Naslovnica / NOVICE / Zlati in srebrni mladi raziskovalci so tudi na OŠ Marije Vere

Zlati in srebrni mladi raziskovalci so tudi na OŠ Marije Vere

Na 50. jubilejnem srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije, ki je potekalo v ponedeljek, 16. maja 2016 v Murski Soboti, sta učenca devetošolca Matej Hrovat in Urban Mežnar zablestela v zlatu in srebru.

Matej Hrovat je strokovno komisijo iz področja elektrotehnike in robotike navdušil s svojim originalnim modelom upogljivega pametnega telefona (Upogljiv telefon HM V1), ki bi bil odpornejši pred udarci in padci, kar bi uporabniki z veseljem sprejeli. Urban Mežnar pa je predstavil svoj arhitektski projekt pokritega bazena (Mobilna konstrukcija za pokriti olimpijski bazen), ki bi v krajih, kjer pozimi bazene izpraznijo, omogočal plavanje in treninge tudi v zimskem času.

Matej Hrovat je za svoje delo prejel Zlato priznanje 1, Urban Mežnar pa srebrno priznanje.

Ob nagrajencih so v šolskem letu 2015/2016 raziskovali še devetošolci Maja Strle in Aja Zajc na področju pedagogike (Težka in lahka kemija, mentorica mag. Polona Mežnar), Žan Pečan na interdisciplinarnem področju (Eko dober tek v Kamniku, mentorica mag. Polona Mežnar), Eva Budja in Saša Zabrič na področju nemščine (Ne me farbat, mentorica Edita Gavranović) ter sedmošolka Natalija Močnik na področju etnologije (Kako so se igrali naši dedki in babice, mentorica Vanja Hočevar).

Vsem iskreno čestitamo.

Besedilo in fotografije: Polona Mežnar