Naslovnica / POUDARJENO / Bo Občina Kamnik nabavila in postavila tudi stacionarne radarje

Bo Občina Kamnik nabavila in postavila tudi stacionarne radarje

V zadnjih petih letih je kamniško občinsko redarstvo, zaradi prekoračitve hitrosti na ulicah in cestah, ki se nahajajo na območu občine Kamnik, izreklo za 626.310,00 € glob.

Občinski svetnik Igor ŽAVBI (LMŠ) je občinski upravi Občine Kamnik zastavil nekaj svetniških vprašanj, ki se nanašajo na stroške in izplen rednih meritev hitrosti, obenem pa sprašuje tudi, če bo morda Občina Kamnik nabavila in postavila tudi kak stacionarni radar.

Igor ŽAVBI (LMŠ): “V Občini Kamnik običajno dvakrat mesečno poteka merjenje hitrosti s premičnim radarjem. V številnih občinah sem opazil, da se je povečalo število stacionarnih radarjev. Ob cestah so na najbolj perečih mestih postavljene ”škatle” v katere se namesti radar, ki se prestavlja iz ene lokacije na drugo.

Ali je tudi vodstvo Občine Kamnik že razmišljalo o nabavi in postavitvi takšnega radarja? Kakšni so bili stroški najema radarja in obdelave podatkov za Občino Kamnik v zadnjih 5 letih?

Kolikšna je bila v zadnjih 5 letih letna višina izrečenih glob in koliko glob je bilo plačanih s strani prehitrih voznikov?”

V imenu občinske uprave sta odgovor pripravila mag. Matjaž SRŠA, podsekretar – pomočnik vodje Oddelka za gospodarske dejavnosti, gospodarske javne službe in finance ter Bogomira SKVARČA JESENŠEK, inšpektorica:

“Vizija mobilnosti v Občini Kamnik temelji na petih komponentah:

  1. varnosti za vse udeležence v prometu s posebno skrbjo za ranljive skupine in ljudi s posebnimi potrebami,
  2. dobri dostopnosti do vseh točk v občini za prebivalce in obiskovalce vseh generacij,
  3. pretežni rabi trajnostnih oblik prevoza, ki omogočajo hiter, učinkovit, ekonomičen in čistejši prevoz (hoje, kolesarjenja, javnega potniškega prevoza in drugih oblik okolju prijaznejšega prevoza),
  4. informacijski podpori in drugih sodobnih rešitvah mobilnosti, ki odpirajo nove podjetniške priložnosti,
  5. odgovornemu ravnanju in medgeneracijskemu sodelovanju, ki se odražajo v zadovoljstvu ljudi.

K pametni in trajnostni mobilnosti občani ter vozniki prispevamo s svojo strpnostjo in odgovornostjo, kar pomeni, da spoštujemo cestnoprometne predpise in omejitve hitrosti.

Posledično vodstvo Občine skladno s sprejeto Celostno prometno strategijo podpira pobudo o nabavi in postavitvi stacionarnih radarjev na najbolj kritičnih odsekih t. i. črnih točkah v občini.

V zadnjih petih letih je strošek najema radarja znašal 44.867,54 €, ostali stroški za obdelavo podatkov, v okviru katerega spada poleg obdelave podatkov za hitrost tudi obdelava podatkov drugih prekrškov, kot so npr. mirujoči promet, uporaba varnostnega pasu, uporaba mobilnega telefona, zapuščena vozila, prekrškovni inšpekcijski postopki itd., pa so v zadnjih petih letih znašali 16.817,62 €.

V zadnjih petih letih je bilo zaradi prekoračitve hitrosti izrečenih glob v znesku 626.310,00 €, pri čemer so zabeležene globe v celotnem znesku, torej ni upoštevana pravica do polovičnega plačila izrečene globe, plačanih glob zaradi prekoračitve hitrosti pa je bilo 300.005,81 €.”

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve