Naslovnica / Napovedi in obvestila / Ženske pozor: DORA aprila ponovno v Kamniku

Ženske pozor: DORA aprila ponovno v Kamniku

V začetku aprila se državni presejalni program za raka dojk DORA ponovno vrača v Kamnik. Na presejalno mamografijo (rentgensko slikanje dojk) bodo v mobilno enoto programa DORA povabljene ženske med 50. in 69. letom iz Kamnika in okoliških občin – Komenda, Vodice, Mengeš. Mobilna enota DORA bo stala na ploščadi ob Domu kulture Kamnik, in sicer od 7. aprila do 31. oktobra 2015.

Ženske, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program pa se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. do 12. uro ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si.

Za dodatne informacije lahko pokličejo tudi v sprejemno pisarno presejalno-diagnostičnega centra na OI na telefonsko številko: 01 587 98 75.

Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice.

O programu DORA

Državni presejalni program za raka dojk DORA omogoča ženskam med 50. in 69. letom pregled dojk z mamografijo na vsaki dve leti. V tem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe v dojki, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu. Če raka odkrijemo zgodaj, je zdravljenje zelo uspešno.

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.

Od začetka delovanja programa Dora (april 2008) do konca leta 2014 smo povabili že 102.500 žensk, nekatere med njimi letos vabimo že v četrti krog slikanja. Udeležba žensk je bila 78-odstotna, kar napoveduje uspešnost programa in je v skladu z evropskimi smernicami, ki za uspešnost programa predpisujejo vsaj 70-odstotno udeležbo. Naj poudarimo, da se do končne vzpostavitve programa Dora na območje vse Slovenije za ženske, ki niso z območja, kjer trenutno vabimo v program Dora, vsaj z organizacijskega vidika ni nič spremenilo. Zanje veljajo enake pravice za preventivno mamografijo kot pred uvedbo Programa Dora. Te ženske po 50-tem letu imajo pravico do brezplačne preventivne mamografije z napotnico osebnega zdravnika ali ginekologa v kateremkoli centru, ki take storitve opravlja.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve