Naslovnica / NOVICE / Blagoslov traktorjev na Velikem Hribu je prinesel tudi nova prvaka v metu škornja

Blagoslov traktorjev na Velikem Hribu je prinesel tudi nova prvaka v metu škornja

V nedeljo popoldan se je na Zalaznikovem travniku pod Velikim Hribom v Tuhinjski dolini, že peto leto zapored, odvil tradicionalni blagoslov traktorjev s praktičnim prikazom uporabe različne kmetijske mehanizacije, ki mu je, kot smo zdaj že vajeni, sledilo sproščeno vaško druženje ob različnih družabnih igrah ter odprtim prvenstvom v metu škornja.

Delo na kmetih je dandanes, v veliki meri po zaslugi moderne kmetijske mehanizacije, resda precej lažje, kot je bilo še pred nekaj desetletij, vseeno pa je skorja, sicer nadvse slastnega kmečkega kruha, še vedno precej trda in posoljena z obilico prelitega znoja.

Ker pa je inovacij in novosti preveč, da bi jim človek lahko sproti sledil, kmetijska mehanizacija pa je draga, so najbolj dobrodošle konkretne izkušnje in mnenja različnih stanovskih kolegov, ki so ta ali oni stroj že preizkusili. Če je vse skupaj, tako kot vsako leto na Velikem Hribu, podprto še s praktičnim prikazom, kjer se kaj hitro izkaže kaj najbolje deluje in funkcionira, pa je odločitev še toliko lažja in boljša.

Ni namreč vse v velikosti in moči, kajti mehanizacija, ki se morda odlično odnese na ravnem v dolini, lahko v tuhinjskih bregovih kaj hitro postane okoren in neroden kos železja, morebitna prenagljena bahatost pa lahko nepremišljenega kmeta dvakrat udari po glavi.

Blagoslov traktorjev

Da bosta, razen zdrave kmečke pameti, na strani tuhinjskih lastnikov traktorjev in kmetijske mehanizacije tudi božja modrost in previdnost, je tudi letos poskrbel tuhinjski župnik Nikolaj Štolcar, ki je prisotnim podelil blagoslov ter požegnal razstavljeno mehanizacijo, lastniki traktorjev pa so, v zameno za manjši milodar, prejeli »tuhinjske traktorske vinjete« za letošnje leto.

Prikaz kmetijske mehanizacije

Prijetno in koristno nedeljsko druženje na Velikem Hribu se je nadaljevalo s prikazom različnih traktorskih priključkov za košnjo in spravilo sena, katerih učinkovitost je res osupljiva, saj sta bila dva, kar strma brežinska travnika pod Velikim Hribom pokošena in obrnjena, še preden se je mogel obiskovalec odžejati z malim pivom.

Novost letošnjega prikaza kmetijske mehanizacije je bil prikaz različnih cepilcev in pripomočkov za pripravo polen, dobro uigrani demonstratorji pa so slabo klaftro razcepili in zložili kot bi trenil.

Da so si obiskovalci dogodka, od sicer zelo zanimivih in uporabnih prikazov uporabe delovnih strojev in mehanizacije lahko vsaj nekoliko oddahnili ter se okrepčali z malico, ki so jo prispevali pokrovitelji prireditve, je z nekaj kapljami dežja poskrbelo kar vreme, ki pa ni kaj dosti zmotilo veselega razpoloženja in druženja.

Pestro dogajanje se je namreč, še v pršu zadnjih nevihtnih kapelj, nadaljevalo z družabnimi oz. spretnostnimi igrami.

Spretnostne družabne igre ekip

Še tako moderna in mogočna mehanizacija je namreč brez pridne in spretne kmečke roke kaj malo vredna, kajti marsikaj je še vedno potrebno narediti po starem oz. na roke, pri vsem skupaj pa je potrebno biti tako domiseln in iznajdljiv, kot tudi močan in spreten.

