Naslovnica / KULTURA / Branje je iskanje – bralni projekt, ki nas bo popeljal v naravo

Branje je iskanje – bralni projekt, ki nas bo popeljal v naravo

Projekt Branje je iskanje poteka že kar nekaj časa, predvsem pa je bil namenjen sodelovanju med šolami in knjižnico z namenom, da bi branje postalo družinska aktivnosti in pomembna dejavnost. Sodelovanje se ni izkazalo kot preveč uspešno, saj so šole usmerjene predvsem v učne cilje znotraj učnega načrta, starši pa so prav v tem videli zgolj še eno šolsko obveznost in ne kot dejavnost, ki bi se je lotili v prostem času. Branje pa je tako pomembna življenjska kompetenca, da jo je treba ves čas spodbujati.
V torek 8. 9. 2020 se je pričela četrta sezona medobčinskega projekta Branje je iskanje. Projekt bo trajal bo do 3.12.2020, do dneva Ta veseli dan kulture

Novosti

Zgodbo Branje je iskanje sestavljajo skrivnostna, stara in prav posebna drevesa: kostanji na tržnici, hrast pri gostilni pod Skalo, rdečelistna bukev za stavbo občine Kamnik, smreka ob poti v vas Kostanj in Glavarjeva lipa v Komendi. Ob tem drevesih je moč najti tablico z logom projekta in QR kodo, ki radovedneže popelje do spletnega obrazca za prijavo, sodelovanje ali podatkov o drevesih in projektu.

Izmed sodelujočih bomo na koncu izžrebali nekaj nagrad: vstopnice za Arboretum, za enega od slovenskih muzejev, kupon za družinsko pizzo in košaro kamniških dobrot. Sodelovanje preko spletnega obrazca, povezovanje branja, narave in lokalnega okolja, nagrade in krajši čas projekta so glavne novosti.

Namen

Projekt je zamišljen kot spodbuda družinam, da se odpravijo v naravo in jo spoznavajo preko branja in iger. Na spletnih straneh je moč najti: zemljevid, podatke o drevesih, bralne predloge leposlovja in stroke za različne starosti, namigi za igre in aktivnosti ob drevesih ter pravljice o drevesi.  Vsi ti nasveti so dobrodošli za družine, ki iščejo ideje za izlete in aktivnosti v naravi. Na spletni strani je moč najti veliko vsebin in možnosti za zabavo, igre, učenje in navdih (https://www.kam.sik.si/Novice/ArtMID/4437/ArticleID/8814/Branje-je-iskanje-2020).

Kako sodelovati?

Družina ali posamezniki, ki bodo do 3.12. prebrali eno knjigo, poiskali eno drevo z našega seznama in oddali en ustvarjalni izdelek, bodo sodelovali v žrebanju za zanimive nagrade. Za potrditev obiska bo služila fotografija, posneta ob drevesu in poslana preko obrazca na spletu, do njega pa dostopate tudi preko QR kode, ki je dosegljiva na oznakah ob drevesih. Prav tako preko tega obrazca pošljete podatke o prebrani knjigi. Udeleženci bodo na temo dreves ustvarili kakršen koli izdelek, bodisi literarni (spis, pesem) ali likovni (risba ali drugo likovno delo v poljubni tehniki, kip ali drugo plastiko iz poljubnih materialov), morda fotozgodbo, strip ali kaj drugega.

Sodelovanje starostno ali kako drugače ni omejeno. Lahko sodelujejo družine, samo otroci, otroci iz vrtca skupaj s starši, starimi starši, starejšimi sorejenci ali z vrtčevsko skupino. Edini pogoj je članstvo v knjižnici vsaj enega v skupini.

 

Vabimo vas tudi, da svoje utrinke in slike ob drevesih delite na instagramu s ključnikom #branjejeiskanje.

 

Informacije

Breda Podbrežnik Vukmir, breda.podbreznik@kam.sik.si

Mateja Keber, mateja.keber@kam.sik.si

Erika Poljanšekerika.poljansek@kam.sik.si