Naslovnica / NOVICE / Znanje za reševanje življenj: Prikaz postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja

Znanje za reševanje življenj: Prikaz postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja

Reševalci Nujne medicinske pomoči Kamnik so danes v trgovskem centru Qulandija predstavili temeljne postopke oživljanja in uporabo avtomatskega defibrilatorja.

Avtomatski defibrilatorji so dobrodošel in vse pogostejši del urbane opreme, z njihovo dostopnostjo in pravilno uporabo, pa je moč rešiti marsikatero življenje. Zato bi bilo prav, da osnovne postopke oživljanja in uporabo avtomatskega defibrilatorja poznamo prav vsi.

 

Današnji prikaz nudenja pomoči in uporabe avtomatskega defibrilatorja, ki so ga v dopoldanskih urah v trgovskem centru Qlandija pripravili reševalke in reševalci Nujne medicinske pomoči Kamnik, je bil spričo tega še toliko bolj dobrodošel, obenem pa je razveseljivo, da je prikaz pritegnil pozornost precejšnjega števila naključnih obiskovalcev, ki so z zanimanjem prisluhnili navodilom prikaza in se tudi sami preizkusili v praktični vaji nudenja pomoči na lutkah.

Lokacije avtomatskih defibrilatorjev

Na območju občine Kamnik se avtomatski eksterni defibrilator nahaja že na sedemnajstih lokacijah, uporaba AED pa je zares povsem enostavna, saj nas naprava pri uporabi vodi s konkretnimi in enostavnimi glasovnimi navodili.

Ne oklevajte, pomagajte takoj

Najpomembneje pri vsem skupaj je, da v situaciji, ko moramo pomagati sočloveku, ohranimo zbranost in prisebnost, da se ne prestrašimo in zmedemo, kajti odločilni dejavnik, ki vpliva na uspešnost nudenja prve pomoči in oživljanja je predvsem čas.

Če se slučajno znajdete v položaju, ki zahteva vaše takojšnje ukrepanje in nudenje pomoči, naj vas ne bo strah pomagati. Ne oklevajte, kajti ne smete pozabiti, da neodzivnemu človeku, ki bo brez vaše hitre pomoči zagotovo umrl, ne morate prizadejati nič slabega, ampak mu lahko le pomagate preživeti.

navodila-aed