Naslovnica / NOVICE / Zlate brihte med brihtami

Zlate brihte med brihtami

V soboto je v Cankarjevem domu potekala prireditev Zotkini talenti 2018 v čast najboljšim mladim tekmovalcem iz vse Slovenije na področju tehnike in naravoslovnih znanosti. Po prvih mestih so posegli tudi mladi raziskovalci, dijaki GSŠRM Kamnik, ki so izdelali vrhunske raziskovalne naloge. Na državnem srečanju se je pomerilo 963 mladih raziskovalcev z 496 raziskovalnimi  nalogami. 134 raziskovalcev je prejelo zlato priznanje in 6 med njimi je bilo dijakov kamniške Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra:

  • V kategoriji Astronomija in fizika Špela Bernardič in Tim Kmecl z nalogo Od Lune do središča Galaksije z radijskimi valovi.
  • V kategoriji Ekologija z varstvom okolja Jerca Šuštar in Maša Kotnik z nalogo Ali navadnega škržka čez nekaj let ne bo več?
  • V kategoriji Geografija in geologija Neža Lanišek in Janja Pančur Vrtače Rampolj in okolice v kamniški občini.
  • Srebrno priznanje je v kategoriji Filozofija ali sociologija prejel Rok Hribar z nalogo Sovražni novi splet – sovražni govor na spletu ter pogled srednješolcev nanj.

Na tekmovanjih v znanju kemije je tekmovalo 3469 dijakov, 81 je bilo dobitnikov zlatih plaket, 113 srebrnih plaket ter 740 bronastih. Dijakinja GSŠRM Urša Zevnik  je v kategoriji 2. letnikov dobitnica zlate plakete in nosilka tretjega najboljšega rezultata v državi.

Med dobitniki srebrnih plaket v znanju kemije za 3. letnike je Tim Kmecl.

Med nagrajenci je bila tudi bivša dijakinja GSŠRM Lara Jerman, ki je med študenti prejela zlato priznanje iz logike.

Andreja Sabati Šuster, GSŠRM