Naslovnica / Napovedi in obvestila / Ženske pozor: DORA aprila ponovno v Kamniku

Ženske pozor: DORA aprila ponovno v Kamniku

V začetku aprila se državni presejalni program za raka dojk DORA ponovno vrača v Kamnik. Na presejalno mamografijo (rentgensko slikanje dojk) bodo v mobilno enoto programa DORA povabljene ženske med 50. in 69. letom iz Kamnika in okoliških občin – Komenda, Vodice, Mengeš. Mobilna enota DORA bo stala na ploščadi ob Domu kulture Kamnik, in sicer od 7. aprila do 31. oktobra 2015.

Ženske, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program pa se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. do 12. uro ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si.

Za dodatne informacije lahko pokličejo tudi v sprejemno pisarno presejalno-diagnostičnega centra na OI na telefonsko številko: 01 587 98 75.

Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice.

O programu DORA

Državni presejalni program za raka dojk DORA omogoča ženskam med 50. in 69. letom pregled dojk z mamografijo na vsaki dve leti. V tem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe v dojki, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu. Če raka odkrijemo zgodaj, je zdravljenje zelo uspešno.

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.

Od začetka delovanja programa Dora (april 2008) do konca leta 2014 smo povabili že 102.500 žensk, nekatere med njimi letos vabimo že v četrti krog slikanja. Udeležba žensk je bila 78-odstotna, kar napoveduje uspešnost programa in je v skladu z evropskimi smernicami, ki za uspešnost programa predpisujejo vsaj 70-odstotno udeležbo. Naj poudarimo, da se do končne vzpostavitve programa Dora na območje vse Slovenije za ženske, ki niso z območja, kjer trenutno vabimo v program Dora, vsaj z organizacijskega vidika ni nič spremenilo. Zanje veljajo enake pravice za preventivno mamografijo kot pred uvedbo Programa Dora. Te ženske po 50-tem letu imajo pravico do brezplačne preventivne mamografije z napotnico osebnega zdravnika ali ginekologa v kateremkoli centru, ki take storitve opravlja.