Teh lastnosti zagotovo ne manjka članicam in članom obeh ekip, ki sta se pomerili v različnih spretnostnih, nadvse zabavnih ter tudi kar precej napornih igrah, ki so sprožale salve smeha.

Ne vlečenje vrvi, ne vožnja človeške samokolnice navkreber in navzdol, prenašanje in točenje vode v ustih, še posebej pa ne lovljenje jabolk, ki plavajo v čebru vode, zgolj z zobmi in z na hrbtu zavezanimi rokami, zagotovo niso mačji kašelj.

Še k sreči, da so bili v ekipah predvsem mlajši tekmovalci, ki imajo še svoje zobe, kajti v nasprotnem primeru bi se nehote lahko porodila tudi kaka nova »kmečka disciplina« – potapljanje v čeber za izgubljeno protezo.

Glede na to, da je večina letošnjih veselic že za nami, je bila morda zgolj nekoliko lažja, nikakor pa ne enostavna, zadnja disciplina, ki je vsaj v neki meri spominjala na veseliške plesalce v zgodnjih jutranjih urah, ko vid in noge večini vsaj že nekoliko pešajo.

Odprto prvenstvo v metu škornja

Da pa bi svojega znanja, moči in spretnosti ne merile zgolj ekipe, je bilo tudi letos na Velikem Hribu organizirano občinsko, če ne že kar odprto državno prvenstvo v metu škornja v daljino.

Atraktivna športna panoga, za katero se iskreno nadejamo, da že v kratkem postane tudi uradna olimpijska disciplina, je enostavna zgolj na prvi pogled. Od tekmovalcev namreč zahteva izjemno psiho-fizično pripravljenost, nemalo moči, spretnosti, samodiscipline in tudi natančnosti.

Vsak tekmovalec, v zameno za simbolično uporabnino avtentičnega športnega rekvizita, ima na voljo dva meta (levi in desni škorenj), zalučani škorenj pa mora pasti v koridor označenega športnega igrišča, ki ga nadzorujejo neizprosni merilci oz. sodniki.

Konkurenca je bila letos zelo močna, saj se je na vzletišču škornjev zvrstilo skorajda štirideset tekmovalcev, prvič v zgodovini omenjene športne discipline, pa so se v metu škornja v daljino pomerile tudi ženske.

Obiskovalci so imeli tekom športnega spektakla moč prisostvovati domala stotim poletom škornja, ki je, ob salvah burnega smeha, nekajkrat ogrozil tudi vetrobranska stekla in retrovizorje preblizu parkiranih traktorjev, saj so leteči škornji, v nasprotju z željami in prizadevanji metalcev, velikokrat ubrali povsem svojo smer leta, ampak k sreči se je vse skupaj izteklo brez poškodb.

Z nekaj športne sreče, predvsem pa z izjemnim prikazom kombinacije moči in spretnosti, sta zmagovalca letošnjega prvenstva v metu škornja postala Hlapčetov Blaž iz Tuhinjske doline in nekdaj Vdnikova, zdaj pa Frtuženova Barbi iz doline Kamniške Bistrice.

Zmagovalca sta, v znak zmage, visoko dvignila škornja, za nagrado pa sta prejela nagrado pokrovitelja tekmovanja, kosilo za dve osebi pri Čibru.

Naj jima v dobri družbi tekne, obenem pa da dovolj moči, da bosta na Veliki Hrib v Tuhinjsko dolino prišla ubranit naslov prvakov tudi prihodnje leto.

Skratka, po zaslugi neumornih organizatorjev Zalaznikovega Robija, Mlinarjevega Roka in Čibrovega Matjaža, njihovih družin in prijateljev ter vseh, ki jim pri organizaciji pomagajo, je blagoslov traktorjev s prikazom kmetijske mehanizacije in družabnim dogajanjem na Velikem Hribu, v veselje starih in mladih, znova odlično uspel, brez zadrege pa lahko rečemo, da gre najbrž za eno izmed najbolj sproščenih in luštnih družabno-koristnih prireditev daleč naokoli.

Foto galerija