Naslovnica / NOVICE / Zima prihaja: Veliko planino in hribe je pobelil prvi sneg

Zima prihaja: Veliko planino in hribe je pobelil prvi sneg

Kljub temu, da smo komajda dobro stopili v jesen, zima že kaže zobe, kajti le teden dni zatem, ko so Veliko planino zapustili pastirji in krave, je Veliko planino in kamniške hribe že pobelil prvi sneg.

Vremenoslovci, katerim napovedim najraje verjamemo zgolj takrat, ko nam to ustreza, so minule dni sicer pravilno napovedovali, da utegne ob prehodu fronte hribe in planine pobeliti tudi prvi sneg te sezone, ampak v iskreno toplih željah po indijanskem oz. babjem poletju, večina izmed nas napovedim najbrž ni ravno hotela verjeti.

Zato je bil danes, ob jutranjem pogledu na Veliko planino in Kamniške Alpe, marsikdo vsaj malo presenečen, še posebej, ko je videl, da so se prve snežne padavine svojo sled pustile že kar precej nizko proti dolini, še bolj pa so bili najbrž presenečeni tisti, ki so se v sneženo jutro zbudili v kateri izmed koč na Veliki ali mali planini.

Sneg v septembru na Veliki planini in hribih, niti v zadnjih nekaj letih, sicer ni prav nič nenavadnega, saj je leta 2017 sneg Veliko planino in hribe pobelil že 20. septembra, je pa res, da so hribi v zadnjem desetletju prvo snežno odejo običajno dobili nekako v sredini oktobra.

Kljub prvemu snegu in svežemu jutru, ki je zapretilo z dolgo zimo in kurilno sezono, se vseeno optimistično nadejamo lepe jeseni, najbrž pa ne bo prav nič narobe, če bo letošnja zima po dolgem času znova takšna, kot so bile zime nekoč, mrzla in z veliko snega.

Pa še opozorilo, če se nameravate v tem vikendu oz. prihodnjih dneh odpraviti v hribe in gore, se tjakaj odpravite le ustrezno opremljeni in pripravljeni, saj v gorah in planinah vladajo že čisto prave zimske razmere.

 

Fotografije: Zaslonski posnetki spletnih kamer velikaplanina.eu, velikaplanina.si, pdkamnik.si