Naslovnica / NOVICE / 9. pohod gasilk Gasilske zveze Slovenije

9. pohod gasilk Gasilske zveze Slovenije

Včeraj so kamniške gasilke, članice Gasilske zveze Kamnik, svoje gasilske tovarišice iz cele Slovenije popeljale že na 9. pohod članic Gasilske zveze Slovenije, tokrat pa so se podale na Tolsto goro, Špico in Stari grad.

Gasilstvo že vrsto let ni več v izključno moški domeni, saj gasilke v marsikaterem društvu predstavljajo pomemben del, ne le podpornega, ampak tudi aktivnega operativnega članstva posameznih gasilskih društev in gasilskih zvez.

Dekleta in žene, ki s ponosom nosijo gasilske uniforme, pa znajo svoje vrste strniti tudi izven meja svojih gasilskih društev in zvez, tako kot včeraj, ko so se, na povabilo svojih kamniških gasilskih tovarišic, že devetič podale na pohod članic Gasilske zveze Slovenije.

Svoj družabno-zabavni pohod so sicer načrtovale že v začetku tega meseca, vendar jim je pri organizaciji pohoda nekoliko ponagajalo vreme, tako da so se na svoj tradicionalni pohod podale včeraj.

V preteklih letih so kamniške gasilke svojim gasilskim tovarišicam pokazale že kar nekaj kamniških znamenitosti, saj so jih popeljale na Kamniško in Kokrško sedlo, Menino planino, na planino Kisovec in Kašno planino, na Svetega Miklavža in po Koželjevi poti v Kamniško Bistrico, letos pa se je 79 gasilk iz 20 društev iz domala cele Slovenije, z zbirališča pri Zdravstvenem domu Kamnik, pod vodstvom Vladke Bučevec, mimo Pod Skalce podalo na Tolsto goro, Špico in na Stari grad, kjer so pohod zaključile z druženjem ob zabavnih igrah.

 

Za logistično pomoč pri pohodu gasilk je poskrbela 14 članska organizacijska ekipa gasilk in gasilcev iz petih kamniških prostovoljnih gasilskih društev (PGD Šmartno, Srednja vas, Duplica, Šmarca in Kamnik), kamniške gasilke pa so napekle tudi obilo domačega peciva.

Na travniku pod Tolsto goro so gasilke izvedle tudi redovne vaje na katerih so se razporedile v štiri skupine, vsaka izmed njih pa je dobila svojo nalogo, ki jo je morala kasneje predstaviti na cilju. S Tolste gore se je dolga kača dobro razpoloženih gasilk podala še na Špico, svojo pot pa so zaključile na Starem gradu, kjer so si najprej nekoliko odpočile ter se okrepčale, nato pa se pomerile v različnih spretnostno-zabavnih igrah in veščinah, ki pridejo prav tudi pri gasilskem delu; od podajanja mokre gobe, zabijanje žeblja, hitrega oblačenja gasilske zaščitne opreme, večnogehoje ter prelivanja vode prek ramen sotekmovalk.

Gasilke iz cele Slovenije je obiskal tudi župan Marjan Šarec, ki jih je pozdravil ter jim zaželel dobrodošlico v Kamniku, ker je bil že ravno pri roki, pa so ga dekleta in žene »ponucale« še za podelitev priložnostnih medalj, za kar so se mu kamniške gasilke oddolžile s spominskim praktičnim darilom, ki so ga prejele vse udeleženke pohoda, parkirno uro z logotipom pohoda.

 

Ob kitarski spremljavi Slavka Bučevca so sledili še nastopi štirih skupin, ki so že pod Tolsto goro dobile vsaka svojo nalogo, in sicer je morala vsaka skupina prebrati eno izmed legend iz kamniškega konca ter zapeti pesem v povezavi z legendo.

 

Prijetno druženje gasilk se je, nekaj po petnajsti uri, končalo s spustom do izhodišča, zadovoljne gasilke, in organizatorji pohoda, ki so bili zadovoljni, da so brez poškodb in težav pod streho spravili še en pohod, pa so se razšli z obljubo, da se znova snidejo prihodnje leto, ko bo lkamniški pohod gasilk Gasilske zveze Slovenije zabeležil že svojo deseto ponovitev.