonov evrov, pri čemer je Občina Kamnik do sedaj, samo za projektno dokumentacijo, porabila že skorajda 1,75 milijona evrov.

Med točkami dnevnega reda za jutrišnjo sejo Občinskega sveta Občine Kamnik, se nahaja tudi Predlog Sklepa o potrditvi investicijske dokumentacije – Investicijskega programa (IP) »Izgradnja nove OŠ Frana Albrehta s športno dvorano in zunanjo ureditvijo, I. faza« – (klik za prenos gradiva)

Gre za dolgo in težko pričakovano nadaljevanje razvpitega projekta izgradnje OŠ Frana Albrehta, ki se vleče že vrsto let, župan Matej Slapar pa ga je, ob prevzemu županske funkcije, podedoval od svojega predhodnika Marjana Šarca, pri katerem se je, kot njegov podžupan, »učil županske obrti,« tudi sam pa je v času volilne kampanje, kot se še spomnimo, izgradnjo nove OŠ Frana Albrehta navajal kot eno izmed najpomembnejših prioritet njegovega mandata.

Da gre za neracionalen, če že ne povsem »mamutski« projekt, nam pove že podatek, da je Občina Kamnik, samo za projektno dokumentacijo oz. načrte, do sedaj porabila že skorajda 1,75 milijona evrov, vrednost tokratne ocene investicije za izgradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta, vključno z zunanjo ureditvijo, pa znaša 17.971.019,65 EUR z DDV, kar je, spričo obupnih poskusov racionalizacije, sicer nekaj manj od 21.024.383,82 EUR, kot je znašala ocena investicije v letu 2018.

Kot je moč razumeti navedbe podžupana Bogdana Pogačarja, ki jih je podal v odgovoru na svetniško vprašanje, pa racionalizacija projekta ni bila dosežena z morebitno spremembo projekta, ampak se bo »izvedla v obsegu vgrajenih materialov, opuščanju nekaterih nadstandardnih arhitekturnih rešitev in tehnične zasnove objekta.«, kar gre lahko razumeti, da se bo »šparalo« predvsem pri materialih.

Da je projekt izgradnje nove OŠ Frana Albrehta občutno preveč »ambiciozen«, nadstandarden oz. neracionalen, je v svojem mnenju navedlo tudi Ministrstvo za šolstvo, ki je opozorilo, da šola za kar 52% presega veljavne standarde oz. površino načrtovane osnovne šole. Kljub temu pa župan s svojo (ne)koalicijsko tovarišijo, očitno še vedno vztraja pri »mamutskem« projektu, ki ga je, resnici na ljubo, zavozilo že prejšnje občinsko vodstvo, četudi utegne, spričo preveč lahkotnega in pretiranega razmetavanja denarja, v prihodnjih letih ogroziti razvoj celotne občine.

Žal na Občini Kamnik očitno ni nikogar, ki bi zmogel dovolj volje, poguma in odločnosti, da bi se upal udariti po mizi ter na glas reči, da gre za povsem zavožen in predrag projekt, ki si ga Občina Kamnik ne more privoščiti, da je bilo skoraj 1,75 milijona evrov denarja za izdelavo projekta v bistvu vrženih stran, obenem pa staršem otrok, ki obiskujejo omenjeno šolo in tudi drugim občanom razložiti, da bo na novo šolo potrebno še nekoliko počakati, saj bo potrebno narediti vse še enkrat od začetka ter da nova šola bo, ampak ne za vsako ceno.

Razen seveda v primeru, če občani neracionalno občinsko razmetavanje denarja vzamejo v zakup in se strinjajo tudi s tem, da jih bo občina v prihodnjih letih obremenila oz. “lupila” z vsemi mogočimi zvišanji cen, davkov in podobnimi ukrepi, česar zametki se, več kot očitno, v precejšnji meri kažejo že v zadnjih predlogih podražitev.

Občina Kamnik se bo morala za izgradnjo Osnovne šole Frana Albrehta namreč močno zadolžiti, saj ima trenutno v namenskem skladu »našparanih« vsega 2.189.613,13 evrov, pri čemer se do konca leta načrtuje še vplačilo dodatnih 1.000.000 evrov, bi pa vodstvo občine rado izvajalca izbralo že v začetku prihodnjega leta, bržkone v iskreno preračunljivem upanju, da bi bila nova šola odprta nekako tik pred prihodnjimi volitvami, ko bo čas kot nalašč za rezanje trakov in trkanje po prsih.

Kaj bodo na jutrišnji, 13. seji Občinskega sveta Občine Kamnik na vse skupaj rekli kamniški svetniki in svetnice je za enkrat še velika uganka, saj ne smemo pozabiti, da sta v »zavoženo« in drago zgodbo vpleteni tako županova (ne)koalicija, kot LMŠ-jeva opozicija, zato se utegne zgoditi, da bodo, skrivajoč svojo pretirano razsipništvo in nesposobnost, pod pretvezo nujnosti in dobrobiti otrok, skupaj tulili v isti rog ter potrdili investicijski načrt za »kamniški T6«.

Pred morebitnim sprejemom predlaganega »mamutskega« investicijskega načrta za novo OŠ Frana Albrehta, bi županu ter občinskim svetnikom svetovali obisk občine občine Ajdovščina, v kateri so pred štirimi leti uspeli zgraditi primerljivo OŠ Danila Lokarja, in sicer za vsega 6,1 milijona evrov, kar je skoraj trikrat manj od načrtovane nove OŠ Frana Albrehta.

Šola Danila Lokarja razpolaga s 5.288 kvadratnimi metri površin, ima 27 velikih ter 6 manjših učilnic, 13 kabinetov, večnamenski prostor, knjižnico, multimedijo, kuhinjo, zobozdravstveno ambulanto in šolski vrt. Z nadhodom je povezana s športnim centrom, v katerem poteka pouk športne vzgoje, obiskuje pa jo okoli 560 učenk in učencev v 26-ih oddelkih rednega programa in dveh oddelkih s prilagojenim programom.

Občina Ajdovščina je za šolo prispevala vsega 3,3 milijona evrov, 2,84 milijona evrov pa je primaknilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Bržkone pa bi se primerljivih ter precej cenejših novih šol, ki so bile zgrajene v zadnjih nekaj letih, v Sloveniji našlo še nekaj.

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve