Naslovnica / NOVICE / Zvonjenje po toči oz. prepozno urejanje potoka Osranc

Zvonjenje po toči oz. prepozno urejanje potoka Osranc

Tekom nedeljske popoldanske nevihte z močnimi padavinami je v Podjelšah, predvsem zaradi neurejene struge hudourniškega potoka Osranc, prišlo do ponovnega poplavljanja domačije pri Ožbovčevih, ki na problematiko neurejenega in nevzdrževanega vodotoka opozarjajo že vsaj nekaj desetletij, vendar vse kaže, da se pristojne službe, kljub vsem predhodnim opozorilom, zganejo šele, ko je prepozno.

Ker po navedbah Ožbovčevih, na problem neurejenosti omenjenega hudourniškega potoka, zaman opozarjajo že več desetletij, o čemer precej zgovorno priča tudi arhivski posnetek Kamničana iz leta 2010, smo Občino Kamnik zaprosili za pojasnilo in informacijo o tem, kakšne ukrepe je (datumsko) Občina Kamnik v zadnjih osmih letih izvedla za sanacijo omenjenega potoka in odpravljanje težav z občasnim poplavljanjem.

Video posnetek iz avgusta leta 2010

Služba za stike z javnostmi Občine Kamnik nam je včeraj posredovala odgovor, v katerem so zapisali:

»Močno neurje z dežjem je včeraj prizadelo tudi Občino Kamnik. Zaradi izredno velike koncentracije padavin na manjšem območju Podjelš, Brezij in Kršiča, je prišlo do hitrega naraščanja vodotokov in hitrega dotoka zalednih voda iz pobočja gozdov in travnikov. Posledično je prišlo po poplavljanja objekta in gospodarskega poslopja v Podjelšah.

Posledice podnebnih sprememb, kot na primer včeraj, ko na manjšem lokalnem območju pade izredno velika koncentracija padavin, so v zadnjih letih vse pogostejši pojav tudi v naši občini. Poudariti je treba, da je Ministrstvo za okolje odgovorno za vzdrževanje in čiščenje vodotokov ter zagotavljanje poplavne varnosti. Občina Kamnik je ena izmed redkih občin v državi, ki izvaja preventivne ukrepe na vodotokih s ciljem, zmanjšanja posledic poplav. Aktivnost naše Občine ter dobro sodelovanje z državo na področju poplavne varnosti, je v zadnjih letih vidno tudi na terenu, saj država izvaja sanacije in proti poplavne ukrepe na vodotokih po celotni občini. Letošnja največja investicija protipoplavnih ukrepov se bo začela v poletnih mesecih, in sicer v Kamniški Bistrici, od Titanove brvi do Qlandie v vrednosti 1.000.000 evrov.

Občina Kamnik se dobro zaveda pomembnosti poplavne varnosti, zato vsako leto izvaja protipoplavne ukrepe, sanacije in čiščenje vodotokov, saj vse hujša neurja iz leta v leto prizadenejo tudi našo občino. Tako smo v preteklih letih izvajali tudi čiščenje in urejanje vodotoka Osranc, in sicer v oktobra 2015 je Komunalno podjetje Kamnik d.d. izvedlo I. fazo čiščenje vodotoka (vrednost 9.000 evrov), februarja in maja 2016 je ta isto podjetje izvajalo II. fazo čiščenja Osranca (vrednost 14.000 evrov). Oktobra 2017 je podjetje Hidrotehnik d.d. (koncesionar na vodotokih) izvajalo čiščenje naplavin in vodotoka Osranc ter Oševek (vrednost 10.000 evrov).

Danes zjutraj (28. 5. 2018) sta si predstavnik Občine Kamnik in predstavnik vzdrževalca vodotokov iz podjetja Hidrotehnik, že ogledala posledice včerajšnjega neurja v Podjelšah. Z ogledom je bilo ugotovljeno, da bo potrebno strugo vodotoka Osranc na določenih mestih očistiti (odstranitev drevja, vejevja, plavin) ter na kolovozni poti izvesti dodatno odvodnjavanje za preprečitev dotoka zalednih voda iz gozda ter travnikov.

Občina Kamnik bo skupaj z vzdrževalcem vodotoka pripravila intervencijsko tehnično dokumentacijo za izvedbo nujnih ukrepov na vodotoku Osranc, s ciljem izboljšanja poplavne varnosti na tem območju.

Ocenjujemo, da bi se dela na terenu lahko začela že v naslednjem mesecu.«

 

Izvedene in napovedane aktivnosti so oz. bodo zagotovo nadvse dobrodošle, kljub vsemu pa se nam zastavlja vprašanje, zakaj je potrebno, kljub poprejšnjemu opozarjanju, vedno čakati, da se najprej zgodi kaj hudega ter šele nato ukrepa, kot da nihče več ne pozna pregovora, ki pravi, da je po toči zvoniti prepozno.

No, razen morda, če se razlogi za tovrsten način dela res ne skrivajo v izjavi, s katero naj bi Jožku Romšaku, gospodarju Ožbovčeve domačije, ob kdo ve katerem opozarjanju na težave, pred leti postregel občinski velmož, ki mu je dejal: “Delati je potrebno tam, kjer so volivci, v Podjelšah pa vas je bolj malo.”

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve