Naslovnica / KULTURA / Žive jaslice v Snoviku

Žive jaslice v Snoviku

V nedeljo, 21. decembra 2014, ob 17. uri bodo v Bizjakovih dolinah v Snoviku v Tuhinjski dolini spet uprizorili žive jaslice. Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina srčno upajo, da jim bo tokrat vreme naklonjeno.

Pobudnika živih jaslic v Snoviku sta Manja in Rajko Žebaljec iz bližnje vasi Potok. Ideja se je porodila že na začetku delovanja Turističnega društva Tuhinjska dolina, saj so z živimi jaslicami želeli zapolniti vsa najpomembnejša obdobja v letu. Spomladi pripravijo velikonočni sejem, poleti etnološko prireditev z oživljanjem običajev iz domačega okolja, manjkalo pa jim je nekaj, kar je povezano z jesenjo, zimo in bližajočimi se prazniki. Odločili so se za Božično zgodbo z živimi jaslicami.

Osnova živih jaslic v Snoviku je svetopisemska zgodba o Jožefu in Mariji, ki iščeta prenočišče. Vsako leto povabijo tudi glasbene goste. Sprva so božične pesmi prepevali domači pevski zbori, potem so k sodelovanju povabili slovenske pevke in pevce. Tako sta bila njihova gosta Gianni Rijavec in Alenka Gotar, letos pa bo obiskovalce Snovika razveselil Jure Sešek.

Božično zgodbo z živimi jaslicami bodo predstavili člani turističnega, kulturnega in konjerejskega društva ter vsi ljubitelji Tuhinjske doline.

Primož Heing