Naslovnica / NOVICE / Blagoslov traktorjev in praktični prikaz strojne košnje na Velikem hribu

Blagoslov traktorjev in praktični prikaz strojne košnje na Velikem hribu

Na Zalaznikovem travniku na Velikem hribu v Tuhinjski dolini je včeraj, 15. julija 2017, potekal že 3. praktični prikaz strojev za košnjo in spravilo sena, kakih trideset zbranih traktorjev in njihovih upravljalcev, pa je bilo tokrat deležno tudi blagoslova za varno delo.

Razvoj kmetijske mehanizacije je v zadnjih letih tako hiter, da običajni kmetovalci le še s težka sledijo napredku in številnim novostim na tem področju. Nakup tovrstne opreme za vsako kmetijsko gospodarstvo predstavlja zelo velik strošek, ob pestri ponudbi raznovrstnih proizvajalcev, pa se je kar težko odločiti. Saj veste, kot vsak cigan, tako tudi vsak kmet, še posebej pa zastopnik ali prodajalec, najbolj in najraje hvali svojega konja, traktor ali kmetijski stroj. Zato sta Robert Zalaznik in Rok Koncilja pred dvema letoma prišla na idejo, da bi zbrali traktorje in stroje, ki jih imajo okoliški kmetje na kup in s praktičnim prikazom na terenu primerjali njihovo učinkovitost ter praktičnost, obenem pa si med seboj izmenjali tudi izkušnje, ki utegnejo marsikomu izmed njih olajšati odločitev za morebiten nakup novega stroja ali traktorja.

Ideja je padla na plodna tla in že prvo leto se je pod Zalaznikovim travnikom, kjer se v veselje lokalnih smučarjev, če je le dosti snega, pozimi zavrti tudi vlečnica, zbralo kar nekaj lastnikov s svojimi traktorji in različnimi priključki za spravilo sena.

Iz leta v leto pa se družabno-praktičnemu prikazu pridružuje več udeležencev, tako da se jih je včeraj pod strmo senožetjo zbralo že kar kakih trideset traktorjev, še precej več pa je bilo takšnih, ki so si vse skupaj, že zaradi dobre družbe in prijetnega vzdušja, prišli na ogled praktičnega prikaza.

Ne glede na to, ali je traktor star ali nov, je z njim potrebno znati delati, kajti delo na strmih tuhinjskih bregovih zna biti tudi precej nevarno, zato sta pri delu, poleg dobrih strojev, nujno potrebni tudi usposobljenost upravljalcev kmetijske mehanizacije in previdnost, zagotovo pa ne škoduje tudi vsaj kanec pomoč božjega varstva.

Včerajšnji prikaz se je zato, še pred praktičnim prikazom strojne košnje na bregu, začel z blagoslovom traktorjev, ki ga je zbranim traktorjem in njihovim upravljalcem oz. lastnikom podelil tuhinjski župnik Nikolaj Štolcar, takoj po blagoslovu, pa so se traktoristi s kosilnicami že zapodili v breg.

Velik in kar precej strm travnik, katerega košnja je v starih časih, ko se je kosilo še na roke, običajno trajala več dni, je bil ob pomoči spretnih in dobro opremljenih motoriziranih koscev, ki so se v breg podali z najrazličnejšimi stoji, pokošen kot bi trenil, za njimi pa so se, namesto brhkih tuhinjskih grabljic, v breg zapodili s pajki opremljenimi traktorji, ki so pokošeno travo še razgrnili, da se je hitreje in bolje posušila.

Delo je bilo, nekako v dobre pol ure, opravljeno kot bi trenil, zato pa se je lahko toliko bolj zavlekla zaslužena malica. Za malico pa so ob pomoči sponzorjev poskrbeli organizatorji dogodka, za pijačo pa kar sami udeleženci.

Zanimiv in poučen prikaz strojne košnje z različnimi traktorji in strojnimi priključki, ki ga je povezoval Jože Korošec, med drugim tudi občinski svetnik, katerega stranka je (pohvalno) primaknila tudi za malico na dogodku, namreč ne služi zgolj izmenjavi medsebojnih izkušenj, ampak je obenem tudi nadvse dobrodošel družabni dogodek in izvrstna priložnost za sproščeno ter veselo priložnostno medsosedsko druženje, na katerem se združi prijetno s koristnim, zato smo lahko prepričani, da se bo na Zalaznikovem travniku prihodnje leto zbralo še več traktorjev in še več obiskovalcev tega luštnega in domala že tradicionalnega dogodka, ki ga je vredno obiskati že zaradi prijetno sprošlenega vzdušja.

Galerija fotografij

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve