Naslovnica / POUDARJENO / Zgodba gospe Ide z inkontinenco
Foto: Freepik

Zgodba gospe Ide z inkontinenco

Karmen iz Bele štacunce pripoveduje

Gospa Ida je bila ženska poznih srednjih let. Morala jih je imeti biti blizu šestdeset, a jih je zelo dobro skrivala. V udobnih, precej športnih oblačilih je dajala vtis živahne, aktivne ženske, a njen obraz tega ni izražal. V našo Belo štacunco je namreč vstopila zelo zadržano, na prvi pogled se je videlo, da ji je neprijetno. Z nekim nejasnim odporom se je premikala med policami, ničesar ni izbrala, kot da pravega izdelka ne najde, ni pa se obrnila in odšla. Malo dlje se je zadržala pred našo največjo in najdaljšo polico s higienskimi vložki, a tudi z nje ni nič pristalo v njeni košarici. Ker ni mogla skriti, da jo nekaj res hudo muči, sem jo previdno vprašala, če morda potrebuje nasvet.

Trajalo je kar dobrih pet minut, da sva od neprepričljivega »ne, ničesar ne potrebujem« pristali pri policah z vložki in predlogami za inkontinenco. Gospa Ida mi je počasi in previdno le potarnala, da ji težave povzroča občasno uhajanje urina. Dogajalo se ji je pri delu, če se je preveč naprezala in denimo dvignila zaboj zelenjave na vrtu. Ves čas jo je skrbelo pri telovadbi, tudi ko se je sproščeno zasmejala ali zakašljala, je vedela, da se ne bo dobro izteklo … Zaradi uhajanja urina se je zunaj doma počutila vse slabše, zato se je druženj in aktivnosti vedno teže udeleževala, bala se je celo, da se jim bo morala popolnoma odpovedati. Skrbel jo je vonj po urinu in trepetala je, da ga zaznavajo vsi okrog nje. Postajala je vse manj samozavestna, ves čas je nihala med strahom in sramom in ostajala doma.

Foto: Freepik

Da potrebuje ustrezno zaščito pred iztekanjem, je gospa ugotovila dokaj hitro, vendar si je do obiska pri nas pomagala z vložki za menstruacijo. Ko sva v pogovoru prebili začetno zadrego, je želele izvedeti kar največ o sodobnih Tosaminih predlogah za inkontinenco. Ki imajo naslednje lasnosti in prednosti.

Sestava vložka VIR SPECIAL

Izkazalo se je, da niti ni vedela, da obstajajo, niti zakaj in kako naj bi jih uporabljala. Tudi tega, da ni vseeno, če uporabi klasične higienske vložke namesto tistih, ki so narejeni posebej za vpijanje urina, ji ni še nihče razložil.

Danes se gospa Ida pogosto in z veseljem vrača k nam v kamniško Belo štacunco. Njena inkontinenca je v dveh letih iz lahke postala srednja in od občasnega uhajanja po kapljicah prešla v periodične drobne curke in šibke izlive urina. Toda sedaj je pol manj zaskrbljena in nesrečna, kot je bila v začetni fazi svoje težave. Danes točno ve, katere pripomočke mora izbrati, da njeno življenje poteka kar se da nemoteno. K nam prihaja po vložke za inkontinenco, ki jih je lahko namestiti ter so diskretni in na zunaj neopazni, zato se ponovno z veseljem ukvarja z vsem, kar jo v življenju radosti – telovadi, kolesari, aktivno se posveča vnukom in obiskuje gledališke predstave.

Foto: SHUTTERSTOCK

Ker pa si je izdajanje  vložkov za inkontinenco uredila preko naročilnice za medicinsko tehnične pripomočke, ki jo dobi pri zdravniku, je tudi njeno finančno breme zaradi težav z uhajanjem mnogo manjše.

In vsakič, ko nas obišče, se nam ne pozabi zahvaliti za to, da smo ji v Beli štacunci pomagali doumeti, da se veselje do življenja z inkontinenco ne konča.

Kaj je dobro vedeti, če nam kaplja in curlja?

 • Pripomočki za inkontinenco so sicer osnovani na tehnologiji ženskih higienskih izdelkov, vendar delujejo popolnoma drugače. Dodane so jim mikrokapsule, ki lahko vpijejo 30- do 60-kratnik svojega volumna, zato zadržijo veliko količino urina, ki priteče naenkrat, medtem ko je menstrualna kri mnogo gostejša in izteka kontinuirano. Vsem pripomočkom za inkontinenco je dodan tudi nevtralizator neprijetnih vonjav.
 • Materiali, iz katerih so pripomočki narejeni, so mehki in izrazito vpojni, koži zagotavljajo potrebno zračnost in suhost, saj zrak prepuščajo, tekočine pa ne. Koža zato nemoteno diha, ne pordeči, ne srbi in se ne vname ali inficira.
 • Izdelki za inkontinenco so narejeni tako za ženske kot za moške. Ženskam so na voljo vložki, ki so na videz enaki dnevnim oziroma ultra tankim menstrualnim vložkom. Tudi na spodnje perilo jih pritrdimo na podoben način – so samolepljivi. Moškim so na voljo zelo tanke moške predloge.
 • Do izdelkov na naročilnico medicinsko tehničnih pripomočkov smo upravičeni praktično vsi, ki imamo težave z uhajanjem, ne glede na stopnjo inkontinence. Obiskati pa moramo zdravnika ali specialista in mu predstaviti svojo težavo.
 • V Tosamini ponudbi so na voljo tri blagovne znamke izdelkov za inkontinenco: Natura Femina special, Vir special in ID. Obiščite nas v Beli štacunci v Kamniku in preverite, kateri vam najbolj ustrezajo.

Pripomočki, ki jih lahko naročite in prevzamete v naših trgovinah:

 • inkontinenca (plenice, podloge, mobilne hlačke)
 • stoma (podloge, vrečke …)
 • pripomočki pri diabetesu
 • sedeži za tuš/kopalno kad
 • toaletni stoli/nastavki za toaletno školjko, pripomočki pri težavah z odvajanjem seča (katetri, urinske vrečke, zbiralniki za seč, urinal kondomi)
 • sanitetni materiali (povoji, komprese, podloge …)
 • terapevtski pripomočki za otroke (blazine, žoge, valji …)

Bela štacunca Kamnik

Bela štacunca je nekaj posebnega; le če jo boste obiskali, boste vedeli, zakaj…

Poiščite nas v Kamniku, na Ljubljanski cesti 4F.

Kontaktni podatki

Telefon: 01 320 46 57
E-mail: belastacunca.kamnik@tosama.si

Delovni čas

Od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure.
Ob sobotah od 8. do 13. ure.
Ob nedeljah in praznikih zaprto.

Tosama d.o.o.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve