Naslovnica / NOVICE / Častni občan Občine Kamnik Jože Berlec praznoval častitljivi 100. rojstni dan

Častni občan Občine Kamnik Jože Berlec praznoval častitljivi 100. rojstni dan

Župan Matej Slapar je včeraj popoldne čestital častnemu občanu Občine Kamnik in ponosnemu gasilcu Jožetu Berlecu za častitljivi 100. rojstni dan, ki ga je praznoval včeraj. Čestitkam so se pridružili tudi predsednik Sveta regije Ljubljana III Slavko Jalovec, ki je prenesel slavljencu tudi voščilo predsednika in poveljnika Gasilske zveze Slovenije, predsednik Gasilske zveze Kamnik Tomaž Zabavnik, predsednik Gasilske zveze Komenda Jože Sušnik, predsednik Komisije za veterane Gasilske zveze Kamnik Tone Prelesnik, predstavnika Upravnega odbora PGD Kamnik Matej Berlec in Vladka Bučevec, predsednik Komisije za veterane PGD Kamnik Tone Koželj ter član PGD Kamnik Janez Repanšek. Ponosno in pogumno je sprejel goste in ni mu zmanjkalo lepih gasilskih ter življenjskih zgodb, ki jih je ponosno dopolnjeval tudi sin Joško Berlec.

Gospod Jože Berlec se je rodil 11. septembra 1919 v Buču, Šmartno v Tuhinju. Jeseni leta 1921 se je družina preselila v Kamnik. Po končanem šolanju, osnovni šoli v Kamniku, Meščanski šoli Zgornja Šiška in kasneje Meščanski šoli Spodnja Šiška, je v letu 1934 pričel z delom vajenca v kamniški tovarni Titan. V Titanu se je zaposlil leta 1938 in bil tu zaposlen vse do svoje upokojitve leta 1978. Najprej je bil orodjar, kasneje pa je ob sprotnem izobraževanju napredoval do glavnega tehnologa v orodjarni. Leto in pol je bil vodja orodjarne.

Aktivno je deloval v delavskem svetu, bil član več komisij in kar 25 let opravljal funkcijo tajnika sindikata. Več let je bil tudi predsednik tovarniške organizacije Rdečega križa in organizator krvodajalskih akcij. Za njim je dolga in uspešna pot v gasilstvu in vsi, ki ga poznajo, vedo povedati, da je bil pri poveljevanju gasilskih akcij odločen mož, svoje bogato znanje s področja gasilstva pa je kot predavatelj prenašal tudi na mlade gasilce. Dneve dandanes rad preživlja ob prebiranju knjig. Gospod Jože Berlec je za 60 let predanega in uspešnega dela na področju gasilstva v občini Kamnik leta 2000 prejel naziv častnega občana Občine Kamnika in je tudi častni poveljnik Gasilske zveze Kamnik.

Gasilski kolegi so častnemu občanu in častnemu poveljniku Gasilske zveze Kamnik ter častnemu poveljniku PGD Kamnik zaželeli veliko zdravja, bistrih misli in izrazili občudovanje, da v tako visoki starosti še vedno snuje nove ideje, ki jih zapisuje na računalnik.

Župan Matej Slapar se je gospodu Berlecu, najstarejšemu Kamničanu, zahvalil za ves njegov doprinos kamniškemu gasilstvu in za to, da je v marsikateri gasilski akciji, pa tudi s tem, ko je bil krvodajalec, rešil prenekatero življenje. »A ne le na področju gasilstva, tudi sicer se je ob različnih nesrečah s prostovoljnim delom razdajal in pomagal ljudem, za kar sem mu izredno hvaležni,« je še poudaril župan, ki mu je zaželel, da bi se dobro počutil, da bi bil zdrav in vedno vedre volje.

Besedilo: Občina Kamnik