Naslovnica / KULTURA / Zlate ribice najboljšim so podeljene

Zlate ribice najboljšim so podeljene

Festival svobodne video produkcije je odlična priložnost za neodvisne produkcijske skupine in posameznike iz cele Slovenije, da pokažejo svoja dela in izmenjajo izkušnje s področja video produkcije. Festival ni žanrsko opredeljen, iščejo pa se, poleg vsebine, tudi presežki v uporabi produkcijskih tehnik in načinov izdelave del, razvoj video produkcije in deljenje izkušenj.

V organizaciji Mladinskega centra Kotlovnica in ob podpori Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Kamnik, se je v soboto, 26. 1. 2019, v prostorih mladinskega centra odvil že 6. Festival svobodne video produkcije. Na festivalski projekciji se je od prejetih 48 predvajalo 38 izbranih video del, ki so bili razdeljeni v kategorije dokumentarni, eksperimentalni, videospoti, animirani ter igrani.

Med projekcijami je potekala debata z Darkom Štantetom, režiserjem in scenaristom filma Posledice. Glavne teme debate so bile pristopi k produkciji in distribuciji filma ter  sodelovanja na festivalih.

Ob zaključku festivala je strokovna komisija podelila štiri priznanja izstopajočim delom. Priznanja Zlata ribica 6. Festivala svobodne neodvisne produkcije so prejeli:

 

  1. DokumenTRATE ali Lepi trenutki v težkih časih, režija: Gašper Markun, Renato Švara,
  2. Kar od Nekod, režija: Žiga Stupica
  3. Muha, režija: Aron Horvath
  4. Na drugo stran, režija: Mery Gobec

Komentar strokovne komisije:

–  DokumenTRATE ali Lepi trenutki v težkih časih, Gašper Markun, Renato Švara, 0:23:59
Vsebinsko zanimiva gverilska-gonzo reportaža, ki kljub tehnični nedovršenosti izpostavi prezrto temo in kliče k dejanjem.

–  Kar od Nekod, Žiga Stupica, 0:05:23
Animirani film ima vse, kar bi od risanke pričakoval, in predstavlja zanimivo kombinacijo 2d in 3d animacije.

Muha, Aron Horvath, 0:10:24
Odlična uporaba vseh filmskih prijemov, izčiščeno in direktno. Prepričljiva igra gospe Mare in Muhe.

–  Na drugo stran, Mery Gobec, 0:15:38
Preko oči otroka odlično prikaže zanimivo paralelo med strahom, ki ga širijo mediji, in strahom pred spremembami v družini. Zelo ne-slovenski slovenski film.

Ekipa FSVP