Naslovnica / NOVICE / Znanje za življenje

Znanje za življenje

Reševalci Nujne medicinske pomoči Kamnik so včeraj v trgovskem centru Qulandija, v počastitev 16. oktobra, ki ga obeležujemo kot »Evropski dan oživljanja«,  predstavili temeljne postopke oživljanja in uporabo avtomatskega defibrilatorja.

Zanimanje za hitro osvežitev znanja oz. temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja je bilo med sinočnjimi obiskovalci trgovskega centra kar precejšnje, žal pa je bilo med njimi tudi precej takšnih, ki jim je bilo ob pogledu na reševalke in reševalce, aparature in lutke kar nekoliko nerodno.

Ampak povsem brez potrebe, kajti osnovno nudenje prve pomoči, predvsem pa temeljne postopke oživljanja in uporabo avtomatskega defibrilatorja, bi moral, že zaradi lastne varnosti in varnosti bližnjih, znati prav vsak izmed nas, saj nikoli ne vemo, kdaj nam lahko tovrstno znanje pride prav. Bodisi zato, ker se lahko sami znajdemo v situaciji, da moramo reševati življenje, bodisi zato, ker utegnemo pomoč potrebovati sami.

Spričo tega so tovrstni prikazi več kot dobrodošli, še posebej ker razblinjajo predsodke in strah pred nudenjem pomoči v trenutkih, ko odločajo minute in sekunde.

 

X