Naslovnica / ŠPORT / 5. krog državne lige in nove kegljaške zmage

5. krog državne lige in nove kegljaške zmage

V 5. krogu državne lige so kamniški kegljači in kegljačice poskrbeli za novo veselje ob pomembnih zmagah. Po dveh tednih premora zaradi mednarodnih pokalnih tekmovanj, ki so bila za kamniške kegljače in ostale slovenske ekipe zelo uspešna, je bilo ključnega pomena uspešno nadaljevanje jesenskega dela sezone.

Prvi so se od kamniških ekip zmage veselili člani 2. moške ekipe, ki so že v petek zvečer na ljubljanskem kegljišču Maksa Perca odigrali tekmo proti ekipi KK Lokomotiva. Kljub zanesljivi zmagi s 1:7 (3170:3268) in 98 keglji prednosti je bila tekma slovenske 2. lige zelo napeta in vsak dvoboj se je odločal v zadnjih metih. Zmaga, ki je bila zelo pomembna za okrepitev samozavesti po dveh zaporednih porazih, je kamniško 2. ekipo vrnila nazaj v boj za višja mesta v konkurenci 2. moške lige. Na tekmi se je z zelo dobrim rezultatom izkazal Igor Zamljen, ki je podrl 586 kegljev. Pohvalo si za zelo dobro igro v zaključkih dvobojev in tekme zaslužijo tudi Matej Turk, Klemen Končnik, Rudi Vidic, Brane Potočnik in vodja ekipe Mirjan Mlinarič.

Pred tekmo 2. moške lige se je na istem kegljišču v Ljubljani odigrala tudi tekma 3. moške lige, kjer so kegljači 3. moške ekipe izgubili proti ekipi KK Slavija Štojs z rezultatom 7:1 (3348:3094) in 254 keglji zaostanka. Tekma, kjer so domačini upravičili status favorita, je bila odločena že po polovici tekme, saj so Kamničani zaostajali že za 140 kegljev in bi si v nadaljevanju morali prikegljati osebne rekorde, če bi hoteli tekmo preobrniti v svojo korist. Med člani 3. ekipe se je na kegljaških stezah najbolje odrezal Andraž Babnik, ki se je ustavil pri rezultatu 551 podrtih kegljev.

Na domačem kegljišču v Kamniku sta svoje kegljaške sposobnosti prikazali 1. ženska in 1. moška ekipa KK Calcit Kamnik. Kot prve so s svojim nastopom pričele kegljačice, ki so z odličnim ekipnim uspehom in najboljšo igro letošnje sezone premagale ekipo kegljačic iz ljubljanskega kluba KK Ograjca. Kamniške kegljačice so tekmo začele odločno in si že po prvem delu tekme prišle do prednosti 37 kegljev. V prvem delu tekme se je najbolje odrezala Lidija Pirman, ki je z odličnima uvodnima setoma na koncu postavila rezultat 547 podrtih kegljev. Pomembno točko v dvoboju je osvojila tudi Irena Koprivc, Klara Koprivec in Nina Burkeljca pa sta s skupnimi močni podrle 510 kegljev, kar pa ni bilo zadosti za osvojitev točke. V drugem delu sta odlično tekmo odigrali Tadeja Kokalj (572 kegljev) in Majda Lužar (561 kegljev), z odličnim kegljanjem v zaključku tekme je navdušila tudi Tamara Pevec, ki se je zaustavila pri 525 podrtih kegljih. Kamničanke so tekmo dobile z rezultatom 7:1 (3254:3054) in 200 keglji prednosti.

Pravi kegljaški spektakel pa se je odvijal na tekmi 1. moške ekipe. Označili bi jo lahko za tekmo preobratov in je bila kot taka pravi test za psihično moč posameznih kegljačev v odločilnih trenutkih tekme. Kamničani so se pomerili z nepredvidljivo ekipo KK Gorica. Prvi del tekme je postregel z odličnim kegljaškim obračunom Kamničana Starman Jureta in Goričana Konec Dominika, ki sta z izjemno predstavo in zelo izenačenim kegljanjem ustvarila odlično tekmovalno atmosfero. Obračun je na koncu dobil Goričan, ki je podrl odličnih 625 kegljev, Jure pa je na koncu popustil, toda vseeno postavil odličen rezultat (599 kegljev). Klemen Mahkovic (574 kegljev) je bil edini, ki je za Kamničane v prvem delu priboril ekipno točko. Z odličnim zadnjim setom (161 kegljev) se je izkazal tudi Franci Grubar, ki je podrl 551 kegljev. Po polovici tekme so Goričani vodili z 1:2 in 9 keglji prednosti. Zelo izenačen začetek je poskrbel in obetal zelo zanimivo končnico, ki so jo navijači na tribuni tudi dočakali. Tekma se je tako rekoč odločila v zadnjih 15 metih 4. seta. Rezultatsko sta bili ekipi popolnoma izenačeni, v ekipnih točkah pa so bili Goričani v prednosti. Peter Jantol, Marko Oman in Damjan Hafnar so se zavedali, da morajo odigrati fenomenalno »čiščenje«, če želijo streti odpor Goričanov. Zadnjih 15 metov je kamniška trojica odkegljala skoraj brez napak in z zelo natančnimi meti popolnoma nadigrala tekmece iz Gorice. Odločilno ekipno točko, ki je pomenila zmago s 5:3 je prispeval Peter Jantol (577 kegljev), ki je svojega nasprotnika v zadnjih metih po setih izenačil in pridobil 29 kegljev. Najboljši rezultat Kamniških kegljačev je tokrat postavil Marko Oman, ki je podrl odličnih 618 kegljev. Z odličnim zaključkom tekme se je še enkrat dokazal kapetan ekipe Damjan Hafnar in končal svoj nastop s 588 podrtimi keglji. Tekma se je končala z rezultatom 5:3 (3501:3451) in 50 keglji prednosti. Kamničani so s to zmago še naprej neporaženi v letošnji sezoni in zasedajo 1. mesto v 1. ligi.

V soboto, 17.10.2015 se bojo kegljači 1. ekipe in kegljačice odpravila na gostovanje v Kranj, kjer se bo kegljal gorenjski derbi. Kranjčani so neposredni konkurenti za naslov državnega prvaka, kar napoveduje zelo zanimivo tekmo in odlično kegljanje. Ženska ekipa začne s tekmo ob 14-ih, moški pa ob 17.30.

Na domačem kegljišču pa bojo ob 14-ih s tekmo proti članom KK Medvode pričeli kegljači 3. ekipe Calcit Kamnik, ob 17-ih pa bo 2. ekipa gostila kegljače iz KK Iskra.

Naj omenim še to, da se bo v prihodnjem tednu začela tudi kamniška Občinska liga, kjer nastopajo nekateri najboljši kegljači, tudi v svetovnem merilu. Vsekakor zelo zanimivo kegljaško dogajanje, ki ga je vredno spremljati. Več informacij dobite na uradni spletni strani Kegljaškega kluba Calcit Kamnik. Vabljeni k navijanju!

Peter Jantol