Naslovnica / KULTURA / Zvonci in zvončki na gradu Zaprice

Zvonci in zvončki na gradu Zaprice

Včeraj popoldne so v Medobčinskem muzeju Kamnik na gradu Zaprice odprli zanimivo razstavo starih zvonov in zvončkov, ki jih je nekdaj povečini nosila pašna živina, se pa med njimi najdejo tudi takšni, ki so bržčas pozvanjali tudi v druge namene.

Na razstavi Komu so zvonili je prikazan izbor različnih zvoncev in zvončkov iz zbirke Tolminskega in deloma tudi Goriškega muzeja ter dopolnjen z »domačimi« zvončki, ki jih hranijo v Medobčinskem muzeju v Kamniku in so bili najdeni v okolici Kamnika.

zvoncki61

 

Zbirko bronastih, železnih in medeninastih zvončkov iz Posočja, med katerimi izstopa nekaj najstarejših primerkov, ki izvirajo še iz obdobja antike, je predstavil mag. Miha Mlinar, medtem ko je kustosinja Jana Železnikar, predstavila bogato zbirko zvončkov, ki jih hrani domači muzej.

Tako Posočje, kot tudi kamniški konec, sta že od nekdaj tesno povezana s poletno pašo drobnice in živine, ki je na svoji paši nosila različno velike in oblikovane zvončke. Bodisi zaradi tega, da jih je lastnik lažje našel, bodisi zato, da je pozvanjanje odganjalo zveri in zle duhove, izkušeni pastirji, pa so že po zvenu zvonov znali ugotoviti čigava živina se kje pase.

zvoncki111

Odprtje razstave je s kitarskim nastopom popestrila mlada kitaristka Ela Urankar, sicer nekoliko manjše število obiskovalcev kot običajno, pa si je, po uvodni predstavitvi obeh razstavljenih zbirk, z zanimanjem ogledala simpatično in zelo zanimivo razstavo, ki si jo je moč do nadaljnega ogledati v prostorih Medobčinskega muzeja na gradu Zaprice.