Naslovnica / NOVICE / Čebelarski poklon prof. Josipu Verbiču

Čebelarski poklon prof. Josipu Verbiču

Kamniški čebelarji so danes na Kopiščih v Kamniški Bistrici slovesno odkrili doprsni kip ustanovitelja plemenilne postaje Josipa Verbiča, po katerem se plemenilna postaja tudi imenuje.

Kamniški čebelarji letos obeležujejo 111. obletnico delovanja svojega Čebelarskega društva Kamnik, ki so jo proslavili na prav poseben način, saj so slovesno odkrili kip pobudnika in ustanovitelja bistriške plemenilne postaje Josipa Verbiča.

Doprsni kip prof. Josipa Verbiča je delo kiparja Mihe Kača.

Doprsni kip prof. Josipa Verbiča je delo kiparja Mihe Kača.

Profesor Josip Verbič je bil velik in pomemben slovenski čebelar, ki se je leta 1932 odločil postaviti prvo plemenilno postajo, pri čemer se je zaradi primerno odmaknjene in primerne geografske lege, odločil za dolino Kamniške Bistrice. Prvih nekaj let je prof. Verbič za plemenilno postajo skrbel sam, pred vojno pa je skrb za vzrejo matic kranjske sivke prepustil Kamničanu Janku Malešiču. Druga svetovna vojna je delovanje plemenilne postaje za nekaj let prekinila, postaja pa je znova zaživela leta 1947, ko so se kamniški čebelarji, ki so se zavedali pravega pomena domače čebelje pasme, na Kopišča ponovno pripeljali trotar in 48 kranjskih panjev oz. kranjičev.

Kasneje je bil na Kopščih postavljen tudi nov čebelnjak, od slovesne otvoritve v letu 1969, pa se plemenilna postaja v Kamniški Bistrici imenuje po prof. Josipu Verbiču.

Z današnjim odkritjem doprsnega kipa so je kamniški čebelarji in čebelarke še enkrat poklonili spominu na zaslužnega slovenskega čebelarja, na slovesnost, ki je ni zmotilo niti občasno dežje, pa so povabili številne goste iz prijateljskih društev širom Slovenije ter tudi iz tujine.

 

 

Kot predstavnik Občine Kamnik se je zbranim pridružil podžupan Igor Žavbi, ki je skupaj s predsednikom Čebelarskega društva Kamnik Štefanom Virjentom in tajnikom Čebelarske zveze Slovenije Antonom Tomcem, zbrane tudi nagovoril.

 

Doprsni kip profesorja Josipa Verbiča je delo kamniškega kiparja Mihe Kača, ki se odprtja žal ni mogel udeležiti, čast odkritja pa je pripadla najstarejši čebelarki in najstarejšemu čebelarju iz Čebelarskega društva Kamnik, Olgi Koželj in Florjanu Koželju, ki sta kip ustanovitelja plemenilne postaje odkrila ob pomoči kamniškega podžupana Igorja Žavbija.

cebelarji-verbic-28

 

Prireditev s svojo prisotnostjo popestrili praporščaki ter narodne noše, s pesmijo, glasbo in besedo v bogatem kulturnem programu, pa so nastopili Godba Stranje, učenci in učenke OŠ Toma Brejca, zborček Zasebnega vrtca Sonček, citrar Tomaž Plahutnik in operni pevec Marko Kobal ter pevci kvarteta Grm, prijetno druženje čebelark in čebelarjev, pa se je nadaljevalo z družabnim čebelarskim piknikom.

cebelarji-verbic-11