Naslovnica / ŠPORT / Kamniški odbojkarji sezono zaključili kot državni podprvaki

Kamniški odbojkarji sezono zaključili kot državni podprvaki

Odbojkarji Calcit Volleyballa so na četrti finalni tekmi končnice državnega prvenstva nudili dostojen odpor ACH Volleyju, vendar jim kaj več kot niza ni uspelo osvojiti. Državno prvenstvo so tako končali na drugem mestu, pohvalijo pa se lahko, da so kot edini v Sloveniji premagali državne prvake. In to dvakrat!

Calcit Volleyball – ACH Volley  1:3 (-25, 23, -22, -15)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 650 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Novak (Dvor).

Calcit Volleball: Hribar – libero, Novljan 1, T. Štern 19, Vidmar 4, Štembergar Zupan 9, Brus 7, Kvas, Stavbar 3, Kotnik 14, Ž. Štern, Brulec 2.  Trener: Marko Brumen.

ACH Volley: Flajs 12, Jereb, Plot – libero, Kozamernik 11, Roberts, Purič, Pokeršnik, Klobučar 16, Pleško, Jurič – libero, Kozlowski 3, Mochalski 20, Dolegombai, Koncilja 8. Trener: Bogdan Kotnik.

Že deseti medsebojni dvoboj v letošnji sezoni med najboljšima slovenskima ekipama – v zmagah je do četrte finalne tekme končnice s 6:2 vodil ACH Volley, ki je z 2:1 vodil tudi v finalni seriji, se je začel v znamenju slabšega sprejema in dobrega servisa na obeh straneh. Za odbojkarje Calcit Volleyballa, ki so tudi to finalno tekmo začeli z Janom Brulcem, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem, se je četrti finalni dvoboj končnice začel sanjsko. S točko Brulca, ki je na mreži prelisičil goste, nato pa so Kamničani tudi po zaslugi njegovih servisov in bloka, povedli s 4:0.

S štirimi zaporednimi točkami so jim na servis Jana Klobučarja – ob njem je Bogdan Kotnik, trener Ljubljančanov v začetno postavo postavil še Michala Kozlowskega, Andreja Flajsa, Jana Kozamernika, Maria Konciljo, Erica Mochalskega in prostega igralca Miho Plota – vrnili gostje, toda z asom Štembergar Zupana so jim Kamničani pobegnili za pet točk (9:4). Razpoloženi Tonček Štern je poskrbel še za vodstvo Calcita z 12:5, vendar je po štirih zaporednih točkah Ljubljančanov, še pred tehničnim odmorom, domači trener Marko Brumen moral vzeti polminutni odmor. Da so Kamničani prednost štirih točk ohrnili tudi ob drugem tehničnem odmoru, je bil s še eno dobro akcij na mreži zaslužen Brulec. Calcitovci so še vodili z 20:16, vendar so pred vstopom v končnico svojo kakovost pokazali tudi ljubljanski odbojkarji, ki so z blokom Kozamernika, na servisu je bil Kozlowski, izid na 21. točki izenačili. Brumen je vzel polminutni odmor, a so Ljubljančani z novim blokom Kozamernika prvič na tekmi povedli, z uspešnim napadom Mochalskega pa prišli do dveh točk prednosti (23:21). Kamničani so izid na 23. točki še izenačili, ubranili dve zaključni žogi gostov, ne pa tudi tretje, ki je zaključil Andrej Flajs.

V odmoru pred drugim nizom je polna dvorana v Kamniku pozdravila letošnje junakinje ženskega državnega prvenstva, odbojkarice Calcit Volleyballa, ki je prejšnji petek v Mariboru prišla do svojega drugega naslova državnih prvakinj. Cvetje sta jim predala predsednik kluba Gregor Hribar in glavni pokrovitelj kluba Matevž Kirn.

odbojka_finale2015

Na prvi tehnični odmor so s prednostjo točke odšli odbojkarji ACH Volleyja, ki so v tem nizu tudi prvi prišli do prednosti dveh točk (6:4). Z nekaj uspešnimi napadi Tončka Šterna so bili Kamničani tisti, ki so v drugem nizu prvi prišli do treh točk prednosti (13:10), vendar je z asom in še enim odličnim napadom Mochalski poskrbel za preobrat, Flajs pa za ljubljansko vodstvo s 16:14. Na sedemnajsti točki so domači odbojkarji izid izenačili, po napaki gostov na mreži pa so povedli z 20:19. Tonček Štern je z asom Kamničanom priboril dve zaključni žogi za izenačenje v nizih. Naslednji njegov servis je končal v avtu, zato pa je mladinski slovenski reprezentant, ki je tudi na širšem seznamu Andree Gianija, z odličnim napadom potrdil zmago Calcit Volleyballa v drugem nizu.

