Naslovnica / NOVICE / Zgodbe z razgledom – pripovedovalski večer na Brezjah

Zgodbe z razgledom – pripovedovalski večer na Brezjah

Po vzoru “Kamniških zgodb” smo se tudi na Brezjah odločili pripraviti pripovedovalski večer.

Večer je bil obarvan tematsko; pripovedovalci so namreč s svojimi zgodbami poskušali pričarati del življenja naših prednikov. Osnovna ideja je bila, da bi to bile zgolj in izključno zgodbe iz naše vasi; a se izkazalo, da zbiranje slednjih le ni tako enostavno. Kljub temu, da je bila vas v starih listinah prvič omenjena leta 1368, je kaj več o njej težko najti. Tako je tudi z zgodbami.

Dve zgodbi sta bili tako “avtorski” – Anka Starovasnik nam je predstavila, kako so Pr’ Prlesn’k potekale priprave na Sveti večer, Marjan Rak pa je obujal spomin na tisti dan, ko je uplenil rušovca.

Zgodba Petre Sršen o pričakovanju Miklavža je bila vzeta iz knjige Čuden prečudež, avtoric Brede Podbrežnik Vukmir in Irene Kotnik. Miša Arko in Mihela Gabrovec sta pripravili dve pripovedki iz zbirke Sveti Coprijan – Miša zgodba o previdnosti, Mihela pa o svetem Coprijanu.

 

V zadnji zgodbi nam je Stanka Mlakar predstavila Zgodbo o Jezusu in svetem Petru. Večer nam je s kratkimi, zabavnimi pripetijami popestril Janez Burja (iz zbirke Čudež prečuden).

Nadvse nas veseli, da sta na oder stopila dva pogumna fanta – šestletni Jakob Burja, ki nam je zapel Jager pa jaga (in zaradi aplavza še pesem o kostanjčku) in osemletni Tevž Bojc, ki je raztegnil svoj meh in nam zaigral dve poskočni melodiji. Brez pesmi seveda ne gre, zato smo v vas povabili Homške tičke, ter pritegnili z napevom ob vižah Marjanove harmonike.

 

Seveda pa so tu tudi “strici iz ozadja” – Miha Starovasnik je postavil oder in pripravil osverlitev; Janko Štritof je pripravil kuliso, Igor Sršen in Teo Lužar sta poskrbela, da smo bili slišani tudi v zadnjih vrstah in Mihela Gabrovec, ki je poskrbela za tematsko dodelano sceno. Za naše želodčke so se potrudil vaščane s sladkimi prigrizki in Bojan Zvržina s kuhanim vinom. Takole, take so naše zgodbe. Pridite, kdaj v našo družbo.

Mihela Gabrovec