Naslovnica / NOVICE / 10 let Enote vodnikov reševalnih psov KD Duplica

10 let Enote vodnikov reševalnih psov KD Duplica

Enota vodnikov reševalnih psov, ki deluje pod okriljem Kinološkega društva Duplica, letos praznuje 10. obletnico. Ob tej priložnosti smo v soboto, 4. 6. 2022, na društvenem poligonu Kinološkega društva Duplica pripravili predstavitveno vajo dela z reševalnimi psi.

Dogodek je otvoril predsednik društva KD Duplica, Dušan Maček, za njim pa je vse prisotne pozdravil tudi podžupan občine Kamnik, Bogdan Pogačar. Nato je besedo prevzel vodja Enote reševalnih psov KD Duplica, Primož Trebušak. Za začetek je predstavil osnove dela z reševalnimi psi, pokazal je opremo, ki jo pri tem uporabljamo, povedal je tudi, kakšno znanje potrebuje vodnik reševalnega psa.

Po uvodni predstavitvi je sledil praktičen prikaz iskanja pogrešane osebe v gozdu. Na iskalno območje so prispeli vodja skupine in dva kinologa, Helena z Bafijem in Klemen z Brutom. Vodja skupine je najprej preveril, za kakšno situacijo gre, kaj in kdaj se je zgodilo, koliko oseb je pogrešanih, ali obstajajo kakšne nevarnosti za vodnike in pse … Glede na situacijo je bilo najbolj smiselno iskanje v strelcih – to pomeni, da več vodnikov s psi teren preiskujejo mrežno v zankah, hodi se v ravni liniji na veliki razdalji drug od drugega (odvisno od prehodnosti terena). Psa sta hitro zavohala, kje se nahaja ponesrečenec in najdbo nakazala z laježem. Najdeni osebi sta vodnika nudila prvo pomoč in ga pospremila do reševalcev.

Sledil je prikaz iskanja po osebnem vonju (mantrailing). Zamišljen scenarij je bil, da je prišlo do prometne nesreče in en od udeležencev je odtaval neznano kam. V tem primeru se lahko uporabi tehnika mantrailing – vodnik da psu za povohati osebno stvar pogrešanega (majica ipd.), nato pes sledi vonju te osebe. Psička Luna je uspešno sledila vonju osebe in vodnika Andreja pripeljala do pogrešanca.

 

Po tem smo prikazali še, kako je videti iskanje pogrešanega v ruševini. Scenarij je predvideval, da je zaradi potresa prišlo do zrušitve osnovne šole in pod ruševinami je ostal ujet hišnik. Iskanje v ruševini velja za najzahtevnejšo obliko reševanja tako za vodnika kot tudi za psa, saj je ponavadi prizadeto večje število prebivalstva, iskalni teren pa je prepojen z mnogimi vonji in prepreden z vrsto nevarnih ovir. Pri iskanju so se izkazali vodnica Darja in Tay ter Klemen z Brutom. Pogrešanega je najprej uspešno poiskal Tay, ki je najdbo nakazal z laježem. V takih primerih je treba prvo najdbo potrditi še z drugim psom, šele nato pride na vrsto tehnična ekipa, ki se dokoplje do ponesrečenca.

 

Po predstavitvi je sledila pogostitev za vse obiskovalce, katerim smo z veseljem odgovarjali na vsa vprašanja. Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in nas prišli pogledat. Še posebej se zahvaljujemo podžupanu občine Kamnik, Bogdanu Pogačarju, ki nas je počastil s svojim obiskom.

Biti vodnik psa reševalca je res posebno delo. Vsi vodniki reševalnih psov v Sloveniji smo prostovoljci in to ni naš hobi, je način življenja. Za usposabljanje je treba nameniti veliko prostega časa, truda in veselja, da izšolamo sebe in svojega psa. Je pa ves ta trud prej ali slej poplačan.

Primož Trebušak