Naslovnica / NOVICE / Živahen utrip velikonočno obarvanega tržnega dne na Glavnem trgu

Živahen utrip velikonočno obarvanega tržnega dne na Glavnem trgu

Vremenski pregovor za Jožefovo pravi, če je vreme lepo na Jožefovo, naj veselo bo srce kmetovo. Današnji prekrasen dan  je prav gotovo razveselil kmete, ki si glede na pregovor lahko obetajo dobro letino.

trznica mar 2016 38

Vonj po pomladi in toplo spomladansko sonce sta marsikaterega obiskovalca Kamnika na današnjo soboto med 8. in 13. uro pripeljala na Glavni trg, kjer se je odvijala velikonočna tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko. Zbranim sta se pridružila tudi župan Marjan Šarec, ki je obiskovalcem zaželel vesele velikonočne praznike ter poudaril pomen praznovanja tradicionalnih praznikov in povabil tudi na številne prireditve ob občinskem prazniku, direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Božena Peterlin, pa je izpostavila pomen lokalnih dobrot in domačega projekta Okusi Kamnika, ki se j v treh letih svojega obstoja odlično prijel in ga želijo v prihodnosti, s pristnimi recepti ki jih imajo domačini, še nadgraditi.

trznica mar 2016 52

Živahen utrip na tržnici, ki jo je obiskalo veliko obiskovalcev, je spremljal kulturni program, dodaten drobec k velikonočni prireditvi  pa je dodala delavnica cvetnonedeljskih butaric. S plesnimi koraki in z ljudskimi pesmimi so v svet slovenskega izročila povabili člani Folklorne skupine Kamnik, otroška Folklorna skupina Avrikelj in  Ljudske pevke Predice, za prijetno slovensko glasbo pa sta poskrbela Andreja Čamernik in Daniel Rampre.

trznica mar 2016 95

trznica mar 2016 61

Praznične stojnice so se šibile pod težo mesnin, mlečnih izdelkov, rib in domačega peciva.  Na tržnem dnevu so se predstavili: biološko dinamična kmetija Pri Vodiškarju , Kmetija Špeh, kmetija Pr Anžič, Ribogojnica Mihovc, Keramika Gligič, Sabby art studio,  rokodelka Irena Udovič,  Kmetija Močnik, Domače mesnine Soud, Hiša slaščic Tarantela, Društvo podeželjskih žena Tuhinjske doline, Ivankini krofi, Kmetija Šenveter,  Hiška pisanih daril in Zlata ptička. Na stojnici TIC-a Kamnik ste lahko v okviru Okusov Kamnika: tuhinjsko filo, ki so jo pripravili v Gostilni Pri planinskem orlu in  bombetke s kamniško kajžerico, ki so jih pripravili v Gostilni Repnik.  Ena izmed stojnic je bila namenjena tudi prodaji cvetnonedeljskih butaric, izdelovalke Bernardke Kvas iz Spodnjih Palovč.

 

Mojster pletenja košar Iztok Urbanija iz Moravč je obiskovalcem prikazal ljudsko obrt pletenja košev in košar po starem, ki je bila v preteklih časih splošno razširjena tudi v okolici Kamnika in jo dandanes obvladajo le še redki. Na eni izmed stojnic je ekipa Študentskega kluba Kamnik v zameno za slaščice zbirala prostovoljne prispevke, ki jih bodo namenili eni izmed  socialno ogroženih družin v Kamniku.trznica mar 2016 73

Za prve pomladne dni in prihajajoče praznike so poskrbeli v Pekarni Pečjak z orehovo »potico velikanko«, ki jo je lahko okusil prav vsak obiskovalec današnje, tudi s Planico zaznamovane tržnice na Glavnem trgu.

trznica mar 2016 78

 

Napisala: Sabina Romšak