Naslovnica / NOVICE / Zdravica za uraden začetek 47. Dnevov narodnih noš v Kamniku

Zdravica za uraden začetek 47. Dnevov narodnih noš v Kamniku

S kulturno-zabavnim programom ter tradicionalno zdravico ob kupici žlahtne kapljice, s katero sta nazdravila Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo in kamniški župan Marjan Šarec, so se 47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine tudi uradno začeli.

Staro mestno jedro Kamnika, v katerem so še sredi tedna potekala prenovitvena gradbena dela, je včeraj ponovno preplavil utrip največjega in najstarejšega kamniškega festivala – Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, katerega korenine segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so Podgorci pripravili Podgorsko ohcet, prireditev pa je, po nekajkratnih preimenovanjih, je sčasoma prerasla v domnevno največji etnološki festival v Sloveniji.

Prvi festivalski dan, v katerem so razen galerij in priložnostnega razstavišča v občinski stavbi, ki so z odprtjem treh razstav zaživele že dan poprej, je mestne ulice dopoldne napolnilo živahno sejmarjenje, v popoldanskih urah pa so se na različnih odrih začele odvijati tudi spremljevalne, bolj ko ne zabavno naravnane programske vsebine, ki bi jih, izvzemši nastope folklornih skupin, vsebinsko le težko smiselno povezali z oblačilno dediščino.

Ali pač, če v oblačilno izročilo že lahko uvrstimo tudi kulturno-oblačilno izročilo tržaškega Ponte rossa iz sedemdesetih in osemdesetih let, ob katerem so zrasle generacije, ki jim kamniški Dnevi narodnih noš predstavljajo pretežno zabaven pivsko-veseljaški vikend, s čemer pa najbrž tudi ni nič narobe.

Vrhunec včerajšnjih prireditev je predstavljalo uradno odprtje prireditve, ki so ga s svojim nastopom popestrili kamniške mažoretke in mestni godbeniki, ki mu je sledila večerna ter kar dobro obiskana veselica z ansamblom Veseli svatje in Dejanom Vunjakom.

Pester kulturno-zabavni program se obeta tudi danes, saj si bodo lahko obiskovalci prireditve ogledali nastope folklornih in etno skupin, tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, nastop Akademske folklorne skupine France Marolt, nastop stand up komika Andreja Težaka Teškyja, improvizacijske gledališče ImproIgre in tudi prometno-preventivna akcija Družinska ura AMZS.

Najbolj zabavno pa bo tudi danes zvečer, ko bodo vesele viže na odru Glavnega trga godli skupina Kingston in Gorenjski kvintet.