Naslovnica / NOVICE / Zvezdogledi so na Zaprice ponovno privabili številne obiskovalce

Zvezdogledi so na Zaprice ponovno privabili številne obiskovalce

Javno opazovanje Lune, Jupitra, meglic in galaksij, ki so ga pri gradu Zaprice včeraj pripravili člani gimnazijskega raziskovalno astronomskega krožka RAK ter Astronomskega društva Komet Kamnik, je včeraj zvečer na grad Zaprice ponovno privabilo precejšnjo množico obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali večerno nebo.

Sinočnji večer je bil za opazovanje nebesnih teles in pojavov kot nalašč, saj je bilo nebo brez oblačka, večer pa, vsaj za ta letni čas, domala topel, pojavi na prostranem zvezdnem nebu pa bi bili še bolj vidni, če ne bi tudi Kamnik sodil med svetlobno kar precej onesnažena mesta.

RAK-ovci in člani kamniškega Astronomskega društva Komet so ob gradu Zaprice razpostavili več kot deset različnih teleskopov skozi okularje katerih so s posebej velikim zanimanjem pokukali tako otroci, kot tudi odrasli obiskovalci, ki so ob tem z zanimanjem prisluhnili tudi pojasnilom in razlagam kamniških astronomov.

 

Tradicionalni dogodek se na Zapricah odvija že kaki dve desetletji, marsikateremu obiskovalcu pa možnost opazovanja nebesnih teles vzbudi željo po boljšem poznavanju zvezd in resnejšemu ukvarjanju z astronomijo.