Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Brezplačen voden ogled po Kamniku na svetovni dan turizma

Brezplačen voden ogled po Kamniku na svetovni dan turizma

Vsako leto 27. septembra se pod okriljem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) po vsem svetu praznuje svetovni dan turizma. Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik bo na ta dan organiziral brezplačno vodenje po Kamniku. Poleg tega pa bo od 9. do 18. ure odprta tudi kapela na Malem gradu, vstop bo brezplačen. Od 9. do 11. ure ter od 16. do 18. ure pa bo Mali grad obiskala tudi kamniška Veronika.

Brezplačno vodenje se bo začelo ob 16.30 uri izpred TIC točke na Glavnem trgu 2. Vodenju pa se lahko priključite tudi kasneje. Skupina bo predvidoma ob 17.30 na Malem gradu (ura je okvirna in lahko odstopa).

Posebno akcijo na ta dan pripravljajo tudi v Termah Snovik, kjer bo v okviru Kluba Zdravja v Restavraciji Potočka v Termah Snovik potekala predstavitev Kneippovih naukov in zeliščna delavnica. Ob 10.30 bo potekala predstavitev Kneippovih naukov z naslovom Osnove evropske naravne medicine – kneippanje, ob 11.00 pa izdelava naravnega mila z zelišči.

27. september je bil za svetovni dan turizma razglašen 1980, predstavlja pa dan sprejema statuta UNWTO, pomeni pa tudi konec glavne turistične sezone na severni polobli in začetek na južni. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik sicer na letošnjo zimsko sezono gledajo z optimizmom.

Čeprav uradnih podatkov za mesec avgust še ni, lahko že na osnovi podatkov iz junija ter julija trdimo, da bo letošnja poletna sezona ponovno rekordna. Od maja do julija letos je, po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, Kamnik obiskalo 11.147 turistov (45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), ki so opravili 31.144 nočitev (47 odstotkov več kot v enakem obdobju lani). Od januarja do julija pa je Kamnik obiskalo že 19.321 turistov (42 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), ki so opravili 50.920 nočitev (38 odstotkov več kot v enakem obdobju lani).

Podatki kažejo, da bo Kamnik verjetno že konec letošnjega leta dosegel število prihodov in nočitev, ki smo si jo v Strategiji razvoja in trženja turizma zadali za leto 2020. Kar bo izjemen uspeh, tako vseh turističnih ponudnikov v občini Kamnik kot ekipe Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. Zavedamo pa se, da je turizem gospodarska panoga, kjer spanje na lovorikah ni dovoljeno, zato že pripravljamo nove projekte, ki bodo rezultate še izboljšali.

Samo Trtnik, ZTŠK Kamnik