Četrti niz so si branilci naslova državnih prvakov do prvega tehničnega odmora priigrali štiri točke prednosti, pri zaostanku petih točk (11:6) pa je kapetana domačin Štembergar Zupana na sprejemu zamenjal Primož Vidmar. Ker tudi to ni prineslo preobrata, je po novi točki Ljubljančanov za vodstvo z 12:6, Marko Brumen vzel še polminutni odmor. Do drugega tehničnega odmora so Kamničani svoj zaostanek znižali za točko, toda po napaki Klobučarja so gostje vodili le še za dve (17:15). Za polminutni odmor se je tokrat odločil Kotnik, po dveh zaporednih točkah njegove ekipe pa še Brumen, kajti ACH je z blokom Kozamernika povedel z 19:15. Zaostanka štirih točk domači odbojkarji navkljub veliki borbenosti niso več nadomestili. Niz se je končal s predolgim servisom Kotnika.

Ljubljančanom je do naslova državnih prvakov, enajste po vrsti in dvanajstega v zgodovini kluba, manjkal le še niz, Kamničani so za morebitno peto tekmo, ki bi bila v nedeljo, 26. aprila, še dva. Medtem ko so gostje nadaljevali v začetni postavi, je četrti niz namesto Štembergar Zupana nadaljeval Vidmar. Z dvema zaporednima blokoma Kozamernika so Ljubljančani povedli s 7:4. Razlika treh točk je bila tudi ob prvem tehničnem odmoru. Ko je žoga Tončka Šterna končala v avtu, je ACH Volley prišel do štirih točk prednosti (9:5), Brumen pa je namesto svojega prvega korektorja v igro poslal Štembergar Zupana. Z asom Flajsa so Ljubljančani na drugi tehnični odmor odšli že s prednostjo šestih točk, ki so jo z mirno igro do konca tekme še povečali. Zadnjo točko v letošnjem državnem prvenstvu je s prvim tempom dosegel Koncilja.

Odbojkarji ACH Volleyja so samo še enkrat več potrdili, da so še vedno najboljša ekipa v Sloveniji. Pohvale si zaslužijo tudi Kamničani, ki so se v finalu končnice borili na najboljši možni način, a proti profesionalni ekipi se kaj več ni dalo narediti.

odbojka_finale2015a

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Zmagala je boljša ekipa. Tu ni česa pripomniti. Prva dva niza smo igrali dobro, igrali smo tako rekoč vsi, potem pa smo spet ostali praktično brez pol igrišča in je z napadi iz dveh ali treh con tako kakovostni ekipi, kot je ACH Volley, težko biti enakovreden. Mislim, da je bilo to tisto, kar nam je manjkalo. Na določenih igralnih mestih smo bili prekratki in to bo treba prihodnje leto popraviti. S celotno sezono smo lahko zadovoljni, saj smo bili edini, ki smo namučili državne prvake. Tudi število zmag nad drugimi nasprotniki je največje v zadnjih letih, tako da smo tudi s tega zornega kota lahko zadovoljni. Žal smo pred začetkom finalne serije ostali brez Žige Šterna, kar se nam je še kako poznalo.«

Bogdan Kotnik, trener ACH Volleyja: »V prvem nizu je bilo ključno to, da smo vztrajali. Če bi šlo za normalno tekmo, bi verjetno posegel po menjavah. Vendar tudi v tem nizu nismo igrali slabo, le v nekem trenutku smo padli v črno serijo, iz katere smo se izvlekli. Tudi po vseh statistikah smo bili boljši do domačinov. Vztrajali smo s Flajsom, in če tega ne bi naredil, bi me morali zamenjati. V nadaljevanju tekme smo se razigrali in zasluženo prišči do naslova državnega prvaka, vendar si čestitke zaslužijo tudi Kamničani.«

Besedilo: Miha Štamcar

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve