Naslovnica / NOVICE / Bosonogi so se že šestič množično podali na Vovar

Bosonogi so se že šestič množično podali na Vovar

Šestega pohoda bosonogih na Vovar se je udeležilo kar 150 pohodnikov iz različnih krajev Slovenije. Največ iz kamniške občine, prišli pa so tudi s Kočevskega in Primorske.

Gozd nad Kamnikom, sobota, 19. 6. 2021 – Že pred gasilskim domom  v vasi Gozd nad Kamnikom so pohodnike vodile  table z napisi do domačije Jožeta Sodnika, kjer so se že malo po osmi uri pričeli zbirati bosonogi na  940 metrov visoki  Vovar. Na pot so  bosonogi krenili ob deveti uri.

Pohod je zelo uspešno  organiziralo Društvo Dogodek Kamnik, sekcija Bosonogi, ki jo vodita domačina  Pavel in Irena Žvelc. Šestega pohoda se je udeležilo 150 bosonogih iz številnih krajev Slovenije, tudi s Primorske,  največ pa iz kamniške občine.  Pri zelo uspešni izvedbi  letošnjega pohoda so sodelovali tudi krajani vasi Gozd.

Zborno mesto in cilj sta bila  na  Sodnikovi domačiji v Gozdu, na domačiji glavnega pokrovitelja Jožeta in Primoža  Sodnika na Gozdu nad Kamnikom, kjer je bilo za vse udeležence zelo dobro poskrbljeno. Z ubranim petjem pa so udeležence pohoda navdušili pevci Homski tički.

Pred odhodom na pot je vse bosonoge pozdravil  organizator pohoda Pavel Žvelc in jim dal kratka navodila, pohodnike pa je blagoslovil župnik Pavel Pibernik, ki je opravil kratek obred in udeležencem zaželel, da bi v prijateljski družbi na poti uživali in se vsi vrnili brez poškodb in brez večjih težav premagali 5,2 kilometra dolgo pot na hrib Vovar.

Letošnja krožna pot je nekoliko daljša, a tudi primerna  za najmlajše pohodnike, ki sta jo letos spomladi uredila Irena in Pavel Žvelc. Ob poti na Vovar pa sta nasadila trajnice v stare planinske čevlje. Te dni  trajnice že lepo cvetijo.

Ob prihodu so vsakega pohodnika prijazno sprejeli, ob prijavi pa so pohodniki prejeli spominske majice z logotipom bosonogih in plastenko vode, nato pa so se podali navkreber proti Vovarju in prehodili 5,2 kilometra dolg krog poti. Za vse udeležence pohoda  so  dodatno poskrbeli za prvo pomoč, kajti v dveh nahrbtnikih na začetku in koncu kolone so bila sredstva za prvo pomoč. Na vrhu Vovarja so si bosonogi privoščili kratek odmor, se vpisali v knjigo pohodnikov, pozvonili na zvon želja in se podali nazaj do Sodnikove domačije, kjer je bilo družabno srečanje s podelitvi medalj.

Po vrnitvi z Vovarja do Sodnikove domačije,  jih je čakalo veliko leseno korito s čisto vodo, kjer so se bosonogi lahko umili noge, v katerem so najbolj uživali otroci. Vsi pohodniki so se vrnili brez poškodb.

Bosonogi so  se nato okrepčali z okusnem golažem ter vodo, da so lahko potešili žejo in lakoto.

Okusen golaž sta jim postregla  Franci Žvanut in Irena Žvelc, od gostitelja Jožeta Sodnika pa so pohodniki prejeli spominske medalje in praktične nagrade. Vseh trinajst bosonogih, ki so bili  na Vovarju na vseh petih pohodih, pa so prejeli iz rok kamniškega župana Mateja Slaparja posebna priznanja organizatorja.

Kot je povedala Irena Žvelc » Smo majhna skupnost, ki druži dobre in vesele ljudi, ki vedo,   da hoditi bos in imeti stik z zemljo,  pomembno prispeva  za zdravje vsakega človeka«. Nagrade za vse  bosonoge so prispevali obrtniki in posamezniki iz okolice Kamnika in sosednjih občin, katerim so se organizatorji še  posebej zahvalili.

Posebno zahvalo pa so izrekli Jožetu Sodniku za vsestransko pomoč pri  izvedbi  prireditve.

Med pohodniki pa smo slišali, da bosa hoja koristi  mladostnikom in starejšim. Ne izboljša samo telesne drže, ampak tudi ravnotežje in koordinacijo telesa. Draženje podplatov, ki so v neposrednem stiku s podlago, spodbuja delovanje možganov in drugih organov, kar izboljša zdravje, spomin in preprečuje prezgodnje staranje.

Lahkotno sta stopala tudi najmlajša pohodnica  triinpol letna Vita Hribar in najmlajši pohodnik štiriletni  Jakob Avbelj, še posebej poskočna pa sta bila  najstarejša pohodnika  85- letna Vilijem Dolenc iz Ljubljane,  najstarejša letošnja pohodnica pa je bila 80-letna  Joži Klemenc.  Povedali so, da so bili navdušeni nad organizacijo pohoda, druženjem in praktičnimi nagradami.

Pohoda se je udeležila tudi šestčlanska  družina Hribar iz Srednje vasi v Tuhinjski dolini  starša Miro in Katja ter otroci Iza, Filip,  Urban in Vita. Med pohodniki pa je bil tudi 70-letni Tone Sušnik iz Mekinj, ki je imel največje brke med pohodniki, na pohod pa se je pripeljal z motorjem.

Je tudi član društva Dogodek v Kamniku, ki dvakrat mesečno šestnajst pohodnikov pripravi  okoli 25 kilometrov dolga pohoda.

Ker so se vsi pohodniki zavedali trenutne situacije, so s skupnimi močmi skrbeli, da je bil pohod varen.

Janez Kuhar

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve