Naslovnica / NOVICE / Andreju v slovo

Andreju v slovo

Za tabo vedno vije
se misli mojih pot,
začaran duh spremlja
te vedno in povsod!
(S.Gregorčič)
Globoko nas je pretreslo sporočilo, da se je 7. novembra zaradi posledic okužbe s koronavirusom poslovil naš prijatelj, Andrej Žalar, ki je bil dolgoletni član Turističnega društva Tuhinjska dolina in urednik lokalnega časopisa Tuhinjski glas.

Andrejevo delo je bilo vedno opravljeno strokovno, fotoaparat je bil njegov stalni spremljevalec, kakor tudi njegova dobra volja in nasmeh na obrazu. Spremljal je napredek naše doline in o vsaki novi pridobitvi zapisal z izbranimi besedami, kot je znal le on.

Zanimala so ga različna področja družbenega dogajanja na različnih nivojih, predvsem pa ga je odlikovala zdrava mera radovednosti, ki jo je v kombinaciji s svojo komunikativnostjo, zaradi katere je ves čas navezoval stike z novimi, zanimivimi ljudmi, odlično uporabil na svoji novinarski poti. Najini poti sta se prvič križali pred dobrimi 30 leti. Andrej je bil novinar Gorenjskega glasu, sam pa sem začel uresničevati svoje sanje o izgradnji Term Snovik, ki so po Andrejevih besedah gorenjske terme in brez dvoma je na svoj način soustvarjal uspešno pot term, saj so njegove besede ob izjemnih fotografijah pripomogle k njihovi prepoznavnosti.

Andrej je znal ceniti svoje domače okolje, zelo rad je imel svojo Gorenjsko, ki jo je prevozil po dolgem in počez. Pot ga je večkrat zanesla v našo dolino in našo občino, kamor je zelo rad prihajal. In skoraj vedno je ob teh obiskih dodal: »Prihajam iz Komende in v Komendo grem.«

Andrej je bil v vlogi novinarja prisoten ob ustanovitvi našega društva in sprejel je mojo prošnjo, da bi postal urednik našega glasila. Vendar pa ni bil le urednik in član našega društva, ampak sva spletla tudi trdno prijateljsko vez, rad sem preživljal čas v njegovi družbi in on v moji.

Vedno sem občudoval njegovo natančno in nezmotljivo presojo o tem, kateri zorni kot uporabiti, ko želi posneti osebo, dogodek ali utrinek iz narave.

Andrej, hvala za vse zgodbe.

Veliko sva sodelovala tudi na gasilskem področju. Bil je zvest zapisovalec gasilskega dogajanja, humanitarnega poslanstva, pomagati komer koli in kadarkoli – pomagati človeku. Tudi sam je prispeval k dragocenim vrednotam, graditvi duha pripadnosti in bil urednik kronike ob 100-letnici gasilskega društva Šmartno v Tuhinju.

Ponosen in zadovoljen sem, da sem imel priložnost sodelovati z njim. Njegovo delo in odnos sta me pripeljala do marsikaterega spoznanja.

Živimo v obdobju epidemije, zato sva se zaradi trenutnih okoliščin, od njega poslovila le z županom Občine Kamnik Matejem Slaparjem, ki ve, da je Andrejev prispevek k razvoju občine velik.

Trudili se bomo nadaljevati z delom, ki bo vredno njegove dediščine.

Ivan Hribar,
Predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina