Naslovnica / NOVICE / Združeni v ujmah in miru

Združeni v ujmah in miru

Pri spominskem obeležju v Golicah se je danes, v organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, odvila tradicionalna proslava namenjena spominu na delovanje Manevrske strukture narodne zaščite v občini Kamnik v letu 1990 in delovanju narodne zaščite v Tuhinjski dolini v letu 1991.

Proslavo, ki jo je povezovala Ivanka Bajde, so s svojim nastopom popestrili godbeniki Mestne godbe Kamnik, z recitacijo, primerno za vsak čas in zdaj še posebej, pa pogumni in samozavestni člani dramskega krožka Podružnične šole Zgornji Tuhinj.

S pozdravni besedami je prisotne nagovoril Zvonko Cvek, predsednik OZVVS, ki je obudil spomin na dogodke izpred treh desetletij in povedal: »Danes, ko se spominjamo pričetkov aktivnosti v zvezi s pripravami na osamosvojitveno vojno, želim obnoviti nekaj misli o dogodkih iz pretekle in polpretekle zgodovine, za katere menim, da bi morale biti v učbenikih zgodovine za osnovne in srednje šole bolj obširno predstavljene, kot so.

Vojna za osamosvojitev Slovenije je bila novo in veliko dejanje, predvsem pa je bila ta vojna zaključni del procesa osamosvajanja Slovenije in veliko ter pomembno dejanje slovenskega naroda.

Zato je prav, da veterani vojne za Slovenijo spoštujemo pomembne prelomne dogodke iz obdobja zgodovine slovenskega naroda – generala Maistra in boje njegovih vojakov za Severno mejo, Tigrovce in njihov upor zoper fašizem in seveda NOB, ter boj slovenske partizanske vojske za svobodo.

Zadnje prelomno obdobje je bila osamosvojitvena vojna, v kateri smo sodelovali takrat pripadniki teritorialne obrambe in milice, ter vse institucije takratnega obrambnega sistema ob veliki podpori večine prebivalcev Slovenije.

Po vsakem spopadu, po vsaki vojni pomeni največ zmaga, in v tem dosežku je potrebno spoštovati prispevek vsakega posameznika, tudi in predvsem tistih, ki so izgubili svoja življenja. Zato bodimo vedno, kadar glasno razmišljamo in govorimo, ter pišemo o svojih vlogah, z našo mislijo tudi pri mrtvih junakih naše osamosvojitve, in jim na ta način izražajmo naše globoko in iskreno spoštovanje.

Zato poudarjam, vračam se na začetno misel: ohranjajmo spomin na našo zgodovino, na naše uporništvo, na našo osamosvojitev in na osamosvojitveno vojno. Razumimo njeno sporočilnost, da je bila to vojna za lastno državo, vojna za našo samostojnost in suverenost.«

Ob koncu nagovora je, v luči povedanega, Zvonko Cvek povabil še na slovesnost ob Dnevu suverenosti, ki bo 20.oktobra pri spominskem obeležju v parku pred dvorano Doma kulture Kamnik in na državno proslavo, ki bo 25. tega meseca na Ptuju.

Zaradi zdravstvenih težav župana Mateja Slaparja je kot slavnostni govornik  nastopil Uroš Pirc, podžupan Občine Kamnik, ki se utegne ob novih, nenadnih in nepričakovanih protokolarnih obveznosti, ki jih je moral prevzeti, sčasoma izostriti tudi v govorniških veščinah. V svojem govoru je opozoril na slogo, ki smo jo vsi skupaj pokazali ob nedavni ujmi ter na moč solidarnosti in sodelovanja, ki se pokaže v težkih časih.

Med udeleženci prireditve je bilo, razen številnih članov veteranskih organizacij in udeležencev vojne za Slovenijo ter krajanov različnih zaselkov iz Tuhinjske doline, moč opaziti tudi predsednico KO ZB NOB Kamnik-Center Alenko Jevšnik in Igorja Kanižarja, predsednika ZB NOB Kamnik.

Z ubranim petjem domače pesmi so slovesnost prijetno zaokrožili Ljudski pevci iz Tuhinjske doline, s tradicionalno osvežitvijo ob koncu prireditve, pa so gostoljubni organizatorji dogodka zadovoljili tudi najbolj zahtevne prisotne.

Sončno dolino smo z lepimi občutki zapustili v mislih na rdečo nit, ki je prepletla dogodek, in z mislijo, ki nas je družila: pomembno je, da se zavedamo svoje zgodovine, tako nedavne, ko sta nas (z)družila poplava in hudournik, kot zgodovine izpred desetletij in skorajda stoletja nazaj, ko je bila ujma drugačna.

Bodimo ponosni na to, kar smo. Prepleteni v preteklosti ter združeni v prihodnost. V opomnik, da znamo.

Kartini Djalil

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve