Naslovnica / Napovedi in obvestila / 4. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv…

4. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv…

Križnikov festival – živo pripovedovanje za oživljanje kulturne dediščine

V petek, 5. junija, in v soboto, 6. junija, 2015 se bo v Motniku in na Vranskem odvijal že 4. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv … Osrednja nit festivala bo tudi letos pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal Gašper Križnik, eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja. S pestrim kulturnim programom za otroke in odrasle pa festival letos spodbuja tudi h kvalitetnemu preživljanju prostega časa v naravi in opozarja na povezanost kulture, kulturne dediščine in turizma. Častna pokroviteljica festivala je ministrica za kulturo RS Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Festival prirejajo Knjižnica Kamnik in Kulturno društvo Motnik in sodelavki Irena Cerar ter Ivanka Učakar. Namen festivala je že od njegove ustanovitve oživljanje kulturne dediščine, ki jo je v svojih zapisih ohranil Gašper Križnik, ter spodbujanje živega pripovedovanja.

O kakovosti festivala in njegovem prispevku k raziskovanju, ohranjanju kulturne in naravne dediščine priča tudi priznanje Naša Slovenija 2014, ki ga je festivalu podelila Kultura-natura.si – gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine.

Aktivnosti na 4. Križnikovem pravljičnem festivalu se bodo pričele že v četrtek, 21. maja, s pripovedovalsko delavnico, ki jo bo tudi letos vodila mag. Anja Štefan, stalna gostja festivala. Še ene delavnice pripovedovanja se bodo ljubitelji pravljic in ukaželjni pripovedovalskih veščin lahko udeležili med samim festivalom. Potekala bo v petek, 5. junija, in v soboto, 6. junija, pod mentorstvom Ane Duša in Špele Frlic.

Slovesno odprtje predstavlja že tradicionalni petkov pripovedovalski dogodek za odrasle, ki poteka v Kulturnem domu Motnik. Festival bo odprla ministrica za kulturo RS Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je letošnja častna pokroviteljica. Kot vsako leto sta z nami tudi župana občin Kamnik in Vransko, gospod Marjan Šarec in gospod Franc Sušnik. Nato pa bodo obiskovalci prisluhnili pravljicam, ki jih je zapisal Križnik, pripovedovali jih bodo uveljavljeni pripovedovalci z različnih koncev Slovenije: Irena Cerar, Ljoba Jenče, Rok Kušlan, Breda Podbrežnik, Anja Štefan in duo Vroča župa.

Petkov slavnostni večer bo zaključil ognjeni spektakel Šola za zmaje v izvedbi skupine Čupakabra. Medtem ko bodo obiskovalci čakali, da se nebo dovolj potemni za ognjeno predstavo, si bodo v parku Pod lipami lahko ogledali razstavo ilustracij Polone Lovšin ter Milana Eriča, ki opremljajo pred kratkim izdani družinski izletniški vodnik Kamniške pravljične poti. Vodnik avtorice Irene Cerar sta izdali Matična knjižnica Kamnik ter Založba Sidarta. Vsebuje 20 izletov, ki skupaj z ljudskimi pravljicami in povedkami raziskujejo Kamnik ter njegovo okolico; vključujejo pa tudi Motnik ter Vransko – dve glavni prizorišči Križnikovega festivala.

Glavni del festivalskega programa se bo odvijal v soboto, 7. junija. V dopoldanskem času bo snovalka poti in pripovedovalka Irena Cerar družine popeljala po Vranski pravljični poti. Ker je bil Gašper Križnik sprva čevljar, bodo najprej obiskali staro čevljarsko delavnico, ki že več generacij pripada družini Alje Viryent Novak. Po srečanju s priznano oblikovalko čevljev se bodo obiskovalci odpravili v znamenito Schwentnerjevo hišo, kjer bodo prisluhnili čevljarskim pravljicam, se igrali družinske igre ter ustvarjali s čevlji.

V Motniku, rojstnem kraju Gašperja Križnika, se bodo dogodki pričeli v zgodnjih popoldanskih urah. Takrat se bodo otroci lahko samostojno podali po ugankarski poti in na njenih točkah, ki so tudi del poti po naravnih in kulturnih znamenitostih Motnika, iskali skrite pravljične predmete, razvozlavali uganke, prisluhnili pravljicam, ustvarjali na delavnicah, se prelevili v pravljične junake, igrali in zabavali. Celotno Motniško turistično pot si bodo odrasli obiskovalci v popoldanskih urah lahko ogledali tudi vodeno. Sicer pa bo v parku Pod lipami več dogodkov za vse obiskovalce. Letos zelo poudarjamo povezanost kulture in turizma, kar so začrtale že Kamniške pravljične poti. Zato se bodo v parku Pod lipami predstavila okoliška turistična društva, poleg motniškega še tuhinjsko iz društvo iz Kamniške Bistrice, sodelovanje pa so potrdili tudi iz OŠ Šmartno v Tuhinju. Ekipa učencev in učenk te šole je na državnem tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava s turistično nalogo Zv´t izvir osvojila zlato priznanje. Dobrote, vključno z Okusi Kamnika bodo obiskovalci lahko zaužili v parku Pod lipami, kjer bo tudi osrednji prostor za druženje. Letos je novost tudi cirkuška delavnica Cirkokroga, na kateri se bodo otroci, odrasli ali pa družine skupaj preko gibalnih vaj naučili osnov akrobatike ali žongliranja.

Sledilo bo pripovedovalsko popoldne za otroke (pripovedovali bodo Tone Obadič, Verena Perko in duo Malunca ter Špela Regulj) in odprtje likovne razstave s podelitvijo nagrad udeležencem likovnega natečaja Jenkret je biv – Podobe Križnikovih pravljic. Popoldanski dogodek se bo zaključil z ogledom razstave ilustracij na prostem iz knjige Kamniške pravljične poti.
Sklepni večer festivala, ki ga bo pripravila Ivanka Učakar, bo zopet namenjen pripovedovanju domačinov. Marina Drolc in Jože Keršič iz Motnika, Vilko Rifel iz Črne pri Kamniku ter Urh Vrenjak iz Preserij pri Domžalah nam bodo pripovedovali zgodbe, ki so jim jih pripovedovali njihovi starši, stari starši, strici, tete.

Kdo je bil Gašper Križnik?
Gašper Križnik velja za enega najpomembnejših zbiralcev slovenske slovstvene folklore. V drugi polovici 19. stoletja je v Motniku in okolici zbral preko 200 zapisov ljudskih pravljic, povedk, pesmi, pregovorov, legend, šal. Le malo zbranega mu je uspelo objaviti. Kljub vsemu se je zavedal cene svojega poslanstva in se povezal s tedaj najslavnejšim jezikoslovcem Janom Baudouinom de Courtenayem in mu pošiljal nabrano gradivo v Sankt Peterburg, za objave pa je našel prostor v Zagrebu in drugih južnoslovanskih časopisih. Osem enot zbranega mu je uspelo leta 1874 izdati v Celovcu s psevdonimom Podšavniški pod naslovom Slovenske pripovedke iz Motnika. Bil je prvi, ki je slovstveno folkloro zapisoval v narečjih (povzeto po http://odmev.zrc-sazu.si/zalozba in Slovenski etnološki leksikon, 2004). Njegove pravljice so objavljene v mnogih zbirkah slovenskih ljudskih pravljic.

Na festivalu, ki ga je omogočila Občina Kamnik, sodelujejo Zavod za turizem in šport Kamnik, Turistično društvo Motnik, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, Občina Vransko, Zavod za turizem in šport Vransko, Medobčinska splošna knjižnica Žalec.

Informacije o festivalu na: www.motnik.net in www.kam.sik.si ter festivalski facebook strani.

Kontakti:

Mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Kamnik (031 312 214); Irena Cerar (irena.cerar@rokus-klett.si), Ivanka Učakar (ucakari@gmail.com), Rafko Goltnik, predsednik KD Motnik (041 558 748)

PROGRAM FESTIVALA

Častna pokroviteljica festivala je ministrica za kulturo RS Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar.

četrtek, 21. 5. 2015, od 16.00 do 19.00, podružnična šola Motnik (OŠ Šmartno v Tuhinju)

mag. Anja Štefan: Delavnica pripovedovanja s pripravo na nastop

Za predhodno prijavljene udeležence, ki bodo sodelovali kot pripovedovalci na Križnikovem pravljičnem festivalu.

 

Petek, 5. 6., od 16.00 do 18.30, sobota, 6. 6., od 9.00 do 15.00, podružnična šola Motnik (OŠ Šmartno v Tuhinju)

Ana Duša in Špela Frlic: Delavnica pripovedovanja

Za predhodno prijavljene udeležence in s plačilom kotizacije.

 

Petek, 5. 6., ob 19.00, dvorana Kulturnega doma Motnik

Jenkret je biv … jen Križnik: pripovedovalski večer za odrasle

Pripovedujejo: Irena Cerar, Ljoba Jenče, Rok Kušlan, Breda Podbrežnik, Anja Štefan, duo Vroča župa; povezuje Ivanka Učakar

 

Pozdravni nagovori:

Mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo RS, častna pokroviteljica festivala, župan Občine Kamnik g. Marjan Šarec, župan Občine Vransko g. Franc Sušnik

 

Petek, 5. 6., ob 21.30park Pod lipami

ognjena predstava Šola za zmaje skupine Čupakabra in odprtje razstave ilustracij Polone Lovšin ter Milana Eriča iz knjige Kamniške pravljične poti

 

Sobota, 6. 6., ob 10.00, Vransko

Vranska pravljična pot z Ireno Cerar (za družine, 4+)

Obisk stare čevljarske delavnice ter čevljarske pravljice z ustvarjalno igralnico v Schwentnerjevi hiši.

Sodelujejo: Irena Cerar, Alja Viryent Novak in ZKTŠ Vransko

Zbirno mesto: Pod kostanji pred Gostilno Slovan na Vranskem

 

Sobota, 6. 6., od 13.00 do 15.30, park Pod lipami

  • Motniška nagradna ugankarska pot

Sprehod po Motniku s spoznavanjem starih iger, pravljic, z risanjem in razvozlavanjem uganke za starše in otroke.

Sodelujejo: dijaki in dijakinje GSŠRM, program predšolska vzgoja, mentorica Mojca Krevs, Špela Regulj, Tadeja Pungerčar in pripovedovalci

  • Voden ogled Motniške turistične poti
  • Predstavitev lokalnih turističnih ponudnikov in društev
  • Ustvarjanje in igre za otroke do večernih ur

 

Sobota, 6. 6., ob 17.30, park Pod lipami

Cirkokrog: prvi koraki v cirkuško akrobatiko in gibalna delavnica za odrasle in otroke

Izvajata Polona Prosen in Kristina Debenjak

Za delavnico so potrebna udobna oblačila in odeja ali armafleks.

 

 

Sobota, 6. 6., ob 16.00, dvorana Kulturnega doma Motnik

Jenkret je biv … jen vovk: pripovedovalsko popoldne za otroke in odprtje razstave ter podelitev nagrad najboljšim ustvarjalcem natečaja Podobe Križnikovih pravljic; ogled razstave ilustracij Kamniške pravljične poti.

Pripovedujejo: Tone Obadič, Verena Perko z duom Malunca, Špela Regulj

 

Sobota, 6. 6., ob 18.00, dvorana Kulturnega doma Motnik

Jenkret je biv … jen povžar: pripovedovalski večer z domačimi pripovedovalci Sodelujejo: Marina Drolc (Motnik), Jože Keršič (Motnik), Vilko Rifel (Črna pri Kamniku), Urh Vrenjak (Preserje pri Domžalah)

 

Organizatorji: Knjižnica Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Turistično društvo Motnik, Irena Cerar, Ivanka Učakar

Sodelujejo: Zavod za turizem in šport Kamnik, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, Občina Vransko, Zavod za turizem in šport Vransko, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

 

Prireditev je omogočila Občina Kamnik.