Naslovnica / ŠPORT / Bliža se 19. tek na Grintovec

Bliža se 19. tek na Grintovec

Po enoletnem premoru zaradi organizacije evropskega prvenstva na Veliko planino še močnejša želja po nastopu  na teku na  Grintovec, pričakuje se  rekordna udeležba najboljših domačih  in tujih gorskih tekačev

29. julija se obeta velik praznik bistriške doline, ko bo KGT Papež organiziral že 19. gorski tek na Grintovec.  Ekstremni tek na 2558 m visoki Grintovec (višinska razlika 1959m, 9,8km) je večni izziv tako tekačem kot  organizatorju. Tekači (14 kategorij) bodo tekli  na različno dolgih progah. Start vseh bo  na Piknik centru  pri Jurju ob 9. uri, kjer bo ob 15. uri slovesna razglasitev rezultatov.

Nujne so predprijave preko spletne strani http://prijavim.se do 25.7.  Štartnina za krajše proge je 5€, za daljšo 20€, na dan tekme 30€.

Dušan  Papež, organizator in vodja tekmovanja: »Tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih in 5. tekma za TPOK ostaja mednarodni tek. Lanskoletna odlična organizacija evropskega prvenstva na Veliko planino je v presežnikih odmevala v svetu. Čestitke tekačev so prihajale še na letošnjem EP v Makedoniji, kjer sem bil kot vodja slovenske reprezentance. Tako je  v Makedoniji potrdila udeležbo romunska mladinska reprezentanca z  Gabrijelom Bulardo, evropskim prvakom z Velike planine in Skopja, ukrajinska in češka ekipa, številni Hrvati; pričakujemo udeležbo iz 15 držav sveta. Grintovške strmine mamijo tudi slovenske odlične  kralje  višin ( Bečan, Bregar, Kuhar, kralj Grintovca, biatlonec Bauer ) .

Limit ostaja dve uri in pol prav zaradi varnosti in spoštljivosti do zahtevne proge. Zaradi težavnosti smo skrajšali mladinsko progo   z namenom, da se teka udeleži tudi čimveč mladih.

Brez nesebične pomoči gorskih  reševalcev, zdravniške službe, gasilcev, redarjev, civilne zaščite, ki skrbijo za varnost, tudi grintovškega ekstrema ni mogoče izvesti. Tek na Grintovec je znan ne samo zaradi  izredne težavnosti, ampak tudi zaradi domačnosti in srčnosti številnih izjemnih pomočnikov, ki so tek vzeli za svojega. Zato vsako leto skupaj iščemo rešitve in izboljšave, letos  ponujamo možnost varstva otrok na dan tekme od 8.30 do 15.00.

Izjemno zahtevna prireditev zahteva tudi velik finančni vložek za organizacijo od oglaševanja, timing službe, novinarjev, okrepčevalnic, fotografov  itd.,  za kar gre  zahvala sponzorjem in donatorjem. Le-ti  tudi  pripomorejo , da vsak udeleženec prejme priznanje, spominsko darilo, bon za prehrano, najhitrejši trije iz vsake kategorije pa medalje in pokale ter bogate praktične nagrade. Bogate denarne nagrade čakajo tudi prvih 10 moških in 5 žensk absolutno v znesku 3750€.

Zato z veseljem vabimo tekače, pohodnike, navijače  na  izjemen športni dogodek z udeležbo najboljših tekačev sveta.«

Mira Papež