Naslovnica / NOVICE / 100 let Majniške deklaracije

100 let Majniške deklaracije

V rojstni hiši Rudolfa Maistra se je včeraj odvil nov Maistrov večer, ki je bil tokrat, ob pomoči predavanja dr. Vlaste Stavbar, posvečen Majniški deklaracijo, ki so jo med prvimi podpisovali prav Kamničani in Kamničanke.

Na včerajšnjem Maistrovem večeru je dr. Vlasta Stavbar iz Univerzitetne knjižnice Maribor, kjer hranijo tudi Maistrovo knjižnico, predstavila pomen in številčnost odziva na Majniško deklaracijo, katero 100-letnico praznujemo 30. maja.

Deklaracija, katere namera je bila ustanovitev samostojne države Slovencev, Hrvatov in Srbov v okviru habsburške monarhije, je sprožila v letu 1917 in v prvi polovici 1918 množično deklaracijsko gibanje, kjer so ljudje podpisovali svoje strinjanje. Po pregledu popisnih pol, je deklaracijo podpisalo 400.000 ljudi. To je bila obenem tudi največja manifestacija žensk v politiki, saj je bilo 90% podpisnikov žensk.

 

Kamničani in Kamničanke so bili med prvimi, saj so zbirali podpise že v novembru 1917. Med njimi so bili zastopniki občinskih odborov, društev, Meščanske korporacije.

Besedilo in fotografije: MMK